«Η ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ)




Συγγραφέας: Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ

Εκδόσεις: Πατάκης 


Ένα από τα ωραιότερα βιβλία που έπεσαν στα χέρια μου τον τελευταίο καιρό. Φωνή παιδική σε πρώτο πρόσωπο η Τζούλια μας αφηγείται το καλοκαίρι της. 

Μια οικογένεια που συνδυάζει διακοπές και δουλειά. Φεύγουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας και ταξιδεύουν αρκετά πιο βόρεια. Ο μπαμπάς είναι τεχνικός φάρων, πρέπει να τον ρυθμίσει για να δουλεύει αυτόματα. Η μαμά της Τζούλια είναι θαλάσσια βιολόγος και βρίσκει την ευκαιρία με αυτό το ταξίδι να μελετήσει τον Καρχαρία της Γροιλανδίας. Αυτός ο καρχαρίας έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι υπεραιωνόβιος και πέρα για πέρα αληθινός. Μάλιστα έχει βρεθεί καρχαρίας 400 ετών. Είναι πολύ αργός στην κίνησή του και φτάνει τα 6,5 μέτρα. Υπάρχει λόγος που η μαμά αναζητά τον συγκεκριμένο καρχαρία. Η μελέτη της βασίζεται στην επιβράδυνση της νόσου που αρρώστησε τη γιαγιά της Τζούλια. Είχε άνοια. Ελπίζει να μπορέσει να βοηθήσει. 

Όμορφη προσθήκη το ημερολόγιο της Τζούλια στο οποίο γράφει οτιδήποτε της κάνει εντύπωση προσφέροντας μας επιστημονική γνώση. 

Πως περνάει ένα παιδί μόνο του σε ένα ξένο μέρος; 

Είναι εύκολο να βρει φίλους εκεί; 

Θα αντιμετωπίζει δυσκολίες και θα έρθει αντιμέτωπη και με το μπούλιγκ. Θίγονται και θέματα οικολογικά αλλά και πιο δύσκολα όπως η ψυχική υγεία. 

Υπέροχη εικονογράφηση. Σε φόντο μαύρο και κίτρινο.  

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το βάζο με τις βρισιές. Μια πρωτότυπη ιδέα εύκολα εφαρμόσιμη από όλους μας. Ένα ευρώ κάθε φορά που κάποιος βρίζει. 

Αν αγαπάτε τη θάλασσα αυτό το βιβλίο θα το λατρέψετε.

 Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε πολλές πηγές για να ενημερωθείτε για τη φύση, τον καρχαρία αλλά και προτάσεις βιβλίων για την ψυχική υγεία. 

Περίληψη

ΕΝΑΣ ΦΑΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ...
Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα. Όμως, μην ανησυχείτε, δε θα σας μαρτυρήσω το τέλος.




Ποια  είναι η Κίραν Μίλγουντ Χάργκρεϊβ 

Έχει γράψει ποίηση, θέατρο, βιβλία για παιδιά και ιστορικά µυθιστορήµατα. Έχει τιµηθεί µεταξύ άλλων µε το Waterstones Children’s Book Prize, το British Book Awards Children’s Book of the Year και το Blackwell’s Children’s Book of the Year. Ζει στις όχθες του ποταµού στην Οξφόρδη, µε τον σύζυγό της, καλλιτέχνη Tom de Freston ο οποίος έχει κάνει και την εικονογράφηση στο συγκεκριμένο βιβλίο, και τη γάτα της, τη Λούνα.

Γράφει η Κατερίνα Γαγανέλη 

Είναι  Αξιωματικός του Π.Ν. Συστήνεται ως λαφυρατζού στιγμών και αιθεροβάμων.  Η εμφάνιση στο χώρο της συγγραφής έγινε με το παιδικό μυθιστόρημα  “Με λενε Πάτρα”. Εκδόθηκε το 2021 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Ακολούθησε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ουαί Υμίν» και το silent book με τίτλο ΤΣΙΜΠΑΕΙ; Από τις εκδόσεις www.suenobooks.gr

Βρείτε την εδώ

 https://www.facebook.com/GaganeliKaterina/ 

https://www.instagram.com/katerina_gaganeli/?hl=en



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!