Ενδείξεις αφυδάτωσης και τρόποι αντιμετώπισης!

Το καλοκαίρι είναι εδώ μαζί με τον ήλιο, τους καφέδες και τα cocktails αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο οργανισμός αποβάλλει περισσότερα υγρά μέσω του ιδρώτα λόγω υψηλής θερμοκρασίας κάνοντας επιτακτική την ανάγκη για σωστή ενυδάτωση.

Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο έχουμε αισθανθεί σημάδια αφυδάτωσης χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουμε την αιτία τους. Συνήθεις ενδείξεις έλλειψης νερού είναι:
  • Η δίψα και το στεγνό στόμα.
  • Η μειωμένη διούρηση.
  • Τα κίτρινα ούρα.
  • Η κόπωση.
  • Η ζάλη.
  • Η ναυτία.
  • Η μειωμένη συγκέντρωση.
  • Η ορθοστατική υπόταση. 
Για τη διατήρηση της ευεξίας μας το καλοκαίρι χρειάζεται να επενδύσουμε στην επαρκή ενυδάτωση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που αν τους εφαρμόσουμε θα έχουμε σίγουρη επιτυχία.

Πίνουμε πολύ νερό.
Το μεγαλύτερο ποσοστό υγρών πρέπει να προέρχεται από το νερό και τα αφεψήματα και το υπόλοιπο από τις τροφές. Ξεκινάμε τη μέρα με ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσουμε ενυδατώνοντας τον οργανισμό μετά τη βραδινή αποχή. Καταναλώνουμε άφθονο νερό ανάμεσα στα γεύματα εξασφαλίζοντας σωστή ενυδάτωση και ταυτόχρονα καλή πέψη. Προτιμούμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου για άμεση αφομοίωση από τον οργανισμό.

Αν δεν μας είναι εύκολο το σκέτο νερό μπορούμε να το αρωματίσουμε με βότανα, φρούτα ή λαχανικά της αρεσκείας μας. Ενδεικτικά:
-φέτα λάιμ και δυόσμο
-χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, 1 κ.γ μέλι, μέντα, ginger και φέτες αγγούρι
-φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι
-φράουλες  κλπ.

Φτιάχνουμε φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών εποχής 
Έτσι, μαζί με την ενυδάτωση προσφέρουμε στον οργανισμό μας άφθονες βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του.

Δοκιμάζουμε τα smoothies. 
Το γάλα και το γιαούρτι μας δίνουν πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη D.

Λέμε ΝΑΙ στην άφθονη σαλάτα εποχής
Μπορούμε να την καταναλώνουμε και ως σνακ.

Φτιάχνουμε γρανίτες με φρούτα εποχής.
Για κάθε ποτήρι καφέ ή αλκοόλ πίνουμε ένα επιπλέον ποτήρι νερό.

Πίνουμε αφεψήματα βοτάνων. 
Εκτός της ενυδάτωσης θα έχουμε και όλα τα οφέλη τους.
Αν αθλούμαστε ή ιδρώνουμε πολύ μπορούμε να φτιάξουμε ρόφημα φυσικών ηλεκτρολυτών ώστε να παραμένουν σε ισορροπία.
Με την επαρκή ενυδάτωση τα επίπεδα της ενέργειάς μας παραμένουν σταθερά κατά τη διάρκεια της μέρας. Έχουμε καλή συγκέντρωση και μνήμη. Αισθανόμαστε το σώμα μας ελαφρύ και βλέπουμε το δέρμα και τα μαλλιά μας λαμπερά και υγιή.

Ξεκινάμε λοιπόν κάνοντας την ενυδάτωση ρουτίνα όπως πλένουμε τα δόντια μας κάθε βράδυ. Σταδιακά ο οργανισμός και ο νους εκπαιδεύονται και συνηθίζουν τη διαδικασία ώσπου τελικά γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της μέρας. 

Γράφει η Άννα Αδαμοπούλου
Επαγγελματίας χορεύτρια και δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού, yoga instructor 700H, advanced Pilates/aerial yoga instructor, πιστοποιημένη σύμβουλος ευεξίας, διατροφής και άσκησης, μαμά δυο παιδιών.

Έχω συμμετάσχει σε διάφορα δρώμενα και παραστάσεις ως χορεύτρια και διατηρώ χώρο όπου μέσω του χορού, της yoga, του Pilates και της συμβουλευτικής στοχεύω στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασκούμενών μου. Η ανάγκη μου να είμαι καλή μαμά αλλά ταυτόχρονα να συνεχίζω να εξελίσσω τον εαυτό μου με οδήγησε να δουλέψω πολύ για να βρω τον τρόπο να το πετύχω. Σήμερα έχω τα κατάλληλα εργαλεία και την εμπειρία για να το πετύχεις κι εσύ! Συνεχίζω να εκπαιδεύομαι στη yoga και ξεκινάω σπουδές ψυχολογίας. 
Το μότο μου είναι ‘’ Γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου στο σήμερα’’.

Instagram @anna__adamopoulou
Facebook Anna Adamopoulou

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!