ΤΕΛΕΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ

 


“Μαμά, εγώ γιατί δεν είμαι όμορφη;” 

Μαμάδες και μπαμπάδες αυτού του κόσμου ενωθείτε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ως μαμά δύο κοριτσιών, θυμάμαι αυτή την ερώτηση να επαναλαμβάνεται σε διαφορετικές ηλικίες από την κάθε μία ξεχωριστά. 

Τι σύνδρομο κι αυτό! «Η τέλεια εξωτερική ομορφιά». 

.

Νομίζω ότι έφτασε η ώρα να το απομυθοποιήσουμε, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας. 

Η δική μου γιαγιά έλεγε «ο καθένας αγαπιέται με το χαρακτήρα του» για όλα τα εγγόνια της.  Ήμασταν μικρά όμως καταλαβαίναμε πολύ καλά τι εννοεί. Μας μιλούσε για την  αξία μας πέρα από την εμφάνιση μας. Για τις πράξεις μας που απέρρεαν από την προσωπικότητά μας.

Κυκλοφορούν υπέροχα βιβλία που θα σας βοηθήσουν να μιλήσετε ανοιχτά και με ειλικρίνεια για την ομορφιά του καθενός μας. Πρόταση δική μας το «Όλα τα σώματα όμορφα τα βρίσκω» από Εκδόσεις Πουά.  

Εστιάστε στα προσόντα και στις δεξιότητες του παιδιού. Αυτά δε σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση. 

.

Πάμε να δούμε μερικά έξυπνα κόλπα που σπάνια αποτυγχάνουν: 


- Η συμμετοχή σε δραστηριότητες: Ενθαρρύνετε το παιδί  να συμμετέχει σε δραστηριότητες που διευρύνουν το πεδίο των ενδιαφερόντων του. Το θεατρικό παιχνίδι π.χ. είναι ένας τρόπος με τον οποίο το παιδί θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του και θα διαπιστώσει ότι η ομορφιά δεν είναι ο μοναδικός δρόμος για να μας οδηγήσει να νιώθουμε όμορφα για τον εαυτό μας.

- Έχετε ακούσει για την αυτό-αγάπη; Δείξτε στο πολύτιμο παιδί σας τον τρόπο ν’  αγαπάει και να σέβεται τον εαυτό του. Εξηγήστε του ότι ο καθένας έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν ξεχωριστό και ότι αξίζει να προσέχουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

- Ενδυνάμωση της κριτικής σκέψης: Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει μια ισορροπημένη και υγιή σχέση με τα μέσα ενημέρωσης και τη διαφήμιση. Εξηγήστε ότι τα περιοδικά, οι ταινίες και οι διαφημίσεις παρουσιάζουν μια αλλοιωμένη εικόνα της "τέλειας" εξωτερικής ομορφιάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί την πραγματικότητα. 

- Συνεργασία με τους άλλους: Ενθαρρύνετε το παιδί να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με άλλα παιδιά ανεξαρτήτως της εμφάνισής τους. Αυτή η κοινωνική δυναμική μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει φιλίες. 

Πάνω απ’ όλα να θυμάστε ότι είστε το πρότυπο για το παιδί σας. Αν εσείς δε δίνετε υπερβολική σημασία στην εξωτερική σας εμφάνιση δε θα το κάνει ούτε το παιδί.  

Εδώ θα είμαστε να τα κουβεντιάζουμε. 

.


Γράφει η Κατερίνα Γαγανέλη 

Είναι  Αξιωματικός του Π.Ν. Συστήνεται ως λαφυρατζού στιγμών και αιθεροβάμων.  Η εμφάνιση στο χώρο της συγγραφής έγινε με το παιδικό μυθιστόρημα  “Με λενε Πάτρα”. Εκδόθηκε το 2021 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Ακολούθησε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ουαί Υμίν» και το silent book με τίτλο ΤΣΙΜΠΑΕΙ; Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις www.suenobooks.gr και η νουβέλα της με τίτλο «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ».

Βρείτε την εδώ

 https://www.facebook.com/GaganeliKaterina/ 

https://www.instagram.com/katerina_gaganeli/?hl=en