Δυο φτερά (εκδόσεις Υδροπλάνο)

 


«ΔΥΟ ΦΤΕΡΑ»  είναι ο τίτλος του βιβλίου της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου που εικονογραφεί η Νικολέττα Φιλιππίδη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Ένα παιδικό βιβλίο με θέμα αυτό της μετανάστευσης σε ξένο τόπο. Μόνο; Όχι. Απόλυτα και κατηγορηματικά όχι. Μετανάστευση, διαφορετικότητα , αποδοχή, μόλυνση του περιβάλλοντος, μα εγώ θα μιλήσω για κάτι άλλο. Αυτό που κρύβεται πίσω από τις λέξεις. 

Πάμε να σας πω.  

Από το οπισθόφυλλο

Την πιο κρύα μέρα εκείνου του χειμώνα συνέβη το πιο θερμό επεισόδιο του Βασιλείου των Πουλιών, όταν κατέφθασαν δύο Πιγκουίνοι Μαγγελάνοι, σέρνοντας δύο μεγάλα μπαούλα και έναν μεγάλο καημό. Ο τόπος τους, η θάλασσά τους, είχε ρυπανθεί από πετρέλαιο, αναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν νέο σπίτι, κάπου κοντά στα υπόλοιπα πουλιά.

Όμως, δυστυχώς, τα υπόλοιπα πουλιά δεν έδειχναν διάθεση να τους δεχτούν κοντά τους. Δεν έδειχναν διάθεση να τους δεχτούν, γενικώς.  Ήταν δύο ξένοι, παρ’ όλο που ήταν επίσης πουλιά, πιστοποιημένα!

Μια φτερωτή ιστορία για τη δυσκολία της μετανάστευσης (που τόσο καλά γνωρίζουν τα πουλιά) και την καχυποψία απέναντι στο διαφορετικό ή στο καινούργιο (που τόσο συχνά αισθάνονται οι άνθρωποι…)

Το βιβλίο πραγματεύεται το θέμα της μετανάστευσης, της αποδοχής και αφομοίωσης των μεταναστών στην κοινωνία. Εύκολο; Όχι. Πλήρης αποδοχή; Σε καμία περίπτωση. Άμεσα; Όχι. Εντέλει; Τους αποδέχονται; Ναι. Αλλά … και εδώ έρχεται το τεράστιο αλλά ΓΙΑΤΙ τους αποδέχονται που περνάει η συγγραφέας με ένα έξυπνο τρόπο, για το οποίο και θέλω να μιλήσω. Όχι δε θα σταθώ στο θέμα της μετανάστευσης αλλά θα σταθώ σε αυτό το μήνυμα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Γιατί τους αποδέχονται εντέλει; Η λέξη που απαντά σε αυτό το γιατί είναι το συμφέρον. Γιατί τα πουλιά που ζούσαν ήδη στο Βασίλειο είχαν συμφέρον να αποδεχτούν τους νεοφερμένους. Μέσα από τη δημιουργία μιας ψαροταβέρνας, τα «ντόπια» πουλιά αποδέχτηκαν τους μετανάστες λόγω της δικής τους προσωπικής ευχαρίστησης, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτής του φαγητού. Μιας ψαροταβέρνας που δημιούργησαν οι πιγκουίνοι μας και τάιζαν τους «ντόπιους» . Πουλιά λοιπόν και οι ίδιοι, πιστοποιημένα όπως λέει και η συγγραφέας, έγιναν τελικά αποδεκτά όχι για το γεγονός ότι δε διαφέρουν από κανένα άλλο αλλά λόγω συμφέροντος. 

Μένω εδώ.

Διαβάστε το.

Η εικονογράφηση κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών με λεπτομέρειες που μόνο εκείνα παρατηρούν με την πρώτη ανάγνωση. Εξαιρετική.

Προτεινόμενη ηλικία 

6+


Γράφει η Μαρίνα Πλούμπη 


Info in a shot 

https://www.facebook.com/Infoinashot

https://www.instagram.com/info_in_a_shot/



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!