5 λόγοι για τους οποίους οι νέες μητέρες νιώθουν κουρασμένες!

Οι νέες μητέρες, μετά την ευτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης και με έναν πολύτιμο θησαυρό στην αγκαλιά τους, έρχονται αντιμέτωπες με το θέμα της κούρασης. Ειδικά όσες γίνονται για πρώτη φορά μητέρες δεν μπορούν να διανοηθούν πώς είναι να νιώθεις συνεχώς κόπωση και πώς είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει ο οργανισμός τους σε τόσο φόρτο, σωματικό και ψυχικό.

Αν αναλογιστούμε πόσο μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα και στο πρόγραμμα της νέας μητέρας, θα καταλάβουμε γιατί υπάρχει αυτή η διαρκής αίσθηση κούρασης, ότι είναι αναμενόμενη και ότι, με την πάροδο του χρόνου, η ενέργεια της νέας μητέρας θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ας δούμε λοιπόν 5 βασικούς λόγους για τους οποίους μία νέα μητέρα νιώθει κουρασμένη:

-Το σώμα της γυναίκας δεν έχει προετοιμαστεί για την εξάντληση της μητρότητας.

Έχει  περάσει κατευθείαν από την εγκυμοσύνη και τη γέννηση στην πιο απαιτητική σωματικά και ψυχικά φάση της ζωής της, τη μητρότητα.

Χωρίς περίοδο ανάρρωσης μεταξύ της εγκυμοσύνης και της φροντίδας ενός μωρού, το σώμα της είναι έτοιμο για εξάντληση. Χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει στην προ εγκυμοσύνης κατάσταση.

-Η στέρηση ύπνου και ο διακοπτόμενος ύπνος. 

Με ένα νεογέννητο στην αγκαλιά και προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις υψηλές ανάγκες του για τροφή- θηλασμό, είναι αναμενόμενο η μητέρα να μην μπορεί να κοιμηθεί συνεχόμενα και απερίσπαστα και, ακόμα και αν συμπληρώνει κάποιες ώρες ύπνου στο εικοσιτετράωρο, αυτές δεν είναι τόσο “ποιοτικές” όσο ένας αδιατάρακτος επτάωρος νυχτερινός ύπνος.

-Η μητρότητα είναι μια δουλειά ασταμάτητη.

Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα, η νέα μητέρα είναι προσηλωμένη στο ρόλο της, δεν μπορεί να οργανώσει εύκολα το πρόγραμμά τη ςκαι να βρει χρόνο για να χαλαρώσει, και αυτό εντείνει το αίσθημα της κούρασης.

Η νέα μητέρα δεν μπορεί να επιλέξει πότε ξυπνάει το πρωί, πότε κάνει ένα διάλειμμα στη μέρα της ή πότε κοιμάται αδιάκοπα. Η μη ανταπόκριση στις ανάγκες του σώματός της σε πραγματικό χρόνο έχει σημαντικό αντίκτυπο στα ενεργειακά της επίπεδα.

-Πιθανότατα παλεύει με ανεπάρκειες και ανισορροπίες θρεπτικών συστατικών.

Τα επίπεδα ενέργειας επηρεάζονται σημαντικά από τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνονται στην καθημερινή διατροφή. Ίσως χρειάζεται έλεγχος των επιπέδων της βιταμίνης D, σιδήρου, βιταμίνης Β κ.λπ. 

Επίσης, είναι πιθανόν να υπάρχουν κενά στη διατροφή μιας νέας μητέρας. Η διατροφή μας επηρεάζει σημαντικά το πόσο κουρασμένοι νιώθουμε. Πολλές μητέρες τρέφουν τις οικογένειές τους απίστευτα καλά, ενώ δεν δίνουν προτεραιότητα στη διατροφή τους.

-. Οι νέες μητέρες κουβαλούν ένα βαρύ ψυχικό φορτίο. 

Το άγχος που συνοδεύει την ανατροφή των παιδιών δεν μοιάζει με κανένα άλλο είδος άγχους. Μπορεί να είναι απίστευτα εξουθενωτικό και ένας σημαντικός παράγοντας για την αίσθηση κόπωσης.

Όλα όσα αναφέρθηκαν είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα στον υπέροχο ρόλο της μητρότητας, για αυτό και πρέπει να γίνουν αποδεκτά. Ωστόσο, απαραίτητη είναι η στήριξη της νέας μητέρας από τον σύζυγό της, από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον και από ειδικούς, εάν κρίνεται αναγκαίο (ψυχολόγο, Personal/ Life Coach) ώστε να χαρεί στο μέγιστο το ρόλο της.

Γράφει η Αλεξάνδρα Χοροζίδου

Σύζυγος, μαμά, blogger, συγγραφέας.

Σπούδασα Φυσικοθεραπεία στο ΑΤΕΙΘ αλλά γρήγορα με κέρδισε η οικογένεια και η ανατροφή των παιδιών. Με ενδιαφέρει ό,τι αφορά την διαπαιδαγώγηση και την υγεία των παιδιών, την οικογενειακή ζωή, η συγγραφή και η δημιουργική γραφή, η Ιστορία και η λογοτεχνία, το blogging και η αρθρογραφία. Λόγω ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ιστορία και την παράδοση της χώρας μας, ακολούθησα πρόσφατα σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μια εγκυμοσύνη μου("Το θαύμα εντός μου" Ελληνοεκδοτική) και  ένα ιστορικό μυθιστόρημα για εφήβους ("Στις φλόγες του Αη Λια").

Εκπαιδεύτηκα στο Personal Coaching μέσω του ICF και εργάζομαι ως Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Life Coach) για Γυναίκες και Μητέρες.

Θα με βρείτε στην ιστοσελίδα μου

 https://alexandrachorozidou.wordpress.com/

καθώς και στις σελίδες μου:

στο FB  Αλεξάνδρα Χοροζίδου / Alexandra Chorozidou - Personal Coach

και στο Instagram https://www.instagram.com/alexandra_chorozidou

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!