Διάβασμα και ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων

 


Η επαφή του παιδιού με το βιβλίο από την πιο μικρή ηλικία, προσφέρει πολλά οφέλη στην ανάπτυξή του συνολικά. Ξεκινώντας από το άκουσμα της ανάγνωσης των ενηλίκων μέχρι την επεξεργασία των εικόνων και των χρωμάτων και προχωρώντας στο λεξιλόγιο στα νοήματα, το βιβλίο αποτελεί  όχι μόνο ένα μέσο απόλαυσης της τέχνης αλλά ταυτόχρονα και ένα εκπαιδευτικό εργαλείο τεράστιας αξίας! 

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη του διαβάσματος στην ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων:

Πριν ακόμα μάθουμε να γράφουμε και να διαβάζουμε, ακούμε τις ιστορίες που μας διαβάζουν οι γονείς  και οι φροντιστές μας από τη βρεφική μας ηλικία. Τα χρώματα που δίνουν στη φωνή τους, ο τονισμός των λέξεων, οι εκφράσεις του προσώπου και οι κινήσεις τους αποτελούν ερεθίσματα για τον νεαρό μας εγκέφαλο που σαν σφουγγάρι απορροφά όλα τα ερεθίσματα που τον περιβάλλουν.



Οι ιστορίες μας μαθαίνουν νοήματα και τη λειτουργία των λέξεων. Μαθαίνουμε τι σημαίνουν συγκεκριμένες λέξεις, πώς χρησιμοποιούνται και πώς μπορούμε εμείς να τις χρησιμοποιήσουμε. Ένας ακόμη λόγος που το διάβασμα βοηθά στην ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων είναι  ότι μας παρέχει μια ευρεία γκάμα τρόπων να εκφραζόμαστε. Τα παιδιά συχνά μιμούνται αντιδράσεις, φωνές ή γκριμάτσες ηρώων, τους οποίους μάλιστα χρησιμοποιούν ως μέσο ταύτισης και έκφρασης. 

Η ανάγνωση εξάπτει και θρέφει τη φαντασία. Μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε έναν δικό μας κόσμο μέσα στον οποίο ταξιδεύουμε ελεύθερα πλάθοντας εικόνες και διαλόγους. Η φαντασία μας οδηγεί στην έμπνευση και πολύ συχνά βλέπουμε τα παιδιά και τους μαθητές μας να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες και τους δικούς τους μοναδικούς ήρωες, εξασκώντας παράλληλα τόσο την γραπτή όσο και την προφορική τους έκφραση.

Φυσικά η επαφή με τον πλούσιο λογοτεχνικό λόγο εξασκεί την κατανόηση του κυριολεκτικού και μεταφορικού λόγου, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό μας και καλλιεργεί ακόμη περισσότερο την έκφρασή μας γραπτή και προφορική.

Ας μην ξεχνάμε, πως το διάβασμα είναι χαρά και απόλαυση! Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία και τα ερεθίσματα να είναι κοντά στο βιβλίο με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό. Το βιβλίο είναι ένας πολύτιμος φίλος που μας ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας από την παιδική έως την ενήλικη. 

Προτρέψτε τα παιδιά να διαλέξουν εκείνα τα βιβλία που τους αρέσουν ανάλογα με την ηλικία τους, διαβάστε μαζί τους τις ιστορίες, ανακαλύψτε τους ήρωες και τις ενέργειές τους και συζητήστε ακούγοντας τη δική τους οπτική.



 Μερικές χρήσιμες συμβουλές για περαιτέρω αξιοποίηση του βιβλίου και εξάσκηση γλωσσικών ικανοτήτων:

Μιλήστε με τα παιδιά για τους αγαπημένους τους ήρωες. Τι το ξεχωριστό έχουν; Γιατί είναι οι αγαπημένοι τους; Τι θα έκαναν εκείνα στη θέση των ηρώων;

Ζητήστε από τα παιδιά να συνεχίσουν την ιστορία. Τι θα συνέβαινε αν εκείνα διάλεγαν το τέλος; Γιατί; 

Δραματοποιήστε την ιστορία παίζοντας κουκλοθέατρο με αφορμή το βιβλίο ή προτρέψτε τα παιδιά να μπουν στη θέση των ηρώων και να σας μιλήσουν!

Χρησιμοποιήστε ήρωες από αγαπημένα τους βιβλία και μπλέξτε τους σε μια νέα ιστορία. Τι θα γινόταν αν όλοι αυτοί συναντιόντουσαν σε ένα νέο μέρος;

Καλή διασκέδαση!


Γράφει η Ελισάβετ Αγόρου

Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, συγγραφέας

Φύσει ανήσυχο και ενθουσιώδες πνεύμα. Φοιτήτρια του παιδαγωγικού τμήματος νηπιαγωγών με σπουδές στη παράλληλη στήριξη. Η αγάπη της για τα παιδιά και η διάθεσή της για προσφορά την έκαναν να ξεκινήσει σπουδές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θέματα που την ενδιαφέρουν: συμπερίληψη και διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Αγαπά την ποίηση. Έχει διακριθεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Ποιήματά της δημοσιεύονται σε γνωστές λογοτεχνικές ιστοσελίδες. Επίσης, δηλώνει λάτρης των εναλλακτικών διακοπών, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ταξίδια σε μέρη μη ιδιαίτερα τουριστικά, σε ‘κρυμμένους παραδείσους'. Το γράψιμο είναι για εκείνη τρόπος ζωής, καταφύγιο και μέσο έκφρασης μύχιων σκέψεων και συναισθημάτων. Αρθρογραφεί, επίσης, και στο THENOTEBOOK.GR.
Μότο της: 'Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και χαρισματικό. Ένας εκπαιδευτικός με όραμα και τεράστια αποθέματα αγάπης μπορεί να το βοηθήσει να ξεδιπλώσει όλες του τις δυνατότητες.’


Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram, για να μη χάνετε κανένα post!