TΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- Από τον Πατέρα Καλλίνικο Μαυρολέων

Το περιοδικό Familives είχε την μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενήσει τον Εφημέριο και Ιεροκήρυκα Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, απόφοιτο της Μαρασλείου  Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών ,  Εκπαιδευτικό επί τριάντα  (30) συνεχή έτη και ιδρυτή του Θερινού Σχολείου Πυλών Καρπάθου, πατέρα Καλλίνικο Μαυρολέων και να συνομιλήσει μαζί του για την πιο όμορφη μέρα του χρόνου..Ας ακούσουμε λοιπόν τα λόγια του..

Όταν πλησιάζει η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, ας μιλήσουμε στα παιδιά για τη νηστεία των 40 ημερών που προηγείται. Αν θέλουν, αβίαστα, ας κάνουν κι εκείνα, κι εσείς, μια άσκηση στέρησης τροφών, αλλά και... οθονών! Αφορμή να μιλήσουμε για το νόημα της νηστείας, για το κάθε πότε νηστεύουμε, για τα καλά της νηστείας! Δεν κάνει αδύνατα τα παιδιά μας η νηστεία! Τα κάνει δυνατά! Πολύ δυνατά! Αν μάθεις από τη μικρή αυτή ηλικία να εξουσιάζεις την κοιλιά σου, τη μεγάλη αφέντρα, θα μάθεις να τιθασσεύεις και τα μεγάλα... θηρία! Τα πάθη και τους εγωισμούς! Πολλά τα οφέλη της! 

Όσο περνούν οι μέρες, όσο πλησιάζουμε προς τη μεγάλη γιορτή, ξετύλιξε μπροστά στα αθώα ματάκια τους τα γεγονότα του ερχομού του Μεγάλου Επισκέπτη! Πάρε μια βυζαντινή εικόνα της Γεννήσεως και διηγήσου ένα ένα τα όσα συνταρακτικά συνέβησαν την ἀγια εκείνη νύχτα! Εξήγησε όσο απλά μπορείς το ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος, για να κάνει τον άνθρωπο θεό! Ότι ο Θεός κατέβηκε στη γη, για να ανεβάσει τον άνθρωπο στον Ουρανό! 

Στολίστε εγκαίρως το χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί και πες του κάτι σαν κι αυτά: Βλέπεις, παιδί μου, τη φάτνη, το παχνί; Πόσο καθαρά, πόσο ταπεινά ήταν! Έτσι κι εσύ κάνε την καρδούλα σου! Ταπεινή! Χωρίς να έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου! Να μην επιδεικνύεσαι! Να μη δείχνεις αυτά που έχεις! Να μη θες να ξεχωρίζεις επίτηδες από τους άλλους! Βλέπεις τους Μάγους; Από πόσο μακρυά έφυγαν, πόσο ταξίδι έκαναν, πόσα πράγματα άφησαν πίσω τους για να βρουν και να συναντήσουν τον Μεσσία, που τόσους αιώνες περίμεναν! Ας αφήσουμε κι εμείς τα γήινα, τις σκοτούρες και τις .έγνοιες τις καθημερινές κι ας πλησιάσουμε περισσότερο το Χριστό, όχι το χρυσό! Αυτός, ο Χριστός, να μπει περισσότερο στην καρδούλα σου, περισσότερο στη ζωή σου! Εκείνοι προσέφεραν δώρα, χρυσό, λιβάνι και σμύρνα! Δώσε κι εσύ κάτι σ'εκείνον που το έχει ανάγκη! Δώσε ψωμί σ'ένα φτωχό και πάρε Παράδεισο! Βλέπεις παιδί μου; Καθένας κάτι προσέφερε στο Χριστό! Η γη το σπήλαιο, η έρημος τη φάτνη, οι ποιμένες το θαύμα, οι άγγελοι τον ύμνον, οι ουρανοί τον αστέρα, κι εμες τη Μητέρα Παρθένο... - Εσύ τι δώρα θα κάνεις στο νεογέννητο Χριστό; Διώξε την κακία από την καρδιά σου, τα βρώμικα λόγια και τα ψέματα από τα χείλη σου... τη ζήλια, την τεμπελιά... Ξερίζωσε όλα αυτά αγκαθάκια που ασχημίζουν τον κήπο της ψυχής σου... 

