"ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ"

 «Τα μπερδεμένα μου συναισθήματα: Μάθε να αγαπάς τα συναισθήματά σου» - Βιβλιοπαρουσίαση εγχειριδίου συναισθηματικής νοημοσύνης

Το βιβλίο «Τα μπερδεμένα μου συναισθήματα: Μάθε να αγαπάς τα συναισθήματά σου» κυκλοφορεί σε μετάφραση από την αγγλική γλώσσα από τον Απρίλιο 2022 από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Συγγραφέας του έργου στην αγγλική γλώσσα είναι η Elinor Greenwood και τη μετάφραση στην ελληνική έχει αναλάβει η Πετρούλα Γαβριηλίδου και την αντίστοιχη επιμέλεια η Ηλιάννα Αγγελή. 


Πρόκειται για ένα βιβλίο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εγχειρίδιο ή και εγκυκλοπαίδεια για τα συναισθήματα, το οποίο αν και στοχεύει κατά βάση σε μαθητές σχολικής ηλικίας, ενδεχομένως να ήταν χρήσιμο και σε μεγαλύτερες ηλικίες. 

Στα θετικά στοιχεία του συγκαταλέγονται η απλή, αλλά περιεκτική γλώσσα που με κατανοητό τρόπο παρουσιάζονται σύγχρονα δεδομένα αναφορικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη και τις συναισθηματικές δεξιότητες. Πέρα από την κατανόηση μέσα από το πρίσμα της νευροψυχολογίας και της σχολικής ψυχολογίας, οι αναγνώστες είναι σε θέση να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να κατανοήσουν τις στάσεις και τις συμπεριφορές των ίδιων, αλλά και των συνομηλίκων τους. 

C:\Users\GeorgiaKiz\Desktop\IMG_20230207_185604.jpg

Η εικονογράφηση αποτελείται από έντονα χρώματα και σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσοχή όσων εμπλακούν με το εν λόγω βιβλίο. Επίσης, τα κεφάλαια είναι χωρισμένα σύμφωνα με τα βασικά συναισθήματα και η έκταση του κάθε κεφαλαίου είναι κατάλληλη ώστε να δημιουργήσει κίνητρα εμπλοκής στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

C:\Users\GeorgiaKiz\Downloads\IMG_20230207_185631 (1).jpg

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι αποτέλεσμα ομαδικής διεπιστημονικής συνεργασίας, καθώς για την πρωτότυπη έκδοση στα αγγλικά αναγράφονται πάνω από 15 ονόματα, που ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του μέσα από την ειδικότητά του. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην επιμέλεια της εικονογράφησης, τόσο του εξωφύλλου, όσο και του περιεχομένου, αφού στα παιδικά βιβλία είναι εξαιρετικής σημασίας ο τομέας αυτός για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Μέσω της εικονογλώσσας που δημιουργείται μέσα από την εικονογράφηση σκοπός είναι να επιτευχθεί η σφαιρική κατανόηση των ανθρώπινων συναισθημάτων.

 Θετική αίσθηση μου προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι στην ομάδα συμμετείχε και εξειδικευμένος παιδοψυχολόγος για την ακαδημαϊκή επιμέλεια των δεδομένων που παρουσιάζονται. Το εν λόγω παράδειγμα θα ήταν εκτιμητέο αν το ακολουθούσαν οι συγγραφείς και εικονογράφοι παιδικών βιβλίων.

Προτείνεται ανεπιφύλακτα το βιβλίο ως εκπαιδευτικό μέσο σε προγράμματα Αγωγής Υγείας με θεματικές που σχετίζονται με συναισθηματική, κοινωνική αγωγή και διαπροσωπικές σχέσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και ειδικούς θεραπευτές. Επίσης, είναι ένα εγχειρίδιο που ο κάθε γονέας θα ήταν χρήσιμο να διαβάσει μαζί με το παιδί του ως αφόρμηση για συζήτηση αναφορικά με τις εμπειρίες των παιδιών με απώτερο στόχο την ενίσχυση της συναισθηματικής ενημερότητας και την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών.

Κλείνοντας, αξίζει να τονιστεί ότι είναι αναγαία η ανάγνωση βιβλίων που προάγουν τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών από την προσχολική ηλικία, καθώς όλες οι σύγχρονες έρευνες καταλήγουν ότι η γνωστική νοημοσύνη (I.Q.) είναι χρήσιμη ως ένα βαθμό για την επιτυχή πορεία ενός ανθρώπου, αλλά η συναισθηματική νοημοσύνη (E.Q.) ευθύνεται κατά 80% τόσο για την επιτυχία, όσο και για την ευτυχία ενός ατόμου, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που μπορεί να ανακύψουν στην πορεία της ζωής τους.


Επιμέλεια παρουσίασης: Κιζιρίδου Γεωργία, Σχολική Ψυχολόγος, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων, Συγγραφέας

Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: georgiakiz@yahoo.gr 

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!