Το παιδί μας είδε να κάνουμε sex!

Ουπς….  

Κατανοώ ότι αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει αμηχανία αλλά και ανησυχία. ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ… 

Μήπως ήρθε η ώρα για να γίνει μια πολύ γόνιμη συζήτηση γύρω από ένα θέμα ταμπού ακόμα και στις μέρες μας;

Τι μπορούμε να κάνουμε; 

Επαναλαμβάνομαι αλλά, ψυχραιμία: πάρτε βαθιές ανάσες και διατηρήστε την ηρεμία σας. Φωνές, θυμός, νεύρα δεν είναι αποδεκτές πρακτικές. Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα μας τραγουδά ο Διονύσης Σαββόπουλος και δίκιο έχει. Τα παιδιά θα αντιληφθούν τον τρόπο αντιδρασης σας θα επηρεαστούν αρνητικά. 

Φτιάξτε το αγαπημένο του ρόφημα και δώστε του χρόνο και χώρο να εκφραστεί. Ακούστε τι έχει να πει χωρίς να το διακόψετε ή να το κρίνετε. Σε μεγάλο ποσοστό θα λειτουργήσει υπέρ σας αν το παιδί αισθανθεί άνετα. 

 

Πάμε στα πιο δύσκολα και αυτά έχουν να κάνουν με την ηλικία του παιδιού. Μιλήστε με απλά λόγια και εξηγήστε τι ακριβώς ήταν αυτό που είδε παρέχοντας του πληροφορίες που θα εξηγούν τις βιολογικές ανάγκες των ενηλίκων.  Βάλτε κάπου ανάμεσα στην κουβέντα και την ιδιωτική ζωή των ζευγαριών. Φυσικά είναι σημαντικό να δείξουμε στο παιδί ότι αυτή η κατάσταση δεν έχει να κάνει με την αγάπη και τη φροντίδα που του παρέχουμε. Είναι μια εντελώς διαφορετική συνθήκη που δεν έχει να κάνει μαζί του. 

Εάν παρόλα αυτά το παιδί αισθάνεστε ότι νιώθει ή θα νιώσει δυσάρεστα με αυτή την κουβέντα  ζητήστε  επαγγελματική βοήθεια.  Δεν χρειάζεται πανικός. Υπάρχουν εξαιρετικού επαγγελματίες που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί αυτή η άβολη κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο.

ΕΧΤRA TIP: αφήστε την συζήτηση του σεξ ανοιχτή, ώστε να μπορεί το παιδί να επανέλθει όποτε το επιθυμεί στο μέλλον, λέγοντας ας πούμε «όποτε θέλεις να μιλήσουμε γι’αυτό είμαι εδώ για εσένα».

Επίσης, καλό θα ήταν αν όχι απαραίτητο  να υπάρχουν σχετικά βιβλία για το σώμα και την αναπαραγωγή κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών,  ανάμεσα στα παραμύθια με πριγκίπισσες και νεράιδες και ιππότες, ώστε να μπορείτε να τα διαβάζετε ανά πάσα στιγμή, χωρίς ταμπού.


Γράφει η Κατερίνα Γαγανέλη 

Είναι  Αξιωματικός του Π.Ν. Συστήνεται ως λαφυρατζού στιγμών και αιθεροβάμων.  Η εμφάνιση στο χώρο της συγγραφής έγινε με το παιδικό μυθιστόρημα  “Με λενε Πάτρα”. Εκδόθηκε το 2021 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Ακολούθησε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ουαί Υμίν» και το silent book με τίτλο ΤΣΙΜΠΑΕΙ; Από τις εκδόσεις www.suenobooks.gr

Βρείτε την εδώ

 https://www.facebook.com/GaganeliKaterina/ 

https://www.instagram.com/katerina_gaganeli/?hl=en

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!