Το έθιμο του «γράμματος στον Άγιο-Βασίλη». Πόσο σημαντικό είναι και γιατί, για την ψυχολογία του παιδιού;


 Γραφείο, μολίβι, χαρτί και ξυλομπογιές… Η πιο γλυκιά εποχή του χρόνου είναι εδώ..Χριστούγεννα.  Την εποχή της τεχνολογίας είναι υπέροχο να βλέπουμε μικρούς και μεγάλους να γράφουν γράμμα. Γράμμα, παλιός τρόπος επικοινωνίας και εντελώς ξεχασμένος που αυτή την εποχή ξαναζωντανεύει. Το έθιμο του «γράμματος στον Άγιο-Βασίλη» είναι ένα πολύ συναρπαστικό και σημαντικό έθιμο για τη ψυχολογία των παιδιώνκαι όχι μόνο. Υπάρχουν λόγοι που δείχνουν τη σημασία αυτού του έθιμου. Πάμε να τους δούμε πιο αναλυτικά. 

1. Φαντασία και όνειρα: Οι παιδικές φαντασιώσεις και τα όνειρα είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού. Η δυνατότητα που του δίνεται να γράψει ένα γράμμα στον Άγιο-Βασίλη και να εκφράσει τα όνειρά του και τις επιθυμίες του ενισχύει τη φαντασία του παιδιού  και τις δυνατότητες του για δημιουργική σκέψη. 




2. Εκπλήρωση επιθυμιών: 

Το γράμμα στον Άγιο-Βασίλη δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν αυτό που επιθυμούν. Αυτό μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή τους και βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητα να θέτουν στόχους και να διεκδικήσουν αυτά που επιθυμούν.


3. Γραπτή έκφραση και επικοινωνία: 
Ένα γράμμα σημαίνει λέξεις στο χαρτί. Τα παιδιά ασκούν τη γραπτή έκφραση και την επικοινωνία. Αυτό τους βοηθά να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να βελτιώσουν τη γραμματική και τη σύνταξη και να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με έναν δημιουργικό τρόπο. 



4. 
Υπομονή και αναμονή: Μεγάλη αίσθηση ανυπομονησίας και ενθουσιασμού περιμένοντας απάντηση από τον αγαπημένο του Άγιο. Η προσμονή αυξάνεται μέρα με τη μέρα και τοποθετώντας ένα γράμμα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σκεφτείτε τη χαρά του παιδιού με την επιβεβαίωση. 

Τέλος, η όλη διαδικασία της γραφής του «γράμματος στην Άγιο Βασίλη» δημουργεί ένα αίσθημα συμμετοχής αν γίνει στην τάξη ή των γονέων αν γίνει στο σπίτι. Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που εμπλέκονται, γονείς, δάσκαλοι, ταχυδρόμοι, ΕΛΤΑ κι αυτό από μόνο του μας φέρνει πιο κοντά. 

Πάμε να γράψουμε; 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους! 

 

Γράφει η Κατερίνα Γαγανέλη 

Είναι  Αξιωματικός του Π.Ν. Συστήνεται ως λαφυρατζού στιγμών και αιθεροβάμων.  Η εμφάνιση στο χώρο της συγγραφής έγινε με το παιδικό μυθιστόρημα  “Με λενε Πάτρα”. Εκδόθηκε το 2021 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Ακολούθησε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ουαί Υμίν» και το silent book με τίτλο ΤΣΙΜΠΑΕΙ; Από τις εκδόσεις www.suenobooks.gr

Βρείτε την εδώ

https://www.facebook.com/GaganeliKaterina/  

https://www.instagram.com/katerina_gaganeli/?hl=en