ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: Η ΚΥΡΙΑ ΆΙΦΕΛ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Στο Familives αγαπάμε πολύ τα βιβλία! Σήμερα έχουμε βιβλιοκριτική του παιδικού βιβλίου "Η κυρία Άιφελ" της Alice Haquet-Brière από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, που έχει λάβει βραβείο για το Καλύτερο Παιδικό Εικονογραφημένο Βιβλίο των New York Times.

Ο Άιφελ είναι ένας μηχανικός που ζει στο Παρίσι ερωτευμένος με την αγαπημένη του Κάτια. Την αγαπά μάλιστα τόσο πολύ που για χάρη της κατασκευάζει συνεχώς έργα, όπως γέφυρες, πύργους, σταθμούς και αστεροσκοπεία, προκειμένου να γνωρίσουν όλο τον κόσμο ταξιδεύοντας μαζί. Ξαφνικά όμως μια μέρα η Κάτια αρρωσταίνει και χάνει το κέφι της και κάθε διάθεση για ζωή. Γιατί ακόμη και στο Παρίσι υπάρχουν γκρίζες μέρες... Κι όσο η υγεία της αγαπημένης του δε βελτιώνεται, ο κύριος Άιφελ φέρνει τους καλύτερους γιατρούς στο πλευρό της, για να της βρουν θεραπεία. Μάταια όμως... Ίσως τελικά η λύση να βρίσκεται στον καθαρό αέρα μακριά από τη ρύπανση της πόλης! Τότε η Κάτια τού προτείνει να πάνε ένα ταξίδι στα σύννεφα. Αδύνατον όμως κι αυτό... Κι ευθύς  μέσα στο μυαλό του Άιφελ λάμπει η ιδέα που θα θεραπεύσει την αγαπημένη του Κάτια! Κατασκευάζει έναν πανύψηλο μεταλλικό πύργο στην καρδιά του Παρισιού που φτάνει μέχρι τα σύννεφα! Η αγάπη άλλωστε είναι το καλύτερο γιατρικό για όλες τις ασθένειες...

Το βιβλίο "Η κυρία Άιφελ" αποτελεί μια φανταστική εκδοχή για το πώς και γιατί δημιουργήθηκε ο πύργος του Άιφελ, το σήμα κατατεθέν του Παρισιού και σημείο αναφοράς των ερωτευμένων, σύμφωνα με την οποία η αγάπη ήταν η κινητήριος δύναμη! Είναι μια τρυφερή, ρομαντική και συγκινητική ιστορία που τονίζει τη δύναμη και την αξία της παντοτινής αγάπης, που μπορεί να κάνει το ακατόρθωτο! Ακόμη και να δημιουργήσει αριστουργήματα αξιοθαύμαστα από όλη την ανθρωπότητα!  Η συγγραφέας με πολλή ευαισθησία γράφει ένα πολύ ωραίο βιβλίο με έμμετρο ποιητικό λόγο, απλή και κατανοητή γλώσσα, και ομοιοκαταληξία που διαβάζεται ευχάριστα δημιουργώντας πολλές όμορφες εικόνες και συναισθήματα! Είναι βέβαια αξιοσημείωτη κι η επιτυχής λογοτεχνική του απόδοση στα ελληνικά από τη συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη. Επιπλέον η ξεχωριστή, λιτή αλλά πρωτότυπη ολοσέλιδη εικονογράφηση που περιλαμβάνει ελάχιστα χρώματα -σομόν, λευκό, γκρι και μαύρο- περνάει πολύ όμορφα μηνύματα στους μικρούς αναγνώστες, αλλά ταυτόχρονα ταξιδεύει νοητά μεγαλύτερες ηλικίες μέχρι την πόλη του φωτός, το Παρίσι! 

Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στη σειρά: Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά (4+).

* Ο πύργος του Άιφελ κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ ως είσοδο της διεθνούς έκθεσης Universell αλλά και για τον εορτασμό της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής Επανάστασης.


Γράφει η Μαρία Υφαντοπούλου από το Όμορφη μέσα έξω και το Ονειροτέχνημα - Μαρία

 ___________________________________________________________________________________________________________________________

Η Μαρία Υφαντοπούλου είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας - Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με κατεύθυνση αρχαιολογίας. Μικρή ήθελε να γίνει δασκάλα, αργότερα νηπιαγωγός, αλλά τελικά δεν ξέφυγε από τον χώρο των εκπαιδευτικών κι έγινε φιλόλογος! Το άπιαστο όνειρό της είναι να γίνει κάποτε συγγραφέας! Λατρεύει το γράψιμο, τα βιβλία, τη φωτογραφία και τη σοκολάτα, ενώ περνά ώρες ατέλειωτες μαγειρεύοντας υγιεινά, μιλώντας για καλλυντικά και ετοιμάζοντας χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες! 


Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagramTwitter Google+, για να μη χάνετε κανένα post!