Συνέντευξη με την Ελένη Βασιλειάδη, συγγραφέα του βιβλίου «Μαμά, μπαμπά με ακούτε;»

Κυρία Βασιλειάδη, θερμά συγχαρητήρια για το βιβλίο σας «Μαμά, μπαμπά με ακούτε;», το οποίο κυκλοφορεί από το Δεκέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις I-write. Ομολογώ ότι το διάβασα με κομμένη την ανάσα και δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις ώστε να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Τι λέτε;

Σύμφωνα με το βιογραφικό σας είστε μητέρα, πιστοποιημένη υποστηρίκτρια γονέων, δικηγόρος και καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας. Πώς σας βοήθησε ο κάθε ρόλος ξεχωριστά για να γράψετε το βιβλίο σας;

Ένας ρόλος από αυτούς που αναφέρετε με βοήθησε περισσότερο να γράψω το βιβλίο: ο ρόλος μου ως Μαμά δύο υπέροχων ανθρώπων (σήμερα 8 και 10 ετών). Ως Μαμά, βίωσα τα έντονα συναισθήματα, τους προβληματισμούς, την αγάπη άνευ όρων, τις απίθανες ομορφιές και τις μεγάλες προκλήσεις που γέννησαν τις ιστορίες του βιβλίου. Τα παιδιά μου είναι οι δασκάλες μου καθημερινά… (και έχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου! 😉)

Εννοείται ότι η εκπαίδευση μου ως Σύμβουλος γονέων στην δημιουργική γονεϊκοτητα με έχει βοηθήσει να κατανοήσω και τον εαυτό μου και τα παιδιά μου καλύτερα όποτε σίγουρα έχει συμβάλλει στο γράψιμο του βιβλίου. 

Είστε επίσης δημιουργός της σελίδας www.positiveparents.gr καθώς και της σελίδας στο Facebook Positive parents. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε τόσο ενεργά με τη Θετική γονεϊκότητα;

Τα πρώτα 2-3 χρόνια δίπλα στα παιδιά μου, συνειδητοποίησα την άγνοιά μου. Ο τρόπος που αντιδρούσα μαζί τους αντικατόπτριζε τον τρόπο που είχα μεγαλώσει εγώ χωρίς να συμφωνώ όμως πάντα με αυτόν τον πιο αυταρχικό τρόπο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.  Κατάλαβα ότι δεν είχα εκπαιδευτεί για να επικοινωνήσω μαζί με τα παιδιά ούτε γνώριζα το πως «λειτουργεί» ένα μικρό παιδί. Τα μικρά παιδιά δεν μιλάνε την γλώσσα της λογικής. Ζουν σε έναν κόσμο συναισθημάτων. Έχουν έναν υπό κατασκευή εγκέφαλο… Χρειάζονται σύνδεση και σεβασμό. Όχι φωνές και απειλές. Ανακάλυψα την Ιζαμπελ Φιλιοζά και άλλους συγγραφείς και από κει και πέρα διάβασα αρκετά βιβλία, παρακολούθησα σεμινάρια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όλα αυτά που μάθαινα ήταν τόσο ανακουφιστικά και βοηθητικά που θέλησα να τα μοιραστώ με άλλους γονείς. Έτσι γεννήθηκε το 2018 η σελίδα στο Facebook και το blog positiveparents.gr  Όλο και περισσότεροι γονείς μου ζητούσαν στήριξη και έτσι αποφάσισα να εκπαιδευτώ ως Σύμβουλος γονέων στην Δημιουργική γονεικότητα. 

Θα μπορούσατε να δώσετε ένα σύντομο ορισμό της θετικής γονεϊκότητας;

Η θετική γονεϊκότητα είναι η γονεϊκότητα όπως θα έπρεπε να είναι. Η θετική γονεϊκότητα βασίζεται στις ανακαλύψεις των νευροεπιστημών. Το μικρό παιδί έχει έναν ανώριμο και υπό κατασκευή εγκέφαλο. Δεν μπορεί να σκεφτεί, να επεξεργαστεί συνθέτες πληροφορίες και να επικοινωνεί με τον τρόπο που μπορεί ένας ενήλικας. Χρειάζεται σύνδεση, ειλικρίνεια, συναισθηματική ρύθμιση, αγάπη άνευ όρων και υπομονή από τους γονείς και από τους ανθρώπους που αλληλεπιδρούν μαζί του. Αυτά τα συστατικά επιτρέπουν το παιδί να νιώσει ασφάλεια και αποδοχή και παράλληλα να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Η γονεϊκότητα που βασίζεται στην εξουσία, στις τιμωρίες και στον φόβο όχι μόνο είναι ενάντια στα δικαιώματα των παιδιών αλλά προκαλεί στρες, επιθετικότητα, συναισθηματική ανασφάλεια και συγκρούσεις στην οικογένεια. 

