Το μωρό της σοφίτας – Το νέο μυθιστόρημα της Λένας Μαντά- Eκδόσεις Ψυχογιός


Η υπόθεση

Μπορεί η ελπίδα να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια ζωής;

Η πολυγραφότατη συγγραφέας Λένα Μαντά με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μας μεταφέρει στη μεταπολεμική Ελλάδα στις δεκαετίες 1950-60. Κεντρική θεματική αποτελεί η ζωή της Θαλασσινής, ενός παιδιού που γεννήθηκε σε μια σοφίτα αρχοντικού σπιτιού από τη μητέρα της τη Λαμπρινή, η οποία εργαζόταν ως οικιακή βοηθός από την εφηβεία της σε μια εύπορη οικογένεια. Μέσα από την εξελικτική διαγενεολογική οπτική της συγγραφέως θίγονται ζητήματα διαχρονικά, όπως είναι η φτώχια, οι εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, οι διαφυλικές, οικογενειακές και γενικότερα οι διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων. Επίσης, έμφαση δίνεται στη μάστιγα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης των γυναικών, όπως και στις δυσκολίες της μονογονεϊκότητας, ιδίως αν η ανύπαντρη μητέρα είναι εργαζόμενη. 

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα κοινωνικό με ιστορικά στοιχεία που εστιάζει στη διαρκή πάλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής κάθε ανθρώπινης φιγούρας μεταξύ του φωτός, του σκοταδιού και των συνειδητών επιλογών. Όπως αναγράφεται και στο οπισθόφυλλο είναι μια αφήγηση αφιερωμένη στην ελπίδα. Πλήθος ηρώων με διαφορετικά ψυχογραφήματα παρουσιάζονται, όπως ο Ανδροκλής, η Ευφροσύνη, ο Σίμος, ο Νάκος, η Κατινίτσα (Κατερίνα), η Πανδώρα, η Χαρούλα, η Μαριάνθη, η Φώτω. Όλοι τους μέσα από τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους, τις εμπειρίες και τα συναισθηματικά τους τραύματα διαγράφουν την πορεία ζωής τους, η οποία ωστόσο είναι αλληλένδετη με των υπολοίπων. 

Το αναγνωστικό κοινό διαβάζοντάς το βιβλίο θα έρθει αντιμέτωπο με ηθικά διλήμματα και ερωτήματα, όπως:

Μπορεί ένας άνθρωπος με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό να έχει μια θετική πορεία ζωής στο μέλλον και το αντίστροφο; 

Τι ρόλο παίζει η οικογένεια και ο κοινωνικός περίγυρος στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών; Τελικά, «το μήλο πέφτει πάντα κάτω από τη μηλιά»;

Η καταγωγή και η κοινωνική τάξη καθορίζει την πορεία ζωής ενός ατόμου;

Ποιες αξίες είναι σημαντικές για να καλλιεργηθούν από την παιδική ηλικία και να καταφέρει το εκάστοτε άτομο πέρα από επιτυχημένο να είναι και ευτυχισμένο;

Τα θετικά στοιχεία του μυθιστορήματος:

Παρουσιάζεται σφαιρικά η πορεία ζωής της κεντρικής ηρωίδας, ωστόσο αναλύονται και οι ζωές των υπολοίπων ηρώων μέσα από τις εγκιβωτισμένες ιστορίες τους.

Διατηρείται το ενδιαφέρον των αναγνωστών, καθώς μεταξύ των κεφαλαίων υπάρχει εναλλαγή πλαισίου. Η ιστορία εκτυλίσσεται άλλοτε στην Αθήνα κι άλλες φορές στο χωριό της Ηπείρου. Με αυτό τον τρόπο δίνονται πληροφορίες για τις διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα του 1950-60 μεταξύ χωριού και πόλης.

Θίγονται θέματα κοινωνικά και ηθικά, όπως είναι η έλλειψη πόρων στις οικογένειες χωρίς πρόσβαση στη μόρφωση, οι φτωχικές συνθήκες διαβίωσης στις επαρχιακές πόλεις και οι συνέπειες στις επιλογές ζωής των εμπλεκόμενων μελών, ο σεβασμός ως αξία ζωής και η εφαρμογή στην καθημερινότητα, τόσο στην εργασία, όσο και στις σχέσεις ζωής.

Η ημερολογιακού τύπου αφήγηση της κεντρικής ηρωίδας ανά ορισμένα κεφάλαια δημιουργεί μια αίσθηση αμεσότητας.

Δημιουργούνται έντονα συναισθήματα κατά την ανάγνωση του βιβλίου, καθώς οι ήρωες καλούνται διαρκώς να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις ζωής για τους ίδιους και για τους οικείους τους.

Η προσωπική οπτική 

Το βιβλίο το διάβασα απνευστί καθώς οι περιγραφές είναι πολύ γλαφυρές και ζωντανές. Βοηθητικό στοιχείο είναι η εξελικτική οπτική της πορείας ζωής των ηρώων, διότι αιτιολογούνται τα κίνητρα πίσω από την εκάστοτε συμπεριφορά τους. Επίσης, οι θεματικές που αναλύονται είναι διαχρονικές και αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Είναι θετικό το γεγονός ότι η συγγραφέας παρουσιάζει την πραγματικότητα στις εργασιακές σχέσεις και στις σχέσεις εξουσίας σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, όπως και τα εμπόδια που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει μια μητέρα όταν αποφασίζει να αναθρέψει μόνη το παιδί της.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, ιδίως για όσα άτομα έχουν ενδιαφέρον στις διαφυλικές σχέσεις, στο διαγενεολογικό τραύμα και στην έμφυλη βία.


Παρουσίαση: Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: 

georgiakiz@yahoo.gr 

6973387265

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!