"Ο ΜΟΥΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΙ" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ)

 



«Ο Μούργος έχει παιδί»  είναι ο τίτλος του βιβλίου του Κολά Γκουτμάν με εικονογράφηση του του Μαρκ Μπουταβάν και κυκλοφορεί για την ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ σε μετάφραση της Εύης Γεροκώστα.  Χιούμορ, ευαισθησία και πραγματικότητα μπερδεύονται σε ένα κείμενο καθ’ όλα απολαυστικό.

 

Από το οπισθόφυλλο

Ο Μούργος και ο Χαλκομανίας παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι «Πες μου τι επιθυμείς και θα σου πω αν μπορείς να το έχεις». Όταν ο Μούργος λέει ότι θα ήθελε να έχει ένα παιδί, ο Χαλκομανίας προσπαθεί να του εξηγήσει ότι αυτό είναι αδύνατο. Εκείνη τη στιγμή όμως ακούγεται ένα γρύλισμα και οι δύο φίλοι ανακαλύπτουν μέσα στον σκουπιδοτενεκέ τους ένα κουταβάκι! Ο Μούργος ενθουσιάζεται και ανακοινώνει ότι το κουταβάκι είναι παιδί του, αποφασίζοντας ότι θέλει να το αναθρέψει και να του σταθεί σαν πραγματικός πατέρας! Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Για να δούμε… 

-----------------------        -------------------------          --------------------------

Μούργος, ο άσχημος, που τον πέταξε η μαμά του στο σκουπιδοτενεκέ σα να ήταν τρύπια κάλτσα, αυτός που όλη αυτή την απόρριψη τη μετέτρεψε σε αγάπη και στην επιθυμία να αποκτήσει ο ίδιος ένα παιδί ώστε να του δώσει όση αγάπη εκείνος δεν πήρε. Ο Μούργος,  όταν η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα ένοιωσε όλα εκείνα που νοιώθει ένα μπαμπάς. Προβληματισμό, ανησυχία, είμαι καλός γονιός, μαθαίνω στο παιδί μου σωστά πράγματα, είμαι άξιος; Και το όνομα του παιδιού του; «Περιμένοντας». Περιμένοντας για μια καλύτερη ζωή. Αυτή ήταν η φράση του… Ναι ο Μούργος ήταν καλός μπαμπάς, γιατί έδωσε αγάπη. Μαζί του, ο φίλος του ο Χαλκομανίας , υποστηρικτής και βοηθός , εκείνος ο βοηθός που χρειάζονται όλοι οι γονείς. Αυτός ο βοηθός που είναι εκεί για να ακούει. 


Συγκινητικό, ευαίσθητο, σε πολλά σημεία γροθιά στο στομάχι μια και απεικονίζει την πραγματικότητα… τη σκυλίσια αλλά και την ανθρώπινη. Εν συναίσθηση, φιλία, εκφοβισμός, παραμέληση, αγάπη, νοιάξιμο, ανησυχία, χιούμορ, αυτές είναι οι λέξεις που κυκλώνουν τούτο το βιβλίο.





Με τόσα πολλά επίπεδα ανάγνωσης αυτό το βιβλίο ανοίγει πολλές, πάρα πολλές συζητήσεις. 

Η εικονογράφηση απλή μα ουσιαστική απεικονίζει με έντονο χρώμα τις σημαντικές σκηνές μα κυρίως το συναίσθημα στα μάτια των ηρώων. 

Ενδεικτικά προτεινόμενη ηλικία 

6+

Γράφει η Μαρίνα Πλούμπη 

Info in a shot 

https://www.facebook.com/Infoinashot

https://www.instagram.com/info_in_a_shot/