Αν η γονεϊκότητα ήταν για εσάς εικόνα, τι εικόνα θα διαλέγατε αυθόρμητα;

Θα ήταν ένα μονοπάτι… ένα μονοπάτι με στροφές και εμπόδια αλλά με πολλά λουλούδια και μια ανοικτή όμορφη θέα. 

Στο μονοπάτι αυτό, περπατάμε ως γονείς στην αρχή αγκαλιά με το παιδί... Μετά. το παιδί περπατάει δίπλα μας και του δίνουμε το χέρι. Σιγά σιγά, το παιδί χτίζει παράλληλα το δικό του μονοπάτι αλλά ακόμα μας κρατάει το χέρι. Που και που, μας αφήνει το χέρι…  αλλά λειτουργεί ακόμα παράλληλα. Στη συνέχεια, το μονοπάτι του παιδιού παίρνει τη δίκη του κατεύθυνση, το δικό του σχήμα και απομακρύνεται από το δικό μας αλλα τα δυο μονοπάτια συναντώνται τακτικά… για να περνάνε ωραία!

Πιστεύετε πως η Θετική γονεϊκότητα μπορεί να εφαρμοστεί από όλους τους σύγχρονους γονείς προς όλα τα παιδιά;

Βεβαίως, αρκεί να εκπαιδευτούν και να στηρίζονται οι γονείς. Όπως είπα και πριν, η θετική γονεϊκοτητα είναι ο τρόπος ανατροφής που σέβεται τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών χωρίς την χρήση βλαβερής εκπαιδευτικής βίας. Όμως, επειδή η πλειοψηφία των σημερινών γονιών δεν μεγάλωσε με ενσυναίσθηση και αμοιβαίο σεβασμό, χρειαζόμαστε πληροφόρηση, στήριξη και ενδυνάμωση. Χρειάζεται επίσης ο γονέας να «δουλέψει» με τον εαυτό του, να προβληματιστεί. Όχι να είναι της νοοτροπίας «και εμείς τι πάθαμε». 

Ρωτάτε επίσης αν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα παιδιά. Εννοείται. Όλα τα παιδιά αξίζουν τον σεβασμό και τη σύνδεση, κάποιος να τα ακούει. Και τα παιδιά που έχουν ανάρμοστες συμπεριφορές και χαρακτηρίζονται κακώς ως «δύσκολα» είναι παιδιά που έχουν στρες και χρειάζονται ακόμα περισσότερη προσοχή και σύνδεση.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία της προσωπικότητας που αν τα αναδείξει κάποιος μπορεί πιο εύκολα να εφαρμόσει τη θετική γονεϊκότητα στην πράξη;

Η θετική γονεϊκότητα δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητά μας. Μπορούμε όλοι να μάθουμε να επικοινωνούμε με όρους αναγκών, με ενσυναίσθηση, με ηρεμία και σεβασμό. Μπορεί βέβαια να είναι πιο δύσκολο για τους γονείς που έχουν υποστεί τακτική σωματική και ψυχολογική βία ως παιδιά. Όμως πιστεύω ότι όλοι οι γονείς μπορούν να πάρουν την απόφαση να δουλέψουν με τον εαυτό του, να εγκαταλείψουν το αυταρχικό εξουσιαστικό μοντέλο και να εκπαιδευτούν με βιβλία, σεμινάρια, ομάδες  κτλ. Στις ομάδες γονέων που συντονίζω, γνωρίζω υπέροχους γονείς που κάνουν φοβερά βήματα στο γονεϊκό τους μονοπάτι. 😊

Λαμβάνετε μηνύματα από γονείς μέσα από τη σελίδα σας και από τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Ναι λαμβάνω μηνύματα. Κάποιες φορές μπορώ να δώσω μια κατεύθυνση, ένα εργαλείο επικοινωνίας, κάποιες φορές η κατάσταση είναι πιο μπερδεμένη και δεν γίνεται με ανταλλαγή μηνυμάτων… 

Περισσότερο προσπαθώ να βοηθήσω  τον γονέα να δει τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία, να πάρει μια απόσταση.  Επίσης, πάντα προσπαθώ να δώσω κουράγιο στους γονείς γιατί οι περισσότεροι νιώθουν ενοχές… και στις ομάδες γονέων εξάλλου αυτό είναι που με οδηγεί. 

