STEMA : Μουσική Τεχνολογία (Εκδόσεις Υδροπλάνο)


 Ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για καινοτόμες δράσεις 

Τι συμβαίνει όταν ενώνουν τις δυνάμεις τους η κουκουβάγια – Επιστήμη, το παπάκι – Τεχνολογία, το κροκοδειλάκι – Μηχανικός, το δελφίνι – Μαθηματικός και το πάντα – Καλλιτέχνης; Δημιουργείται το S.T.E.M.A. το οποίο αποτελείται από τις λέξεις Science, Technology, Engineering, Mathematics και Arts. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που σκοπό έχει να εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους στη μουσική τεχνολογία.



Περιέχει καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις μέσα από την παρουσίαση δεκατριών βιωματικών εργαστηρίων. Παρουσιάζονται όλα τα βήματα αναλυτικά σε κατανοητή γλώσσα. Θετικό στοιχείο είναι η εικονογράφηση που λειτουργεί βοηθητικά στην κατανόηση των οδηγιών. Επίσης, οι ζωόμορφοι ήρωες που παρουσιάζουν τα βιωματικά εργαστήρια αποτελούν επιπρόσθετο παράγοντα για να προσελκύσουν την προσοχή των μαθητών και των εκπαιδευόμενων. 



Τα εργαστήρια μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο διαφόρων γνωστικών αντικειμένων, όπως είναι τα Μαθηματικά, η Πληροφορική και η Μουσική προωθώντας τη διαθεματικότητα. Μέσα από παιγνιώδη προσέγγιση οι μαθητές καλλιεργούν δεξιότητες, όπως είναι η συγκέντρωση, η προσοχή, η κριτική σκέψη, η υπομονή, η φιλοπεριέργεια και οι οπτικο-αντιληπτικές δεξιότητες. Μπορεί να εφαρμοστεί από εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής στα Εργαστήρια δεξιοτήτων, ώστε οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους στους προαναφερθέντες τομείς, αλλά και να καλλιεργήσουν θετική στάση απέναντι στις Θετικές επιστήμες και στη Μουσική. Ενδείκνυται για μαθητές από 5 ετών και άνω και η εφαρμογή των εργαστηρίων  μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο.



Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις υποστηρίζουν το κοινωνικό έργο του συλλόγου «Η αγκαλιά».

Επομένως, μέσα από τη δημιουργική χαρά που προσφέρει η δοκιμή και το λάθος, οι μαθητές θα ανακαλύψουν τρόπους για να μάθουν Μουσική μέσα από τους Υπολογιστές και Πληροφορική μέσα από τη Μουσική Τέχνη. Με λίγα λόγια, όταν η Επιστήμη συνταιριάζει με την Τέχνη το αποτέλεσμα είναι θετικό και ξεχωριστό!

Ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε εκπαιδευτικούς και γονείς! 

Συντελεστές του εκπαιδευτικού εγχειριδίου είναι:

Συγγραφέας: Θάνος Δημητρίου 

Εικονογράφος: Katerina Chrysolie

Επιμέλεια κειμένων: Αντωνέτα Κώτση

Γραφιστική επιμέλεια: Έλενα Ματθαίου 

Κυκλοφορεί από τον Ιούλιο 2023 από τις εκδόσεις Υδροπλάνο! 

Παρουσίαση: Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!