«Μαμά, μπαμπα, μ’ ακούτε;» - Ένα βιβλίο για τη θετική γονεϊκότητα

Το βιβλίο «Μαμά, μπαμπά, με ακούτε;» της Ελένης Βασιλειάδη κυκλοφορεί από το Δεκέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις I-write και την εικονογράφηση του βιβλίου επιμελήθηκαν επίσης η Ελένη Βασιλειάδη και ο Γιώργος Λάζος. Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η εφαρμογή της θετικής γονεϊκότητας στην καθημερινότητα από το σύνολο των γονέων. Μάλιστα, η συγγραφέας εξ αρχής θέτει ένα ερώτημα στους αναγνώστες που δημιουργεί προβληματισμό, αλλά και κεντρίζει την προσοχή τους: 

«Ας υποθέσουμε ότι συναντιέστε για καφέ με το παιδί σας 30 χρόνια μετά. Τι θα συζητήσετε, τι σχέση θα έχετε και ποιες αναμνήσεις θα σας έχουν στιγματίσει;»

Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται μια αύξηση όσον αφορά στην έκδοση βιβλίων για τη σύγχρονη γονεϊκότητα, καθώς ο γονεϊκός ρόλος είναι πολυδιάστατος με υψηλές απαιτήσεις. Από την άλλη, οι γονείς δείχνουν να έχουν ανάγκη τη γνώση και το μοίρασμα βιωμάτων, ώστε να ασκήσουν το ρόλο τους ευσυνείδητα και δημιουργικά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο ωστόσο δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο για τη γονεϊκότητα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Αποτελείται ουσιαστικά από τρία μέρη τα οποία χωρίζονται σε υποκεφάλαια. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι ανησυχίες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα από την πλευρά του γονέα, στο δεύτερο παρατίθεται η πλευρά του παιδιού και στο τρίτο συμπεριλαμβάνονται διαγράμματα με οπτικά βοηθήματα, ρητά και εικόνες, ώστε να αφομοιωθούν ποικιλοτρόπως οι πληροφορίες των προηγούμενων κεφαλαίων.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του βιβλίου;

Τα κεφάλαια είναι σύντομα και γραμμένα σε γλώσσα κατανοητή από το σύνολο των γονέων.

Σε κάθε υποκεφάλαιο στην έναρξη υπάρχει ένα ρητό σχετικό με την εκάστοτε θεματική και στο τέλος γίνεται σύνδεση με ένα σχεδιάγραμμα.

Ο τρόπος παρουσίασης είναι βιωματικός και άμεσος, χωρίς ίχνος διδακτισμού.

Δίνονται παραδείγματα από την καθημερινότητα που αφορούν όλους τους γονείς ανεξάρτητα από το κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο των γονέων.

Καλλιεργείται η ενσυναίσθηση μεταξύ του γονέα και του παιδιού, όπως και η κριτική/ δημιουργική σκέψη.

Η σύνδεση με τη θεωρία και την εφαρμογή στην πράξη είναι στοχευμένη, αποφεύγοντας τη μακροσκελή ανάλυση επιστημονικών θεωριών.

Το βιβλίο όταν το διάβαζα δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου και ανυπομονούσα να περάσω στο επόμενο κεφάλαιο. Χωρις καθόλου επιτηδευμένο λεξιλόγιο, κατά την ανάγνωση μειώνονται οι γονεϊκές ενοχές για τυχόν λάθη κατά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και ενισχύεται το κίνητρο ενεργούς εμπλοκής στην ενσυνείδητη εφαρμογή της γονεϊκότητας στην καθημερινή πράξη.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για όλους τους γονείς, αλλά και για τους μελλοντικούς και υποψηφίους γονείς, καθώς τίθενται οι βάσεις για τη θετική γονεϊκοτητα και διαπαιδαγώγηση. Το προτείνω επίσης ως εγχειρίδιο για τις ομάδες και σχολές γονέων που επιμελούνται οι ειδικοί ψυχικής υγείας ως εκπαιδευτικό μέσο για συζήτηση και αναστοχασμό μεταξύ των συντονιστών και των συμμετεχόντων.

Παρουσίαση Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: 

georgiakiz@yahoo.gr 

6973387265

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!