Άσπρα Μαλλιά πριν τα 30...Τι Συμβαίνει;;;

Χθες πρωτοαντίκρισα την πρώτη μου ρυτίδα», είχε τραγουδήσει μοναδικά η αξέχαστη Αρλέτα.

Κάθε ρυτίδα, κάθε άσπρη τρίχα είναι ένα μαχαίρι στην καρδιά για κάθε άνθρωπο, καθώς γίνεται πιο εμφανής αυτή η αδυσώπητη αλήθεια: ότι όλοι οι άνθρωποι μεγαλώνουμε, κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στην ανελέητη κούρσα του χρόνου.

Και εντάξει, αυτό να γίνει πιο αποδεκτό όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται πια σε μία «άλφα» βιολογική ηλικία, στην οποία γίνονται εμφανείς οι αλλαγές στο σώμα.

Τι συμβαίνει με εκείνα τα άτομα που εμφανίζουν άσπρες τρίχες πριν τα 30, ακόμα και στα 25 τους χρόνια;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαπιστώνουν άσπρες τρίχες στη νεαρή τους ηλικία, μπορεί να αισθάνονται μελαγχολία, καθώς θεωρούν ότι η διαδικασία του να μεγαλώνεις ξεκίνησε γρηγορότερα για εκείνους.

Για ποιους λόγους μπορεί κάποιος να έχει άσπρες τρίχες πριν τα 30 του χρόνια;

Ας δούμε τις κυριότερες αιτίες, σύμφωνα με τις τελευταίες και πιο έγκριτες επιστημονικές έρευνες.

  • Κληρονομικότητα: Θεωρείται η κυριότερη αιτία για την εμφάνιση άσπρων τριχών πριν την ηλικία των 30. Αν κάποιος βλέπει τρίχες πριν τη δεκαετία των 30, κατά πάσα πιθανότητα αυτή ήταν η ηλικία στην οποία εμφάνισαν τις πρώτες τους άσπρες τρίχες ένας από τους δύο γονείς του.

  • Συνήθειες ζωής: Η διατροφή, το κάπνισμα (τόσο το παθητικό όσο και το ενεργητικό), επηρεάζουν ακόμα και την εμφάνιση των άσπρων τριχών. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, η αποφυγή βλαβερών συνηθειών, δεν αποτρέπουν το γήρας και την έλευσή του. Αλλά συμβάλλουν στην απόκτηση μίας πιο νεανικής εμφάνισης αλλά και οργανισμού.

  • Ύπαρξη προβλημάτων υγείας: Για την εμφάνιση άσπρων τριχών, μπορεί να ευθύνονται ορισμένα προβλήματα υγείας. Μορφές αναιμίας, προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μπορεί να είναι αιτίες για το γκριζάρισμα των μαλλιών. Εξίσου επηρεάζουν και την εμφάνιση άσπρων τριχών η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

  • Άγχος: Το άγχος είναι μία καταστροφή για την υγεία μας, όταν ξεφύγει από το μέτρο και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο διαρκώς. Ανοσοποιεί τα υγιή κύτταρα του οργανισμού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση και άσπρων τριχών στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα γκρίζα μαλλιά έχουν ταυτιστεί και με τη γοητεία, ωστόσο για τους περισσότερους είναι η ένδειξη πως η φθορά έχει ξεκινήσει και πως η νιότη κινδυνεύει να γίνει ανάμνηση.

Η αποφυγή του ανούσιου και υπερβολικού άγχους όπως και του καπνίσματος, μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά και βιταμίνες, συμβάλλουν και στην υγεία των μαλλιών μας. Με αποτέλεσμα, η εμφάνιση άσπρων τριχών πολλές φορές να επιβραδύνεται.

Έχουν και τα γκρίζα μαλλιά τη χάρη τους, οπότε όσοι δουν τις πρώτες τους άσπρες τρίχες ας μην πανικοβληθούν!


Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη και είμαι Δημοσιογράφος. Είμαι λάτρης του διαβάσματος και μελετώ Φιλοσοφία και Ψυχολογία από πολύ μικρή ηλικία. Γνωρίζω Αγγλικά, Γαλλικά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το γράψιμο είναι για εμένα η φυγή μου, όλη μου η ζωή. Είμαι ευγνώμων γιατί έχω τη χαρά και του να έχω εργαστεί στο χώρο του βιβλίου, αποκομίζοντας όσα περισσότερα μπορώ από αυτό το μαγικό χώρο. Έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να αποκτήσω μαύρη ζώνη στο Taekwondo, να εκδώσω ένα βιβλίο μου και να έχω διανύσει έναν μεγάλο δρόμο στην αρθρογραφία. Είμαι αρθρογράφος σε πολλά μεγάλα sites ( E Psychology, Ο Κλόουν, Εναλλακτική Δράση, Flow magazine, School time, Tempo. Gr, Healing Effect, TKD mag,).

Λογοτεχνικά μου κείμενα και ποιήματα έχουν δημοσιευτεί σε πολλές λογοτεχνικές σελίδες (Λόγω Γραφής, Περιοδικό Fractal, My story). Κείμενα μου έχουν συμπεριληφθεί στα περιοδικά Pet City, Intellectum, Μονοπάτι για τις πολεμικές τέχνες. Όσο ζω, θα γράφω για κάθε τι που με προβληματίζει και θέλω αυτή μου την αγάπη να την αισθανθούν και άλλοι άνθρωποι.

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!