Μαμά, τι θα φάμε σήμερα;

Μαμά, τι να μην φάμε σήμερα;

Πώς να πείσετε το παιδί σας να τρώει το φαγητό που μαγειρεύετε στο σπίτι -  e-Morfosi | Το blog των παιδιών

Ερωτήσεις που ηχούν στα αυτιά των μαμάδων κάθε μέρα και όσο γλυκά κι αν αρθρώνονται από τα καμάρια μας, κάποτε μας κουράζουν. Έχουμε εξαντλήσει όλες τις ιδέες μας και προσπαθούμε να είμαστε πρακτικές και να συνδυάζουμε υγιεινά υλικά με ευχάριστη γεύση, για να δελεάσουμε τα παιδιά μας και να βρούμε κι εμείς χρόνο ανάπαυσης. Σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε κάποιες προτάσεις που θα μας διευκολύνουν και θα γεμίσουν χαμόγελα , αλλά όχι περιττές θερμίδες τα παιδιά μας. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τροφές ή εδέσματα που καλό είναι να αποφεύγουμε.

8 κόλπα για γονείς για να τρώνε τα παιδιά υγιεινά

  1. Ψάρι ψητό με λαχανικά στη λαδόκολλα.

  2. Σπιτικές κοτομπουκιές στο φούρνο.

  3. Κεφτεδάκια κοτόπουλου με φρέσκο καλαμπόκι.

  4. Μπιφτέκια μοσχαρίσια με baby πατάτες φούρνου.

  5. Φακές με ρύζι ή ρεβύθια με τζίντζερ.

  6. Φασολάκια ή αρακάς με συνοδεία φέτας στο φούρνο.

  7. Noodles με λαχανικά ή κοτόπουλο χωρίς συντηρητικά.

  8. Πίτσα με σπιτικό ζυμάρι σίκαλης , τυρί χαμηλών λιπαρών και φρέσκια ντομάτα.

  9. Αυγά βραστά ή ποσέ με ντοματίνια και αγγουράκι.

  10. Γλυκοπατάτες στο φούρνο με ελαιόλαδο και μια σκελίδα σκόρδο.

Υγιεινή διατροφή για παιδιά – Cookpad Greece

Απαγορευμένες τροφές για παιδιά:

Συνταγές για παιδιά Σελίδα 1 από 2 | Syntagesgiaolous - Συνταγές για όλους

  • Μπισκότα με ζάχαρη και γλάσο

  • Γαριδάκια, πατατάκια και τα συναφή σακουλάκια

  • Αναψυκτικά, καφές και ενεργειακά ποτά

  • Δημητριακά με ζάχαρη

  • Γλυκά και παγωτά σε υπερβολικές ποσότητες

  • Έτοιμα ή προμαγειρεμένα γεύματα με συντηρητικά

  • Αλλαντικά παντός τύπου

  • Σφολιατοειδή.

Όλα τα παραπάνω τα προτείνουμε με την ιδιότητα της μαμάδων και με βάση τις πρακτικές δυσκολίες της καθημερινότητας. Προφανώς, οι ειδικοί διατροφολόγοι και οι παιδίατροι είναι οι πλέον κατάλληλοι για άντληση περαιτέρω πληροφοριών διατροφής και υγείας.

Η διατροφή απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα, αφού αποτελεί γρίφο για τις οικογένειες και για τα παιδιά που καθημερινά βομβαρδίζονται από τις ακατάλληλες επιλογές(κυλικεία, σούπερ μάρκετ, ταχυφαγεία). Αντιστοίχως αποτελεί καθημερινό άγχος κυρίως για τις εργαζόμενες μητέρες ή γενικά τους γονείς κι έτσι καταλήγουν στο εύκολο, γρήγορο αλλά ανθυγιεινό φαγητό.

 Καλό θα ήταν να γίνονται ημερίδες στα σχολεία από ειδικούς διατροφολόγους, οι οποίοι θα επιλύουν τις όποιες απορίες και θα συμβουλεύουν την μαθητική κοινότητα πιο συχνά. Επίσης θα ήταν απαραίτητο να γίνονται και ομιλίες συμβουλευτικής γονέων για τα διατροφικά ζητήματα , ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα υγείας αλλά και κοινωνικοποίησης. 

Το πώς διατρεφόμαστε εμείς και τα παιδιά μας έχει άμεση σχέση με το βιοτικό μας επίπεδο και δεικνύει ακόμα και την ψυχική μας διάθεση. Σε περιπτώσεις άγνοιας ή απορίας των νέων διατροφικών τάσεων που προκύπτουν , είναι αναγκαίο να συμβουλευτούμε τους ειδικούς, γιατί τελικά η πρόληψη κακών διατροφικών συνηθειών αποβαίνει σωτήρια. 

Καλά μαγειρέματα και προσοχή στις υπερβολές!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Γράφει η Άρτεμις Πλανάκη, φιλόλογος-συγγραφέας

Έχω ασχοληθεί με την αρθρογραφία και με γοητεύει πολύ η διαδικασία. Με βοηθά η άνεση που έχω με την ελληνική γλώσσα και η ενασχόλησή μου πολλά χρόνια με τη διδασκαλία της έκθεσης στο Λύκειο. Επίσης λατρεύω να γράφω και να επιμελούμαι κείμενα λογοτεχνικά , κατι που κάνω με τον εκδοτικό οίκο με τον οποίο συνεργάζομαι, τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. Έχω αποσπάσει επαίνους για παραμύθια και ποιήματά μου.

Και μην ξεχνάτε: 
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram &Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!