«Στον ουρανό της Πατρίδας» - Ένα ιστορικό παραμύθι για τις Αλησμόνητες Πατρίδες!

Το ιστορικό παραμύθι «Στον ουρανό της Πατρίδας» της ιστορικού Αλεξάνδρας Χοροζίδου – Τσανακτσίδου κυκλοφορεί σε αυτοέκδοση από το Μάιο του 2023, σε εικονογράφηση του κου. Σπύρου Ζαχαρόπουλου και σε καλλιτεχνική επιμέλεια του κου. Βαγγέλη Σιώτου. 

Λίγα λόγια για το έργο: Κεντρικοί ήρωες του παραμυθιού είναι ο προπάππος Γιώργος και ο δισέγγονός του, όπου μέσα από την τεχνική του μαγικού υπερρεαλισμού ο προπάππος αναλαμβάνει με βιωματικό τρόπο να μυήσει το δισέγγονό του στην Ιστορία της προσφυγιάς που είναι οι ρίζες τους. Χέρι -χερι, πετώντας ψηλά στον ουρανό σταματάνε σε σημαντικούς σταθμούς της Ιστορίας της Πατρίδας και δίνονται σημαντικές πληροφορίες για τις ιστορικές εξελίξεις, τα αίτια και τα αποτελέσματα. 

Τα θετικά στοιχεία του παραμυθιού: 

-Ο λόγος είναι συνάμα λιτός, κατανοητός, αλλά και συμπυκνωμένος ως προς τις γνωστικές πληροφορίες που παρουσιάζονται.

- Γίνεται άμεση σύνδεση των ιστορικών πληροφοριών με προσωπικές σκέψεις, συναισθήματα και αντιδράσεις του προπάππου, όπως και του εγγονού. Με αυτό τον τρόπο εμπλουτίζεται η γνώση και συσχετίζεται με το συλλογικό ασυνείδητο των προγόνων, αλλά και με το διαγενεολογικό τραύμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

- Παρόλο που πρόκειται για ιστορικό παραμύθι, το στοιχείο της φαντασίας είναι πολύ ενεργό και δίνεται η δυνατότητα στους αναγνώστες να δημιουργήσουν εικόνες, ταξιδεύοντας νοερά με τους πρωταγωνιστές.

-Προωθούνται αξίες και ηθικά μηνύματα, όπως η αγάπη για την Πατρίδα, η γνώση της Ιστορίας, η διατήρηση των παραδόσεων από γενιά σε γενιά, η διαμόρφωση της ατομικής και της συλλογικής ταυτότητας βάσει των ιστορικών γεγονότων  και η αξία της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του Έθνους.

Εφαρμογή στην εκπαιδευτική πράξη: Το εν λόγω παραμύθι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό μέσο στο μάθημα της Ιστορίας σε παιδιά Δημοτικού σχολείου για να συγκρίνουν τις πληροφορίες που παρατίθενται από τις ιστορικές πηγές. Ακόμα, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για συμμετοχικό διάλογο με τους μαθητές αναφορικά με τα δικά τους ακούσματα από τους προγόνους τους και τις μνήμες αυτών σε προγράμματα για την τοπική ιστορία, την εθνολογία και τη λαογραφία. Τέλος, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους παραμύθια ή και λευκώματα αφιερωμένα στη γενοκτονία των Ποντίων και την προσφυγιά.

Σε ποιους απευθύνεται: Κατά βάση απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού σχολείου, λόγω της θεματικής και του λεξιλογίου.

Το παραμύθι αυτό συστήνεται ανεπιφύλακτα να διαβαστεί τόσο από γονείς, όσο και από εκπαιδευτικούς για να μπορέσουν με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό μέσο να εντρυφήσουν με τα παιδιά στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, της γενοκτονίας, αλλά και της εξέλιξης των προγόνων μετά τον ξεριζωμό. Σε κάθε περίπτωση το βιβλίο τονίζει το μήνυμα: «Δεν ξεχνάμε», ως φόρο τιμής στους προγόνους μας και στις ρίζες μας.

Παρουσίαση: Κιζιρίδου Γεωργία 
Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.
Στοιχεία επικοινωνίας: 
georgiakiz@yahoo.gr 
6973387265
Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!