Πανελλήνιες μέσα στον πανικό… or not?

Πόσες φορές έχει τύχει να σε κατακλύσει ο πανικός σε σημείο που να νιώθεις πως παραλύεις ολόκληρος; Πόσο συχνά έχεις νιώσει την καρδιά σου να χτυπά δυνατά εξαιτίας άλλης μίας ξαφνικής και ανηλεούς «επιδρομής» του άγχους;

Η κρίση πανικού αποτελεί ένα φαινόμενο που απαντάται συχνά ιδίως στη σύγχρονη εποχή στο πλαίσιο της οποίας, από τη μία πλευρά, οι απαιτήσεις αυξάνονται ραγδαία και, από την άλλη, τα ψυχικά αποθέματα μειώνονται δραματικά. Αποτελεί μία κατάσταση η οποία επηρεάζει τόσο τους ενήλικες, όσο και τα άτομα νεότερης ηλικίας.

Σύμφωνα με τους Doerfler et al. (2007), η διαταραχή πανικού συνιστά μία εκ των συχνότερων αγχωδών διαταραχών, αφού εκδηλώνεται ανεξέλεγκτα και απροσδόκητα. Επί της ουσίας, αντιστοιχεί σε επαναλαμβανόμενες, αιφνίδιες κρίσεις πανικού οι οποίες πηγάζουν από υπέρμετρο άγχος το οποίο εγείρει αισθήματα σύγχυσης και φόβου. Αποτελεί μία τρομακτική εμπειρία η οποία, πολλές φορές, πυροδοτεί σημαντική ανησυχία στο άτομο μήπως παρουσιαστεί εκ νέου.

To DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας έχει συμπεριλάβει δεκατρία ψυχικά ή σωματικά συμπτώματα εκ των οποίων θα πρέπει να παρουσιαστούν τουλάχιστον τέσσερα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ώστε να θεωρηθεί πως το άτομο υπέστη «κρίση πανικού». Ειδικότερα, τα συμπτώματα είναι τα εξής:

·        Εφίδρωση

·         Επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού

·         Έντονος τρόμος ή τρεμούλα

·         Αίσθημα ασφυξίας ή λαχανιάσματος

·         Αίσθημα πνιγμονής

·         Δυσφορία ή πόνος στον θώρακα

·         Κοιλιακή ενόχληση ή ναυτία

·        Αποπροσωποποίηση ή Αποπραγματοποίηση

·         Αίσθημα ζάλης ή τάση για λιποθυμία

·         Φόβος θανάτου

·        Φόβος απώλειας του ελέγχου ή τρέλας

·       Αίσθημα ζέστης ή ρίγη

·        Παραισθήσεις, μυρμηγκιάσματα ή μούδιασμα

Ας προχωρήσουμε τώρα στο επίμαχο ζήτημα… Εξετάσεις και, πιο συγκεκριμένα, Πανελλήνιες…

Καθώς, λοιπόν, οι Πανελλήνιες πλησιάζουν, διακρίνουμε τακτικά αρκετά εκ των προαναφερθέντων συμπτωμάτων να απειλούν τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας. Ο φόβος της αποτυχίας, η αγωνία της μη εκπλήρωσης των στόχων και η ανησυχία μίας πιθανής απογοήτευσης του περίγυρου τρομοκρατούν τους μαθητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν την εξεταστική περίοδο ως μία δυσχερή διαδρομή που πρέπει να διαβούν, ώστε να «ανοίξουν την πόρτα» της ενηλικίωσης και της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Ορμώμενη από την εν λόγω κατάσταση, ως πρώην μαθήτρια και νυν εκπαιδευτικός, θα ήθελα να απευθυνθώ άμεσα σε ‘σένα που σε άκουσα χθες να λες «Δε θα γράψω καλά!», σε ‘σένα που σκέφτηκες «Θα απογοητεύσω τους γονείς μου!», σε ‘σένα που αισθάνθηκες πως σφυροκοπούσε η καρδούλα σου με τη σκέψη πως «δε θυμάσαι τίποτα», σε ‘σένα που ένιωσες ζάλη και ναυτία με την υπόνοια πως «θα καταστραφεί το μέλλον σου»…

Αγαπημένο μου παιδί, το πιο σημαντικό σ’ αυτή τη ζωή είναι να θυμάσαι πως όσο θα προσπαθείς, θα υπερβαίνεις κάθε εμπόδιο. Όσο θα ελπίζεις, θα «ανθίζουν» οι ευκαιρίες γύρω σου. Όσο θα ονειρεύεσαι, θα γίνεσαι πιο δυνατός. Όσο θα αποτυγχάνεις, θα γίνεσαι πιο σοφός. Όσο θα απελπίζεσαι, θα θυμάσαι ότι σε περιβάλλουν άνθρωποι που σε αγαπούν άνευ όρων και θα χαμογελάς ξανά. Όσο θα πιστεύεις στον εαυτό σου, θα σ’ εμπιστεύομαι κι εγώ, θα σε θαυμάζω, θα σε αγαπώ!

Μιλάω σε ‘σένα που «θα γράψεις εξαιρετικά!», που «θα κάνεις περήφανους τους γονείς σου για άλλη μια φορά!», σε ‘σένα που «θα θυμάσαι τα πάντα!», σε ‘σένα που «θα χτίσεις το μέλλον σου, όπως εσύ θέλεις!»… Σε ‘σένα που θέλω πάνω απ’ όλα να σε βλέπω να χαμογελάς!

 

Βιβλιογραφία

Doerfler, L. A., Connor, D. F., Volungis, A. M., & Toscano, P. F. (2007). Panic disorder in clinically referred children and adolescents. Child Psychiatry of Human Development, 38(1), 57-71.

 

Γράφει η Κατερίνα Μεταξοπούλου

Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Έχει παρακολουθήσει επί δύο έτη τα ετήσια επιμορφωτικά προγράμματα στο Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Δράμας στα Τμήματα «Ψυχολογίας – Κοινωνιολογίας» και «Θεραπευτικών Τεχνικών Ενδυνάμωσης», καθώς και το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Σχολικής Ψυχολογίας» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση.

 Στοιχεία επικοινωνίας:

email: katekaterinoula93@gmail.com

Facebook: Κατερίνα Μεταξοπούλου

Instagram: katerinaa_mtx

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!