ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΛΛΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ: ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Συνέντευξη: Στέλλα Γιαννακούλα

Μυστικά για Ευτυχισμένα Παιδιά




Η Στέλλα Γιαννακούλα είναι μια νέα συγγραφέας που με το πρώτο της βιβλίο υπόσχεται να μας βοηθήσει να κάνουμε κάτι που όλοι όσοι ασχολούνται με παιδιά θα ήθελαν: να γίνουν ευτυχισμένα! Εμείς της πήραμε συνέντευξη για να την γνωρίσουμε καλύτερα:

  • Τι σας ενέπνευσε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Η αλήθεια είναι πως σκεφτόμουν τα τελευταία χρόνια ότι  θέλω να γράψω το δικό μου βιβλίο, αλλά μου έλειπε η ιδέα που θα με εξέφραζε απόλυτα. Το μεταπτυχιακό μου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στο University of Nicosia, αποτέλεσε το σημαντικότερο έναυσμα. Ως εκπαιδευτικό πάντα μου κέντριζαν το ενδιαφέρον για επιπλέον μελέτη θέματα διδασκαλίας και η έρευνα αυτή ευοδώθηκε σταδιακά και κατέληξε στο παρόν βιβλίο.

  • Τι σημαίνει για εσάς ο τίτλος του βιβλίου;

Ο τίτλος του βιβλίου μου ήθελα να συνάδει με το περιεχόμενό του. Για τον λόγο αυτό, συμπεριλαμβάνονται κείμενα με μεθόδους που αποσκοπούν στη σωστή εκπαίδευση των παιδιών. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κίνητρα για τη μάθηση και το διάβασμα να είναι ευχάριστο. Τα Μυστικά που μοιράζομαι μαζί σας είναι εναλλακτικοί τρόποι μάθησης και διδασκαλίας. Όλοι γνωρίζουμε πως πολλές φορές το διάβασμα στο σπίτι είναι μια επίπονη διαδικασία και το βιβλίο αυτό αποσκοπεί να ανατρέψει την κατάσταση αυτή.

 



  • Το βιβλίο αγγίζει πολλά θέματα και δίνει συνοπτικές αλλά χρήσιμες συμβουλές σε όσους ασχολούνται με παιδιά. Ο στόχος σας ήταν να κάνετε μια πρώτη παρουσίαση και να ευαισθητοποιήσετε τον αναγνώστη ώστε να ερευνήσει περισσότερο το θέμα που ενδιαφέρει εκείνον;

Ο στόχος μου ήταν να απλοποιήσω τα θέματα της Ειδικής Αγωγής, ώστε να είναι κατανοητά ακόμη σε όσους δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι Ειδικοί Παιδαγωγοί γνωρίζουμε τι ακριβώς  χρειάζεται ο μαθητής που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Οι γονείς, όμως, δεν έχουν τις γνώσεις που απαιτούνται και συχνά απογοητεύονται ή νιώθουν τύψεις. Με το βιβλίο αυτό, θέλω να λύσω τις απορίες που ενδεχομένως έχουν ή να τους καθοδηγήσω με σαφήνεια. Στο βιβλίο μου αναλύονται θέματα ήδη από την προσχολική ηλικία, γιατί είναι σημαντικό να δομηθούν στέρεες βάσεις οι οποίες οδηγούν σε σωστό και αποτελεσματικό διάβασμα. Ευελπιστώ να έχουν ευαισθητοποιηθεί αρκετοί αναγνώστες του βιβλίου, να έχουν υιοθετήσει κάποιες μεθόδους και να έχουν αποκτήσει νέα οπτική ως προς τα θέματα της εκπαίδευσης.

  • Πιστεύετε ότι τα παιδιά που τα καταφέρνουν καλά στο σχολείο είναι και ευτυχισμένα;

 Οι μαθητές με υψηλές επιδόσεις μπορεί πράγματι να τα καταφέρνουν μόνοι τους πολύ καλά στο σχολείο. Είναι παράγοντας για να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός. Ας μην αγνοούμε, όμως, την περίπτωση μαθητών που υφίστανται πίεση από τους γονείς για να έχουν την καλύτερη βαθμολόγια. Στην περίπτωση αυτή, τίθεται το ζήτημα της σύγκρισης μαθητών μεταξύ τους, οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται λόγος για ευτυχισμένα παιδιά. Όλα κρίνονται υπό προϋποθέσεις, έχει καθοριστικό ρόλο ο χαρακτήρας του παιδιού, η σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας και το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά και ως μητέρα πρωτίστως και ως εκπαιδευτικός, πως η ευτυχία των παιδιών δεν κρίνεται μόνο από τις σχολικές επιδόσεις.  Πιστεύω με αυτή την ερώτηση έχουν προβληματιστεί αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί κατά καιρούς.



  • Πώς θα θέλατε να μεγαλώσετε τα δικά σας παιδιά;

Όλα τα παιδιά χρειάζονται αγάπη και κατανόηση. Δυσκολίες κι εντάσεις πάντα θα υπάρχουν, αλλά σημασία για την αντιμετώπισή τους έχει η οπτική που έχουμε κάθε φορά στο πρόβλημα.

  • Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη διαφορετικότητα, τις μαθησιακές δυσκολίες, τον αυτισμό, το ΔΕΠΥ… Τι γνώμη έχετε για τον χειρισμό αυτών των θεμάτων από τους ενήλικες;

Ευτυχώς που γίνεται λόγος γενικά για την επιστήμη της Ειδικής Αγωγής και πιο συγκεκριμένα για τις μαθησιακές δυσκολίες ή οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Η Ειδική Αγωγή είναι καινούργια επιστήμη στην Ελλάδα και γι’ αυτό μας απασχολεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα ήταν ένα θέμα για το οποίο δεν συζητούσε κανείς –κυρίως από ντροπή-, οι γνώσεις ήταν μηδαμινές και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα παιδιά και οι γονείς τους καταλαβαίνετε πως ήταν επώδυνες. Τη δεδομένη στιγμή, σαφώς, είναι φανερή η πρόοδος που υπάρχει, αλλά επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, η προσπάθεια αυτή χρειάζεται να ενισχυθεί και να συνεχιστεί.



  • Σκοπεύετε να γράψετε κι άλλα βιβλία;

Τα Μυστικά για ευτυχισμένα παιδιά αποτελούν το πρώτο μου πόνημα. Θα ήθελα να συνεχίσω με τη συγγραφή βιβλίων που έχουν στο επίκεντρο θέματα που αφορούν στα εκπαιδευτικά δρώμενα. Η ιδέα που θα σκεφτώ και θα μου αρέσει πολύ θα αποτελέσει και το επόμενο βιβλίο μου. Θα πρέπει να είναι κάτι που το υποστηρίζω και με αντιπροσωπεύει!

Γράφει η Χριστίνα Βούλαλη από το Τα παιδάκια μας 

 ________________________________________________________________________________________________

Πολυταξιδευμένη εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στις ξένες γλώσσες και τη διδασκαλία τους, μαμά και blogger. Θέματα που την ενδιαφέρουν; Η θετική διαπαιδαγώγηση, οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και ό,τι έχει να κάνει με το παιδί. Της αρέσει η καλή μουσική, τα ενδιαφέροντα βιβλία και τα όμορφα ταξίδια!



Και μην ξεχνάτε: 

Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!