Υπάρχουν θεωρείτε κοινές θεματικές και ανησυχίες που απασχολούν τους γονείς στη σύγχρονη εποχή ή επηρεάζονται από συγκεκριμένους παράγοντες, όπως το κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων;

Θα πω για τους γονείς με παιδιά από 0 έως 11 ετών. Θα έλεγα ότι τα έντονα ξεσπάσματα, το πρωινό ξύπνημα και η ετοιμασία για το σχολείο, το διάβασμα στο σπίτι για το σχολείο, η διατροφή, η χρήση οθονών είναι κοινές ανησυχίες των γονιών σήμερα, ανεξαρτήτως οικονομικών ή μόρφωσης. 

Σε στιγμές ψυχοπιεστικές στην καθημερινότητα από πού αντλείτε αποθέματα ψυχικής ανθεκτικότητας για να ασκήσετε τη θετική  γονεϊκότητα;

Κάθε μέρα έχει δυσκολίες. Εκεί είναι που έχουμε την ευκαιρία να μεγαλώνουμε κι εμείς ως γονείς και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. 

Τι κάνω πρακτικά τις δύσκολες στιγμές; Παίρνω μια απόσταση. Σκέφτομαι το ραντεβού μου με το παιδί σε 30 χρόνια. Σκέφτομαι τη σχέση μου μαζί του. Σκέφτομαι τις αξίες που θέλω να του μεταφέρω. Σκέφτομαι την απίστευτη αποστολή που έχω αναλάβει ως γονεας. Σκέφτομαι ότι είμαι ένα πρότυπο για το παιδί. Σκέφτομαι το παγόβουνο των αναγκών του. Σκέφτομαι ότι δεν είμαι τέλεια και είναι οκ αρκεί να μην πληγώνω το παιδί. Σκέφτομαι ότι η δύσκολη στιγμή θα περάσει. Σκέφτομαι ότι αν έχω κάνει κάτι λάθος, μπορώ να επανορθώσω. Μου δείχνω ενσυναίσθηση. Συνδέομαι και συνομιλώ με τον εαυτό μου και με ρωτάω: « τι είναι αυτό που με δυσκολεύει;». Αφού κάνω κάποια από αυτά η όλα αυτά τότε (τις περισσότερες φορές!) ηρεμώ και καταφέρνω να συνδεθώ με το παιδί… 

Τι θα συμβουλεύατε στους γονείς που είναι ματαιωμένοι και απογοητευμένοι από το γονεϊκό τους ρόλο;

Ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Αρκεί να το πάρουμε απόφαση ότι θα «ξεβολευτούμε». Στις ομάδες γονέων κάποιοι γονείς μου εμπιστεύονται μετά τα 6 εργαστήρια που κάνουμε μαζί ότι νιώθουν πάλι χαρά που είναι γονείς, ότι νιώθουν πιο σίγουροι και πιο χαλαροί ταυτόχρονα. Η σχέση μας με το παιδί δουλεύεται... Χρειαζόμαστε στήριξη και ενδυνάμωση! Να μην μείνουμε μόνοι με τις δυσκολίες μας… 

Πιστεύετε πως η Θετική γονεϊκότητα θα ήταν καλό να διατίθεται ως προαιρετική εκπαιδευτική διαδικασία για τους υποψηφίους και μελλοντικούς γονείς;

100% ΝΑΙ. Και παράλληλα, χρειάζεται  ο νέος γονιός ψυχολογική προετοιμασία. 

Τι θα απαντούσατε στη μερίδα των γονέων που θεωρούν τη θετική γονεϊκότητα έναν τρόπο διαπαιδαγώγησης που δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμος στην πράξη;

Ότι είναι αλήθεια. Δεν είναι εύκολο. Αλλά αξίζει 1000%. Το παιδί σου το ανταποδίδει, ανθίζει. Και εσύ ως άνθρωπος μεγαλώνεις δίπλα στο παιδί. 

Θα θέλατε να μας ενημερώσετε για τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Γράφω ιστορίες για παιδιά που είναι στην ουσία γέφυρες επικοινωνίας και σύνδεσης  ανάμεσα στο παιδί και τον γονέα του... Είμαι πολύ ενθουσιασμένη! 


Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την ουσιαστική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων. Ήταν πραγματικά ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εις το επανιδείν! 


Συνέντευξη-Επιμέλεια: Γεωργία Κιζιρίδου, Σχολική-Εξελικτική Ψυχολόγος

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: 

georgiakiz@yahoo.gr 

6973387265

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!