Τραγουδήστε μαζί τους τα κάλαντα! Ας πάνε να τα πουν σε συγγενικά, φιλικά ή φτωχικά σπίτια! Θα τους κάνει καλό! Θα ξεθαρρέψουν κι εκείνα και θα δώσουν σε κάποιους χαρά! Μην τους μιλήσεις για ξωτικά, καλικαντζάρους, μάγισες και ... φρικαντέλες! Μη σπάσετε ρόδια! Μην κρεμάσετε κρεμμύδες! Αυτά καμιά σχέση δεν έχουν με τα Χριστούγεννα! 

Φτιάξτε μαζί χριστόψωμα και γλυκίσματα! Μάλιστα, δώστους μια ποδιά και πάρε τα στην κουζίνα μαζί σου, μάνα. Δείξτ’τους πώς τα φτιάχνεις κι άσε τα να κάνουν κι εκείνα! Ας λερώσουν κι ας λερωθούν! Δεν πειράζει! Θα νιώσουν χαρά, τη χαρά της δημιουργίας, θα ανακατευτούν με ζύμες κι αλεύρια, θα γεμίσουν τα ρουθούνια τους οσμές, θα γευτούν γεύσεις χριστουγεννιάτικες! Θα μυρίσει το σπίτι ευωδίες, θα γεμίσει κι η καρδούλα τους με μνήμες κι αναμνήσεις πολλές! Μην δοθεί, όμως, περισσότερη σημασία στα δώρα, στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα! Καλά είναι κι αυτά! Είναι όμως το «περιτύλιγμα» της μεγάλης γιορτής! Άλλα είναι τα σημαντικά και τα απαραίτητα! Μην τα χάσουμε αυτά! Κάλεσέ τους να σε βοηθήσουν και στο στρώσιμο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού! Καλέστε κι έναν μοναχικό άνθρωπο! Σκεφτείτε κι άλλους, που στερούνται αυτές τις χαρές!

Ετοιμάστε και λίγα δωράκια! Σκεφτείτε ανθρώπους που δεν περιμένουν τίποτε κι από κανέναν, και πάτε εκεί! Δείξτε έτσι την αγάπη σας! Και την Πρωτοχρονιά, μιλήστε τους και για τον αληθινό αη-Βασίλη! Που κι αυτός φέρνει δώρα! Δώρα ξεχωριστά! Πείτε τους για την περίφημη Βασιλειάδα! Για το πόση αγάπη, φροντίδα, στοργή, θαλπωρή βρήκαν οι άνθρωποι εκεί χάρη στην πολλή αγάπη του Μεγάλου μας Αγίου Βασιλείου! Εξηγήστε τους γιατί κόβουμε την καθιερωμένη βασιλόπιτα. Την ιστορία της! Και πάνω απ΄ όλα, ετοιμαστείτε πνευματικά για τη συνάντηση με τον Μεγάλο Επισκέπτη! Όλοι μαζί, οικογενειακά! Με ειλικρινή εξομολόγηση, με νηστεία, με συγχώρεση, με εκκλησιασμό πρωί πρωί και συμμετοχή στο Άγιο Ποτήριο! Είναι ξεχωριστή αυτή η ημέρα! Κι όλα πρέπει να την κάνουν ξεχωριστή! Ο Χριστός γεννήθηκε τότε στη Βηθλεέμ! Ο Χριστός γεννιέται σήμερα μέσα σου!Σε τόπο καθαρό, ευπρεπισμένο να δεχθεί τον Σωτήρα του κόσμου!   

Γράφει η Σταυρούλα Τσίβου

Ονομάζομαι Σταυρούλα Τσίβου και είμαι σύζυγος και μητέρα ενός πανέμορφου κοριτσιού! Η μεγάλη μου αγάπη είναι η δημοσιογραφία! Λατρεύω να γνωρίζω καινούριους ανθρώπους και να ακούω καινούργιες ιδέες! Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τον εθελοντισμό! Μπορείτε να με βρείτε: Facebook: Σταυρούλα Τσίβου

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!