Άκουσε τη μουσική

 

Το Familives  έχει την χαρά να παρουσιάζει ένα  πολύ αξιόλογο βιβλίο για μικρούς αλλά και μεγάλους.  Πρόκειται για το βιβλίο “Ακουσε τη  μουσική, Ένας κόσμος γεμάτος μαγικές μελωδίες” από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο κόσμος της μουσικής και  της δημιουργίας αυτής ξεδιπλώνεται μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου που  σίγουρα θα μαγέψει κάθε αναγνώστη. Το κείμενο έχει επιμεληθεί η Μαιρύ Ριτσαρντ και την εικονογράφηση η Καρολίν Μπον- Μυλλερ. 

Κρατώντας το  στα χέρια του κάποιος, αμέσως καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Το εξώφυλλο, άλλωστε είναι διαφορετικό και τόσο όμορφα εικονογραφημένο που σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή. Ρίχνοντας μία ματιά στο εξώφυλλο βλέπουμε ότι ο Μότσαρτ βρίσκεται δίπλα από έναν Αφρικανό Jazz σαξοφωνίστα και διάφοροι άλλοι μουσικοί από άλλα μέρη του κόσμου συνυπάρχουν. Τα μουσικά όργανα έχουν κύριο ρόλο σε αυτό το εξώφυλλο. Κιθάρες, τρομπέτες, βιολοντσέλα κρουστά, πιάνο και παραδοσιακά όργανα από διάφορα μέρη του κόσμου υπάρχουν μαζί και μας ταξιδεύουν στη μαγεία της μουσικής.


Όπως προαναφέρθηκε παραπάνω το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πολύ ιδιαίτερο καθώς όπως αναφέρεται και στο εξώφυλλο αν πατήσεις πάνω στο συγκεκριμένο σημείο πού υπάρχει μία νότα αμέσως θα ταξιδέψεις στον κόσμο της μουσικής.

Ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία παρέα πάντα με τη βοήθεια της μουσικής. Το ταξίδι ξεκίνα και σε προτρέπει να μπεις στην  παρέα  με την βοήθεια των  παιδιών. Άνοιξε τα αυτιά σου, το ταξίδι ξεκίνησε. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείς να ανακαλύψεις με τη βοήθεια της μουσικής. Ονειρικές φωνές από τους απαλούς καταπράσινους λόφους της γερμανικής υπαίθρου αντηχούν όμορφα στα αυτιά του αναγνώστη.  Μελωδίες που σε ταξιδεύουν μέχρι τον ουρανό. Το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται κάπου στην Αφρική με τη βοήθεια των κρουστών ενώ η παραδοσιακή μουσική με την ινδική ράγκα μας ταξιδεύει στις ομορφιές της Ινδίας. Ευρώπη, Αμερική, Ασία  συνυπάρχουν και δημιουργούν τη δικιά τους μουσική. Κάθε μία μοναδική, όμορφη, ιδιαίτερη αλλά και  απαραίτητη στον κόσμο της μουσικής. Από την εποχή του Μεσαίωνα ταξιδεύουμε μουσικά στην Αφρική του 12ου αιώνα, στη συνέχεια πάμε στην  στην Ευρώπη και την  Ινδία του 14ου αιώνα και φτάνουμε κάπου λίγο πριν τον 20ο αιώνα  για να ταξιδέψουμε μουσικά στους ρυθμούς της τζάζ και του καρναβαλιού στο Ρίο της Βραζιλίας.


Διαφορετικά είδη μουσική αναπτύχθηκαν σε διαφορετικούς  τόπους και έδωσαν τους δικούς τους ρυθμούς και τις δικές τους μελωδίες.  Μέσα από την παρουσίαση αυτών των διαφορετικών ρυθμών και μουσικών ειδών συγγραφέας προσπαθεί να μας ταξιδέψει και το πετυχαίνει άριστα. Πατώντας πάνω στις συγκεκριμένες νότες που υπάρχουν στο βιβλίο οι μικροί αναγνώστες μπορούν να γνωρίσουν καινούργια είδη μουσικής που ενδεχομένως να μην τα γνώριζαν καν. Μαγευτικοί ρυθμοί, μελωδίες μα πάνω από όλα μουσική ένα ταξίδι νοερό στο χρόνο και την μουσική.
Σύμμαχος σε αυτό το ταξίδι, η εικονογράφηση αυτού του βιβλίου. Έντονες αποχρώσεις μαζί με απαλές υπάρχουν ταυτόχρονα και δίνουν μία ισορροπία. Στο τέλος ο αναγνώστης μπορεί να ακούσει  όλα τα είδη μουσικής που ανακάλυψε αυτό το βιβλίο μαζεμένα μαζί.

Το ταξίδι στον κόσμο της μουσικής μόλις ξεκίνησε…
 
Παρουσίαση: Μαρία Γεωργακού

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!