«Ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα μόνο στα καλά παιδάκια». Είναι σωστό να το λέμε αυτό;


 Κάθε χρόνο η ίδια ερώτηση από τους λιλιπούτειους κατοίκους των σπιτιών.

«Θα μου φέρει δώρο ο Άγιος Βασίλης φέτος;»

 Για να παίρνουν συνήθως την όλο υπονοούμενα απάντηση «μόνο αν ήσουν καλό παιδί». 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προβληματίζονται. Ανησυχούν, γιατί κατά τον δικό τους απολογισμό, όλο και κάποια ζαβολιά θυμούνται. Άρα νιώθουν πως δεν δικαιούνται δώρο. 

Αν ξεκινήσουμε από τα βασικά, δεν υπάρχουν καλά και κακά παιδιά. Υπάρχουν όμως ‘καλές’ ή ‘κακές’ πράξεις. Σύμφωνα με αρκετούς παιδοψυχολόγους, καλό είναι να διατηρείται αυτή η στάση από τους γονείς. Και να απευθύνονται στις πράξεις κι όχι στον χαρακτήρα τους.

«Είσαι κακό παιδί»

Η συγκεκριμένη περιγραφή, μπορεί να οδηγήσει σε μια λανθασμένη εικόνα που θα κουβαλούν σε όλη τη ζωή τους. Το καλό και το κακό μπορεί να συμβάλλουν στην ηθική τους ανάπτυξη, μα δεν τα βοηθούν ως προς την αυτοεκτίμηση τους. 

Οι ταμπέλες που άθελα μας κολλάμε στα παιδιά, προκειμένου να μείνουν ήσυχα ή να τηρήσουν τους κανόνες, μπορεί να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Έχουμε συνδυάσει το «καλό» με την ανταμοιβή και το «κακό» με την τιμωρία. Κι αυτό όταν έρχεται ως απάντηση για την προσφορά ή μη του Άγιου Βασίλη, αυτόματα καθιστά τον  αξιαγάπητο παππού, μπαμπούλα στα μάτια τους. 

Υπάρχουν γονείς που τον χρησιμοποιούν ως μέσο εκβιασμού ή απειλής προς τα παιδιά. 

«Μόνο αν κάτσεις ήσυχος, θα σου φέρει δώρο ο Άγιος Βασίλης»

«Αν δεν φας το φαγητό σου δεν θα έρθει στο σπίτι μας»

«Διάβαζε τα μαθήματα σου όλο το χρόνο, αλλιώς μην περιμένεις το παιχνίδι που ζήτησες»

Τα παραδείγματα είναι άπειρα και στο τέλος το μόνο που καταφέρνουμε, είναι να μετατρέψουμε ένα αγαπητό για τα παιδιά πρόσωπο, σε στυγνό και αμείλικτο τιμωρό.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο εύκολο είναι να παραμείνουν υπάκουα όλο τον χρόνο; Άραγε εμείς ως ενήλικες, φερόμαστε υποδειγματικά συνεχώς; Αν όχι, με ποιο κριτήριο, απαιτούμε από τα παιδιά μας να το κάνουν;

Φανταστείτε έναν κόσμο που όλοι περιμένουν από εμάς την τελειότητα. Που δεν επιτρέπονται λάθη και σφάλματα, ούτε καν τα μικρότερης σημασίας. Αυτός ο κόσμος θα ήταν γεμάτος άγχος κι ένα διαρκές κυνηγητό του τέλειου προφίλ.

Αγαπητέ Άγιε Βασίλη

Έρχεται η στιγμή που το παιδί (μόνο του ή με τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου) πρέπει να γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Θα παραβλέψει τις όποιες παρασπονδίες του και θα πει με καμάρι «ήμουν καλό παιδί φέτος και θέλω…»

Θα αναγκαστεί να κρύψει τα σφάλματα του, για να αποκτήσει το επιθυμητό δώρο. Πολλές φορές, θα επαναλάβει τα ίδια λάθη μιας και γνωρίζει πως με μια ‘ψευδή δήλωση’ μπορεί να κατακτήσει αυτό που θέλει.

Επομένως αναγκάζεται να πει ψέματα.

Γονείς σε απόγνωση…

  • Η στάση μας πρέπει να είναι στάση αγάπης, σεβασμού και κατανόησης.
  • Ο Άγιος Βασίλης φέρνει δώρα σε όλα τα παιδιά, επειδή τα αγαπάει.
  • Οι γιορτές είναι μέρες χαράς, ξεκούρασης και προσφοράς και δεν πρέπει να συνδέονται με τιμωρία, φωνές και απειλές.
  • Μην ψάχνετε την τελειότητα. Δεν υπάρχει. Κατανοήστε πως όλοι κάνουμε λάθη. 
  • Δείξτε τους πόσο περήφανοι είστε γι’ αυτά  κι επιβραβεύστε τα σε κάθε προσπάθεια τους.
  • Δεν χρειάζεται να κάνετε ακριβά δώρα στα παιδιά σας λέγοντας ότι είναι από τον Άγιο Βασίλη. Εξηγήστε τους με αγάπη πως φέρνει συμβολικά δώρα σε όλα τα παιδιά. Αν θέλετε να τους αγοράσετε κάποιο ακριβό παιχνίδι πηγαίνετε μαζί στα μαγαζιά και πληρώστε το μπροστά τους. Είναι άδικο όταν ανοίγουν τα σχολεία, κάποια παιδιά να επιδεικνύουν τα πανάκριβα δώρα του Άγιου Βασίλη, κάποια άλλα να ντρέπονται για τα ασήμαντα δώρα που τους έφερε και κάποια να λυπούνται επειδή τα ξέχασε.
  • Τέλος, να θυμάστε πάντα πως το καλύτερο δώρο και το πιο ανεκτίμητο είναι η αγάπη σας προς αυτά. Είστε ότι πολυτιμότερο έχουν!

Καλές γιορτές με υγεία!


Γράφει η Γιώτα Κωνσταντάκη
Είμαι η Γιώτα Κωνσταντάκη, ή αλλιώς ένα αερικό που παίζει με τις λέξεις και το απολαμβάνει. 
Ζω κι εργάζομαι ως νοσηλεύτρια στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη με την μεγάλη μου αγάπη κι έχουμε δύο παιδιά. 
Γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Πρόσφατα, το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος του Ιανού, μου χάρισε δύο φτερά και την ώθηση που χρειαζόμουν για να συνεχίσω αυτό που αγαπώ.
Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!