«Τι χρώμα έχει η ευτυχία;» - Ένα παραμύθι θετικής ψυχολογίας!

Το παραμύθι «Τι χρώμα έχει η ευτυχία;» της συγγραφέως Αθήνας Ντόκα κυκλοφορεί από το Μάρτιο του 2023 από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη σε εικονογράφηση της Κατερίνας Σωτηροπούλου και σε επιμέλεια – διόρθωση της Γεωργίας Πειρουνάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Κεντρική ηρωίδα του εν λόγω παιδικού βιβλίου είναι η Ευτυχία, η οποία αναρωτιέται τι χρώμα έχει η ευτυχία. Με αφορμή αυτή την ερώτηση η ηρωίδα ανακαλεί εμπειρίες και βιώματα που έχει νιώσει ευτυχισμένη, συσχετίζοντας τις διαφορετικές καταστάσεις με το αντίστοιχο χρώμα.

Παιδαγωγική εφαρμογή: Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι κατάλληλο κυρίως για παιδιά προσχολικής ηλικίας, λόγω του λεξιλογίου που χρησιμοποιείται και σε συνδυασμό με την εικονογράφηση που διακατέχεται από έντονα χρώματα που μπορούν να διατηρήσουν αμείωτη την προσοχή των παιδιών. Στην πραγματικότητα όμως, όπως η ευτυχία ως συναίσθημα δεν έχει ηλικία, ομοίως και το παιδικό βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε όλες τις ηλικίες.

Συνήθως υπάρχει η τάση από τα πρωτόγονα χρόνια για λόγους επιβίωσης, ο ανθρώπινος εγκέφαλος να εστιάζει στα αρνητικά συναισθήματα και ερεθίσματα. Η εστίαση από την άλλη στα θετικά συναισθήματα και στις θετικές εμπειρίες συνήθως απαιτεί ψυχο-εκπαίδευση. Προτείνεται λοιπόν το παρόν βιβλίο να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό μέσο σε προγράμματα εφαρμογής της θετικής ψυχολογίας και σε προληπτικά προγράμματα αγωγής υγείας με έμφαση στην κοινωνική και συναισθηματική αγωγή. Με αφορμή το εύστοχο ερώτημα και την αντίστοιχη σύνδεση με τα χρώματα, δηλαδή την τεχνική της οπτικοποίησης των αφηρημένων εννοιών, όπως είναι τα συναισθήματα, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν το συναίσθημα της ευτυχίας. Στη συνέχεια μπορούν και τα ίδια να δημιουργήσουν τις ατομικές τους εικόνες είτε μέσω της ζωγραφικής, είτε μέσω κολάζ. Η χρησιμότητά του είναι πολύ σημαντική, καθώς τα συναισθήματα έχουν πολλαπλασιαστική δράση, τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά. Επομένως σε επίπεδο τάξης μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θετικών σχέσεων και θετικού κλίματος.

Τα θετικά στοιχεία του βιβλίου:
1.Το κατανοητό λεξιλόγιο σε συνδυασμό με την εικονογράφηση.
2.Η θεματική του βιβλίου που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για εκπαιδευτικές δράσεις.
3.Η ερώτηση του τίτλου που λειτουργεί ως ερέθισμα για να ταυτιστούν τα παιδιά με την ηρωίδα, να αναγνωρίσουν ομοιότητες ως προς τα βιώματα, αλλά και η ελευθερία της προσωπικής έκφρασης.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα βιβλίο που προάγει τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών, η οποία είναι υπεύθυνη για την ευτυχία, την επιτυχία και την αυτοπραγμάτωση ανεξαρτήτως ηλικίας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την καλλιέργεια του συναισθήματος της ευτυχίας!

Παρουσίαση: Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: 

georgiakiz@yahoo.gr 

6973387265

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!