Δραστηριότητες με τα παιδιά στο σπίτι εν όψει καλοκαιριού!

Τα σχολεία έκλεισαν για τις διακοπές και τα παιδιά μας έχουν επιτέλους τον χρόνο να χαρούν τις ομορφιές του καλοκαιριού αλλά και να ξεκουραστούν, μαζεύοντας δυνάμεις, ενέργεια και εμπειρίες για την επόμενη σχολική χρονιά!

Κάτι που απασχολεί πολλούς γονείς και φροντιστές αυτή την περίοδο που διανύουμε, είναι το πώς μπορούμε να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, όταν δεν βρισκόμαστε διακοπές ή στην παραλία αλλά στον χώρο του σπιτιού.

Πάμε λοιπόν να δούμε ορισμένες προτάσεις και ιδέες που ετοιμάσαμε για εσάς!
1. Παίζοντας! 
Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο όμως το να αφιερώσουμε ουσιαστικό χρόνο για να παίξουμε με τα παιδιά μας, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά και να δεθούμε ακόμη περισσότερο μαζί τους. Ρωτήστε τα για τα αγαπημένα τους παιχνίδια, αφήστε τα να σας εξηγήσουν γιατί τα επιλέγουν, δώστε την ευκαιρία σε εκείνα να σας καθοδηγήσουν μαθαίνοντάς σας ένα νέο παιχνίδι και βρείτε έτσι την ευκαιρία να συζητήσετε για τα ενδιαφέροντά τους.

2. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε με υλικά της κουζίνας! 
Η μαγειρική προσφέρεται για εξάσκηση και ενίσχυση δεξιοτήτων στα παιδιά ανάλογα με το αναπτυξιακό τους στάδιο. Έτσι, μπορείτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού να δημιουργήσετε μαζί τα αγαπημένα τους φαγητά/γλυκά ή να φτιάξετε νόστιμες φρουτοσαλάτες ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις καλές διατροφικές τους συνήθειες.

3.  Αφού λοιπόν φτιάξετε νόστιμες συνταγές, τι θα λέγατε για ένα πικ νικ στο μπαλκόνι; 
Ανάλογα με τη θερμοκρασία και τον διαθέσιμο χώρο μπορείτε να απλώσετε πετσέτες ή σεντόνια, να τοποθετήσετε φρούτα, σνακ και δροσερά ροφήματα μαζί με τα αγαπημένα τους παιχνίδια! Προσποιηθείτε ότι βρίσκεστε στην εξοχή, χαλαρώστε και μοιραστείτε όμορφες στιγμές.
4. Ο χώρος του μπαλκονιού ή της αυλής μπορεί να αποτελέσει τη δική σας μικρή όαση, ένα «αντίδοτο» στη ζέστη του καλοκαιριού! 
Φροντίστε να ομορφύνετε τον χώρο σας με πολύχρωμα φυτά που μπορείτε να διαλέξετε μαζί,  στη φροντίδα των οποίων θα εμπλέξετε και τα μικρά σας! Η κηπουρική και η επαφή με το νερό αποτελεί έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο για να περάσετε τον χρόνο σας με τα παιδιά σας.

5. Κινούμενοι στο ίδιο μοτίβο και απολαμβάνοντας τη δροσιά του νερού, φουσκώστε μια μικρή πισίνα στο μπαλκόνι σας, βγάλτε παιχνίδια της παραλίας και περάστε δροσερές στιγμές παρέα!

6. Δημιουργήστε με τα λάφυρα της «παραλίας», χρωματίζοντας πέτρες και κοχύλια με τα οποία θα στολίσετε το σπίτι.

7. Δείτε τις αγαπημένες τους ταινίες ή διαβάστε τα αγαπημένα τους βιβλία αγκαλιά!
8. Πάρτε τη γνώμη τους για τη διαμόρφωση του χώρου του δωματίου τους και κάντε αλλαγές που να εξυπηρετούν τις νέες τους ανάγκες. 
Το καλοκαίρι αποτελεί μια καλή περίοδο για να επαναξιολογήσετε όσα χρειάζεται το παιδικό δωμάτιο, να ξεκαθαρίσετε πράγματα που χρειάζονται ή να προσθέσετε εκείνα που θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα. Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να σας εκφράσουν τη γνώμη τους για τη διαμόρφωση του χώρου τους, διαλέξτε πράγματα που θα θέλατε να χαρίσετε ή να δώσετε για ανακύκλωση.

9. Μην κάνετε τίποτα! Τεμπελιάστε μαζί ελεύθερα! 
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει συχνά ούτε στους μικρούς ούτε στους μεγάλους χρόνο να «βαρεθούν». Αυτός ο χρόνος τεμπελιάς όταν υπάρχει, είναι πολύτιμος και αναγκαίος για τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα ώστε να ξεκουραστούμε από τα πολλά ερεθίσματα που δεχόμαστε καθημερινά και να ανανεωθούμε. Αφήστε τα παιδιά να βαρεθούν, γιατί έτσι θα αναζητήσουν μόνα τους ευφάνταστες λύσεις για τη δημιουργική τους απασχόληση που θα σας εκπλήξουν!


Γράφει η Ελισάβετ Αγόρου,
Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, συγγραφέας

Είμαι παιδί της θάλασσας και του καλοκαιριού, καθώς γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πρέβεζα. Η αγάπη μου για τη γνώση και τη δημιουργία με οδήγησαν σε σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πιστεύω ότι η μάθηση δε σταματά ποτέ, γι’ αυτό συνέχισα το ταξίδι της γνώσης με εξειδικεύσεις στην Ειδική Αγωγή και στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση. Μετά τη διδασκαλία, η επόμενη μεγάλη μου αγάπη είναι η φύση. Έτσι λοιπόν, αυτή την περίοδο ολοκληρώνω το μεταπτυχιακό μου στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από μικρή γέμιζα τετράδια με σκέψεις για όλα όσα με απασχολούσαν. Μεγαλώνοντας, αυτή η ανάγκη για έκφραση συνεχίζει να εξελίσσεται μαζί μου. Εκφράζομαι μέσα από τις λέξεις και τη συγγραφή ποιημάτων και παιδικών παραμυθιών. Αρθρογραφώ σε ιστοσελίδες ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος ενώ τα τελευταία χρόνια συμμετέχω ενεργά μέσω του καναλιού μας στο YouΤube Εκπαιδευτικών Ενδιαφέροντα στην παρουσίαση δελτίων ενημέρωσης για τον χώρο της εκπαίδευσης και το παιδικό βιβλίο. Έχω εκδώσει μία ποιητική συλλογή ενώ είχα τη χαρά ποιήματά μου να διακριθούν και να συμπεριληφθούν σε συλλογικές εκδόσεις. Η φράση που με χαρακτηρίζει είναι: <<Οι λέξεις θεραπεύουν!>>. 
Μπορείτε να με βρείτε στο fb https://www.facebook.com/profile.php?id=100004701048337 και στο  YouΤube https://www.youtube.com/channel/UCU1dsOKqV6-Fy0jtyVMxwlA/featured  Εκπαιδευτικών Ενδιαφέροντα - Teachers' Interests

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!