ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΑ 40: Πόσο εύκολο είναι;

Μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία της ζωής σας παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση του βάρους μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες:

  • Μείωση μυϊκής μάζας με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού.
  • Κιλών που έμειναν από εγκυμοσύνη.
  • Αυξημένων οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.
  • Στρες και συναισθηματικό φαγητό.
  • Ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες.
  • Παραμελώντας τον εαυτό μας αγνοώντας τη σημασία της άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής.

"Καθώς μεγαλώνετε, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το χρόνο και την ενέργεια σας", λέει ο William Samuel Yancy, MD, διευθυντής του Duke Diet and Fitness Center και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Duke University. «Αυτό μπορεί να καταστήσει δεύτερη, τρίτη ή και τέταρτη προτεραιότητα, την υγιεινή διατροφή και την άσκηση». 

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να πετύχετε απώλεια κιλών εξασφαλίζοντας καλύτερα επίπεδα υγείας και ευεξίας με τους κάτωθι τρόπους:

1. Ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή με έμφαση στην άπαχη πρωτεΐνη, τα λαχανικά και τα φρούτα. Η πρωτεΐνη είναι πολύ βασική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας η οποία όσο μεγαλώνετε υφίσταται απώλεια.

2. Κάντε ενσυνείδητη διατροφή. Τρώτε αργά χωρίς περισπασμούς. Έτσι θα εξασφαλίσετε καλύτερη πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Θα αντιληφθείτε το αίσθημα κορεσμού ώστε να σταματήσετε να τρώτε.

3. Κάντε συχνά γεύματα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες κρατώντας τα τρία βασικά (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δυο σνακ. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου και την ενέργειάς σας σταθερά.

4. Περιορίστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και χρησιμοποιήστε μόνο καλά λιπαρά με μέτρο.

5. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την αναδόμηση και αποκατάσταση του οργανισμού και χαρίζει ενέργεια την επόμενη μέρα. 

6. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ.

7. Βάλτε ενεργά την άσκηση και την κίνηση στην καθημερινότητά σας. Οι ασκήσεις με αντιστάσεις θα διατηρήσουν ή θα αυξήσουν τη μυϊκή μάζα, θα  βοηθήσουν στην υγεία των οστών ενώ η αερόβια άσκηση θα βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία και θα ενισχύσει την καύση του λίπους. Η γιόγκα αποτελεί ένα εκπληκτικό μέσο για την ορθοσωμία, την ευλυγισία και ευκινησία του σώματος, τη διαχείριση του στρες και ταυτόχρονα είναι εργαλείο για τη διαδρομή της αυτογνωσίας. 

8. Ενυδατωθείτε επαρκώς. Εκτός των άλλων η ενυδάτωση περιορίζει το αίσθημα της πείνας.

9. Ανακτήστε την ψυχική σας υγεία. Διαχειριστείτε το στρες και αποβάλλετε τον αρνητισμό.

10. Πηγαίνετε για ψώνια όταν είστε χορτάτοι. Παρατηρείστε τις ετικέτες τροφίμων και προτιμήστε τρόφιμα χωρίς πρόσθετα συντηρητικά, ζάχαρη και αλάτι. 

11. Συμβουλευτείτε έναν καλό διατροφολόγο για να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τις ανάγκες σας και του τρόπου ζωής σας. Απευθυνθείτε σε ένα σύμβουλο διατροφής για διαχείριση διατροφικών συμπεριφορών, υποστήριξη, ενδυνάμωση και διατροφική εκπαίδευση.

Όσο νωρίτερα εντάξετε τα παραπάνω στη ζωή σας τόσο πιο έτοιμο και δυνατό θα είναι ολόκληρο το σύστημα (σωματικό, νοητικό και ψυχικό) σε όλες τις αλλαγές που έρχονται με τα χρόνια. Χρειάζεται επιμονή, στοχοπροσήλωση και ρεαλιστικούς στόχους για να έχετε τον εαυτό σας στην καλύτερή του εκδοχή τις επόμενες δεκαετίες .

Γράφει η Άννα Αδαμοπούλου

Επαγγελματίας χορεύτρια και δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού, yoga instructor 700H, advanced Pilates/aerial yoga instructor, πιστοποιημένη σύμβουλος ευεξίας, διατροφής και άσκησης, μαμά δυο παιδιών. Έχω συμμετάσχει σε διάφορα δρώμενα και παραστάσεις ως χορεύτρια και διατηρώ χώρο όπου μέσω του χορού, της yoga, του Pilates και της συμβουλευτικής στοχεύω στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασκούμενών μου. Η ανάγκη μου να είμαι καλή μαμά αλλά ταυτόχρονα να συνεχίζω να εξελίσσω τον εαυτό μου με οδήγησε να δουλέψω πολύ για να βρω τον τρόπο να το πετύχω. Σήμερα έχω τα κατάλληλα εργαλεία και την εμπειρία για να το πετύχεις κι εσύ! Συνεχίζω να εκπαιδεύομαι στη yoga και ξεκινάω σπουδές ψυχολογίας. 

Το μότο μου είναι ‘’ Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου στο σήμερα’’.

Instagram @anna__adamopoulou

Facebook Anna Adamopoulou

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!