"ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ)



Το βιβλίο «Τα Πέντε Αδέρφια», από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, είναι μια πολύ έξυπνη ιστορία που με μια πρώτη σκέψη κάποιος θα έλεγε ότι πρόκειται για μια ιστορία πέντε αδελφών που τους ενώνει αυτή η πρώτου βαθμού συγγένεια. Τα αδέρφια αυτά όμως είναι τα δάχτυλα της παλάμης μας όπου παίρνουν φωνή, έχουν το δικό τους χαρακτήρα και τις δικές τους ιστορίες να μας διηγηθούν. Ο δείκτης που όλα τα μπορεί και τα κάνει, καθώς αισθάνεται δυνατός, τα βάζει με το μικρό δάχτυλο, όπου θεωρητικά είναι και το πιο παραμελημένο δάχτυλο, αλλά και με τον στρουμπουλό αντίχειρα. Τα υπόλοιπα δάχτυλα ξεσηκώνονται κυρίως με τον δείκτη για το bullying που ασκεί στα υπόλοιπα αδέρφια και με τις ιστορίες και τη χρηστικότητα που έχει το κάθε δάχτυλο του χεριού μας παρουσιάζεται η μοναδικότητα και η δύναμη που μπορεί να έχει ο καθένας ως μονάδα. Η δύναμη όμως κρύβεται όταν υπάρχει η συνεργασία όλων, η αλληλοβοήθεια και ο σεβασμός. Πυροσβεστικό ρόλο σε όλη την ιστορία παίζει η μητέρα παλάμη. 

Η γραφή είναι πολύ έξυπνη με απλές λέξεις. Η εικονογράφηση είναι σε μορφή κόμικ όπου τραβάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και η ανάγνωση γίνεται ευχάριστα. Το χιούμορ είναι διάχυτο από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γελάσει με αυτή την ιστορία ακόμα και ο πιο δύσκολος χαρακτήρας. Παρόλο το χιουμοριστικό ύφος που βγάζει αυτή η ιστορία, το μεγάλο νόημα που βγαίνει στην επιφάνεια και βασανίζει γονείς και παιδιά είναι το bullying. Με αυτή τη ιστορία θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε. Όπως αναφέρεται σε κάποιο σημείο στο τέλος του βιβλίου «Το μπούλινγκ δεν είναι σαν το τανγκό, που θέλει δύο…Μπορεί να το «χορέψουν» και παραπάνω, να είναι δηλαδή πολύ περισσότεροι οι αγενείς «παρτενέρ» που σε παρενοχλούν, να είναι παραπάνω από ένας εκείνοι που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση». 




Από το οπισθόφυλλο

Ο «κοντός» κατηγορεί τον «ψηλό» που όλο τον πειράζει και τον κοιτάει αφ’υψηλού, ο «χοντρός» βρίσκει τον μπελά του όταν παίρνει το μέρος του στη διαμάχη, στην οποία σιγοντάρουν και οι άλλοι δύο. Η μάνα δεν ξέρει τι να κάνει. Παιδιά είναι αυτά ή βάσανο; Άραγε θα καταφέρει να μονοιάσει τα πέντε αδέρφια ή στο τέλος θα τους δείχνουν όλοι με το δάχτυλο;


Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7+


Γράφει η Αθηνά Ντόκα

Γράφει η Αθηνά Ντόκα

Μητέρα δύο κοριτσιών, ιδιωτική υπάλληλος και πολυταξιδεμένη, εμπνέεται με τα απλά καθημερινά πράγματα και δημιουργεί δικές της ιστορίες. Της αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία, το διάβασμα, η μουσική και η καλή παρέα. Έχει συγγράψει παραμύθια και διηγήματα σε συλλογικά έργα, ενώ το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Χεράκια Καθαρά…Μικρόβια Μακριά» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Για να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να τη βρείτε στο www.facebook.com/athina.ntoka



Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!