Πώς επιδρούν και γιατί επιλέγουν τις εφαρμογές γνωριμιών, ιδίως, οι σημερινοί νέοι;

Ζούμε στην εποχή των social media και των γρήγορων ρυθμών. Οι εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων είναι άπειρες και μέσα σε αυτές υπάρχουν και οι εφαρμογές των γνωριμιών. 

Παλαιότερα υπήρχε το λεγόμενο συνοικέσιο. Για να γνωρίσει ένας άντρας ή μια γυναίκα τη μελλοντική σχέση ή σύζυγο απευθυνόταν στην προξενήτρα. Η προξενήτρα γνώριζε αρκετό κόσμο. Τις ιδιαιτερότητες, τι αρέσει στον καθένα και τι όχι, αρκετά στοιχεία του χαρακτήρα, την οικονομική επιφάνεια και το status γενικότερα της οικογένειας. Αρκετά συνοικέσια είχαν επιτυχία και αρκετοί άνθρωποι βρήκαν το έτερον ήμισυ μέσω αυτής της οδού. 

Το συνοικέσιο εξελίχθηκε με τα χρόνια και πήρε μια άλλη μορφή. Πιο μοντέρνα. Οι νέοι δεν χρειαζόταν να βγαίνουν συνοδεία γονέων και έτσι διασκέδαζαν με άτομα της ηλικίας τους. Ο ένας με τον άλλον γνωρίζονταν, ερωτευόταν και η σχέση προχωρούσε. Είτε σε γάμο ή χωρίς. 

Οι γνωριμίες μέσω της παρέας υπήρχε και υπάρχει. Αρκετοί νέοι δημιουργούν σχέσεις με αυτό τον τρόπο. Με τα social media όμως και με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής κάποια πρότυπα ή και συνήθειες έχουν αλλάξει. 

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ότι οι νέοι μένουν μόνοι τους χωρίς κάποια σχέση. Όταν ερωτώνται για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, οι απαντήσεις είναι πολλές, όπως: δεν έχω χρόνο, δεν μπορώ να εμπιστευτώ πια, οι γυναίκες ή οι άντρες δεν ξέρουν τι θέλουν, δεν θέλω να δεσμεύομαι, δεν μπορώ να αφιερώνω πολύ χρόνο μέχρι να γνωρίσω τον άλλον κ.τ.λ. 

Έτσι «άνθησαν» και οι εφαρμογές γνωριμιών. Με λίγα κλικ στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο ανεβάζεις μια φωτογραφία σου, όσα θέλεις να μοιραστείς με το κοινό και τι ψάχνεις. Το προφίλ είναι έτοιμο και κάποιες εφαρμογές σου κάνουν γρήγορο match οι ίδιες. Αν θέλεις όμως ψάχνεις και ο ίδιος για το άτομο που θα ήθελες να γνωρίσεις και πιστεύεις ότι ταιριάζεις.

Ρωτώντας τους χρήστες για ποιο λόγο επιλέγουν αυτή την οδό γνωριμίας οι απαντήσεις είναι ότι όπου και αν βρίσκομαι με ένα γρήγορο scroll στην οθόνη μπορώ να δω άπειρες φωτογραφίες και προφίλ ανθρώπων που ίσως να με ενδιαφέρουν, ή νιώθω ασφάλεια όταν είμαι πίσω από μια οθόνη και με αυτό τον τρόπο μπορώ να μιλήσω στο chat πιο άνετα από,τι αν είχα τον συνομιλητή απέναντί μου. 

Σίγουρα όμως ελλοχεύουν και αρκετοί κίνδυνοι πίσω από όλο αυτό. Εγκληματίες που κρύβονται πίσω από τέτοιες εφαρμογές είναι ο πιο γνωστός κίνδυνος που κανείς δεν πρέπει να αγνοεί. Υπάρχουν όμως και άλλοι. Μπορεί ο καθένας να πλάσει μια εικόνα για τον εαυτό του, όπως ο ίδιος επιθυμεί. Δεν είναι όμως το αληθινό. Είναι επικίνδυνο για τον άλλον που θα κάνει κλικ στο δικό σου προφίλ, αυτό που εσύ φαντάζεσαι πως είσαι. Και το αντίστροφο όμως είναι εξίσου αρνητικό. Ακόμα και εσύ ο ίδιος μπορεί να φαντάζεσαι διαφορετικά ένα πρόσωπο και όταν βρεθείς κοντά του να συνειδητοποιήσεις ότι ο χαρακτήρας του είναι εντελώς αντίθετος από αυτό που νόμιζες. 

Όπως και να έχει η επικοινωνία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι απρόσωπη. Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνεί με κάποιον άλλον όταν δεν αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που εκδηλώνονται μέσω των κινήσεων του σώματος;

Κανένας αλγόριθμος και καμία εφαρμογή δεν μπορούν να δείξουν αν ταιριάζεις με κάποιον. Είναι προτιμότερο τα ρίσκα να τα παίρνεις όταν γνωρίζεις κάποιον είτε μέσω μιας παρέας είτε σε μια βόλτα. Μέσω μιας εφαρμογής ποτέ δεν ξέρεις ποιος και τι κρύβεται πίσω από αυτό. Αν όμως αποφασίσεις να βγεις κάποιο ραντεβού με κάποιον που γνώρισες μέσω εφαρμογής γνωριμιών, φρόντισε να μη σε πάρει από σπίτι σου και να μη σε φέρει, το ραντεβού να είναι σε σημείο με πολύ κόσμο και με το φως της ημέρας. Και το πιο σημαντικό να έχεις ενημερώσει κάποιον φίλο σου για αυτό το ραντεβού. 


Γράφει η Αθηνά Ντόκα
Μητέρα δύο κοριτσιών, ιδιωτική υπάλληλος και πολυταξιδεμένη, εμπνέεται με τα απλά καθημερινά πράγματα και δημιουργεί δικές της ιστορίες. Της αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία, το διάβασμα, η μουσική και η καλή παρέα. Έχει συγγράψει παραμύθια και διηγήματα σε συλλογικά έργα, ενώ το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Χεράκια Καθαρά…Μικρόβια Μακριά» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Για να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να τη βρείτε στο:                 

www.facebook.com/athina.ntoka

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!