ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Το βιβλίο "Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν τα πάντα" είναι το νέο βιβλίο της Caryl Hart, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

βιβλιοκριτική-τα-κορίτσια-μπορούν-να-κάνουν-τα-πάντα

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

"Τα κορίτσια όλου του κόσμου, τόσο διαφορετικά, μας αρέσουν, μας εκπλήσσουν, είναι σ’ όλα φοβερά! Τα κορίτσια πετυχαίνουν οτιδήποτε θελήσουν. Αν κορίτσι είσαι κι ΕΣΥ, μην τυχόν και σε πτοήσουν!

Θέλεις να κατακτήσεις την κορυφή ενός βουνού; Να οδηγήσεις πυροσβεστικό; Να γίνεις πρωθυπουργός; Δες πόσα καταπληκτικά πράγματα κάνουν τα κορίτσια κάθε μέρα σε ολόκληρο τον κόσμο και βρες τι θα ήθελες να κάνεις ΕΣΥ!

Ένα υπέροχο βιβλίο για κάθε κορίτσι με όνειρα."

βιβλιοκριτική-τα-κορίτσια-μπορούν-να-κάνουν-τα-πάντα

Είναι ένα πανέμορφο και πολύχρωμο βιβλίο με εικόνες, το οποίο περιγράφει πολλά νεαρά κορίτσια -όλα με διαφορετικούς τύπους σώματος, διαφορετικό χρώμα δέρματος, χτενίσματα και επιλογές ρουχισμού- χαρούμενα, που επιλέγουν τα χόμπι και τη σταδιοδρομία που θέλουν. Μερικά κορίτσια, εξηγεί το βιβλίο, αγαπούν τις τέχνες και τις χειροτεχνίες, ενώ άλλα βοηθούν τους συνανθρώπους τους σε δύσκολες στιγμές. Ορισμένα κορίτσια βρίσκουν συναρπαστικό τον κόσμο της επιστήμης, άλλα ερευνούν και επιλύουν αστυνομικά μυστήρια και άλλα θέλουν να υπερέχουν στον αθλητισμό. Ορισμένα κορίτσια είναι ακατάστατα και άλλα είναι οργανωμένα, άλλα οδηγούν εκσκαφείς και γερανούς και άλλα διαπρέπουν ως αγρότισσες ή κτηνίατροι. Κάθε κορίτσι έχει τη δική του προσωπικότητα, τη δική του θρησκεία, τις δικές του ξεχωριστές ικανότητες και προτιμήσεις. Τα κορίτσια μπορούν να γίνουν πιλότοι, μηχανικοί, εξερευνητές ή οτιδήποτε άλλο επιλέξουν.

Μια ποικιλία κοριτσιών αντιπροσωπεύεται στην πλούσια εικονογράφηση της Ali Pye, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων, των κοριτσιών που φορούν καλύμματα κεφαλής και ενός κοριτσιού που δεν έχει καθόλου μαλλιά. Αυτό που όμως έχουν κοινό είναι ότι όλα είναι επικεντρωμένα σε αυτό που θέλουν και επιλέγουν να κάνουν.

βιβλιοκριτική-τα-κορίτσια-μπορούν-να-κάνουν-τα-πάντα

Η πολυγραφότατη Caryl Hart με το βιβλίο "Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν τα πάντα" έρχεται να μας συγκινήσει και να μας θυμίσει τη μεγάλη αξία και σπουδαιότητα που έχει για τα κορίτσια η δυνατότητα επιλογών, τόσο στα χόμπι όσο και στην επαγγελματική σταδιοδρομία. Όπως λέει η ίδια: «Συνειδητοποίησα ότι ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων είχα την ευκαιρία να δείξω στα μικρότερα παιδιά μας ότι ο κόσμος ανήκει τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Ήθελα να δείξω ότι τα κορίτσια επιτρέπεται και έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν χώρο για τον εαυτό τους όπου κι αν επιλέξουν – όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντά τους ή οι επιδιώξεις τους – και ότι αυτό είναι εντάξει».

Είναι ένα υπέροχο βιβλίο, με κείμενο σε στίχους και υπέροχη, έντονη εικονογράφηση για παιδιά από 3 χρονών και άνω. Η μετάφραση από τη Μάρω Ταυρή είναι πετυχημένη και αποδίδει εξαιρετικά με πλούσιο λεξιλόγιο και πετυχημένη ρίμα την αισιόδοξη και θετική διάθεση και το μήνυμα ενδυνάμωσης για την επιδίωξη των ονείρων, στα οποία στόχευε η συγγραφέας. Υπάρχουν επίσης αρκετές αναφορές σε πραγματικά παραδείγματα εμπνευσμένων γυναικών, τόσο στο κυρίως κείμενό όσο και στο τέλος, επειδή τα θετικά πρότυπα είναι πολύ σημαντικά για την έμπνευση και την επιδίωξη φιλοδοξιών και ονείρων!


Γράφει η Βάνα Καρκάση από το babyleading

_________________________________________________________________________________________________

Η Βάνα Καρκάση είναι εκπαιδευτικός, λογοθεραπεύτρια και μαμά δύο παιδιών που μεγάλωσαν με baby-led weaning. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Κοίτα, μαμά, τρώω», όπου περιγράφεται αναλυτικά η εφαρμογή της μεθόδου και δημιουργός της ιστοσελίδας www.babyledweaning.gr, με σκοπό να βοηθήσει αποτελεσματικά όσους γονείς επιλέξουν να εφαρμόσουν το BLW με τα παιδιά τους.

Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter & Google+, για να μη χάνετε κανένα post!