«Ουαί υμίν» - Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων

«Ουαί υμίν» είναι ο τίτλος της συλλογής διηγημάτων της κας. Γαγανέλη σε επιμέλεια της κας Πανουργιά που κυκλοφορεί από το Νοέμβριο του 2022. Όπως αναγράφεται και στις πρώτες σελίδες η μετάφραση του τίτλου σημαίνει «Αλίμονο σας» και επιδέχεται πολλές διαφορετικές ερμηνείες αναλόγως την οπτική του αναγνώστη.  
 

Το διήγημα σύμφωνα με τον Έντγκαρντ Άλλαν Πόε «θα πρέπει να διαβάζεται στην καθισιά μας», με την έννοια της πυκνότητας, της συντομίας του κειμένου, αλλά και της υψηλής ικανότητας σε μικρή έκταση να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον και να εξελιχθεί όλη η πλοκή. Παρομοίως, στη συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων η συγγραφέας με λόγο απλό και κατανοητό καταφέρνει να δημιουργήσει ιστορίες ανθρώπινες που είναι αδύνατο να μην ταυτιστεί με κάποια από αυτές ο αναγνώστης.


Οι ιστορίες αφορούν ποικίλα κοινωνικά ζητήματα και ο χωροχρόνος εναλλάσσεται μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση τα ψυχογραφήματα και οι αφηγήσεις των ηρώων δημιουργούν ποικίλα θετικά και αρνητικά συναισθήματα στους αναγνώστες. Οι θεματικές στρέφονται κατά βάση γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις και τίθενται ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η έμφυλη βία και οι διαδικτυακές ερωτικές σχέσεις.

Το θετικό στοιχείο του βιβλίου είναι ότι από την αφήγηση των ηρώων η συγγραφέας μεταπηδά σε προσωπικές αφηγήσεις και σχολιασμό που παραπέμπει σε ημερολογιακού τύπου γραφή. Δηλαδή λειτουργεί ως αφηγήτρια και σχολιάστρια των διηγημάτων, ενισχύοντας την αίσθηση της αμεσότητας με τον αναγνώστη, αλλά και μια μορφή θεατρικότητας.

Η συγκεκριμένη συλλογή προτείνεται να διαβαστεί από οποιονδήποτε έχει σύγχρονες κοινωνικές ανησυχίες, για να μπορέσει μέσω της ανάγνωσης των ιστοριών να ταυτιστεί ή να απορρίψει τους ήρωες. Άλλωστε, τα διηγήματα έχουν το θετικό ότι γράφονται για να διαδοθούν ορισμένα μηνύματα, όμως αξίζουν και για όσα αφήνονται ελεύθερα στη φαντασία του αναγνώστη. Καλή ανάγνωση!


Παρουσίαση: Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.
Στοιχεία επικοινωνίας: 
georgiakiz@yahoo.gr 
6973387265

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!