Πάει ο παλιός ο χρόνος; (Εκδόσεις Υδροπλάνο)


 «Πάει ο παλιός ο χρόνος;» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Στέργιας Κάββαλου με εικονογράφηση της Γιώτας Κοκκόση και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ. Ένα ιδιαίτερο, πρωτότυπο, έξυπνο και εντελώς μα εντελώς αγαπητό βιβλίο στα παιδιά.

 

Σε όσα παιδιά και αν το διάβασα ή όσα το διάβασαν μόνα τους το αγάπησαν. Χωρίς η λέξη να έχει ίχνος υπερβολής. Η πέννα της συγγραφέως είναι ιδιαίτερα αγαπητή στα παιδιά και ο λόγος γι αυτό είναι γιατί αναμφίβολα γράφει γι αυτά και αποτυπώνει στο χαρτί τις δικές τους σκέψεις. 
Πάει ο παλιός ο χρόνος; 
Μια φράση τόσο οικεία και ξαφνικά ένα ερωτηματικό στο τέλος σε κάνει να λες … πάει; 
 


Ο ήρωας μας δε θέλει να φύγει αυτός ο χρόνος. Αυτή η απίθανα καλή χρονιά. Η καλύτερη του. Δε θέλει να αποχωριστεί όλα έζησε. «Που έχω επιτέλους κι εγώ έναν κολλητό στο σχολείο, που ξεκίνησα τένις, που πήγαμε οι δύο μας στο Βερολίνο, που έκανα πενήντα μπάνια στη θάλασσα…» και η λίστα των όμορφων στιγμών συνεχίζεται. 
Τι να κάνει για να μην αλλάξει ο χρόνος. Να προσποιηθεί; Να βγάλει τις μπαταρίες από τα ρολόγια; Ο φίλος του ο Γιάννης δίνει τη λύση ως μαθηματικό μυαλό. Μα είναι απλό. Μην ανοίξεις το παράθυρο - μια συνήθεια που η μητέρα του ήρωα μας είχε κάθε πρωτοχρονιάκαι έτσι δε θα μπει μέσα ο νέος χρόνος. 
 
Μα να ο νέος χρόνος έρχεται, και να,  τα δάκρυα έτρεχαν ποτάμι στο πρόσωπο του. Η γιαγιά πήρε το λόγο και με τη σοφία της απάλυνε τη στεναχώρια. Πράγματι επιβεβαίωσε η χρονιά αυτή που πέρασε ήταν πολύ όμορφηη καινούρια όμως χρονιά θα συνεχίσει όλα τα όμορφα της προηγούμενης. Η καινούρια χρονιά μερικές φορές πραγματοποιεί όσα υποσχέθηκε η προηγούμενη. Η καινούρια χρονιά δίνει ελπίδα.
Λοιπόν, πάει ο παλιός ο χρόνος… Ας γιορτάσουμε παιδιά;»
 
Η εικονογράφηση της Γιώτας Κοκκόση συμπληρώνει το γεμάτο χαρά και ελπίδα κείμενο. 



 
Είναι ένα βιβλίο το οποίο θα σας χαρίσει το χαμόγελο, τη γλυκιά αίσθηση της πληρότητας, τη γαλήνη και την ευτυχία. Ευχαριστούμε γι αυτό το βιβλίο.

 Από το οπισθόφυλλο
Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ο Δημήτρης δε θέλει με τίποτα να έρθει ο καινούριος χρόνος. Σκέφτεται πώς να τον εμποδίσει, όμως κανένα σχέδιο δεν του φαίνεται αρκετά καλό. Με τη βοήθεια του φίλου του Γιάννη αποφασίζει να μην του ανοίξει το παράθυρο για να μπει. Τελικά ήταν τόσο απλό! Ή μήπως όχι; Μια ιστορία για όσα δε θέλουμε να αφήσουμε πίσω, για την αγωνία της αλλαγής, τις ελπίδες της νέας χρονιάς, αλλά και τις σημαντικές μας νίκες που δεν ξεχνιούνται ποτέ.
 
Προτεινόμενη ηλικία
4+

Μαρίνα Πλούμπη
Info in a shot
https://www.facebook.com/Infoinashot

https://www.instagram.com/info_in_a_shot/