ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ



Είναι γεγονός ότι αρκετοί γονείς που έχουν μικρά παιδιά προβληματίζονται σχετικά με τον ποιοτικό χρόνο που θα διαθέσουν στα παιδιά τους και τα παιχνίδια που θα παίξουν μαζί τους. 


Κάποια παιχνίδια βοηθούν στη λεπτή κινητικότητα, άλλα στην παρατηρητικότητα και άλλα στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Καλό είναι να μην κατηγοριοποιούμε τα παιχνίδια, αλλά να υπάρχει μια όμορφη σύνθεση όλων των παραπάνω, ώστε το παιδί να μη νιώθει ότι μαθαίνει κάτι εκείνη τη στιγμή, αλλά οι κινήσεις που θα κάνουμε, ο τρόπος που θα τα αφήνουμε ελεύθερα, τα συναισθήματα και οι κινήσεις τους θα βγαίνουν φυσικά και αβίαστα. 


Τα τελευταία χρόνια έχουν γραφεί άπειρα βιβλία σχετικά με την ενσυναίσθηση των παιδιών αλλά και των εφήβων. Τα παιχνίδια ενσυναίσθησης συμβάλλουν ουσιαστικά στην υγιή ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών, καθώς μπορούν να αποτυπωθούν τα συναισθήματα, αλλά και να εκδηλωθούν και μέσα από την αναγνώριση αυτών να υπάρξει τροφή προς συζήτηση. 


Παρακάτω θα βρείτε ένα δείγμα παιχνιδιών όπου οι γονείς μπορούν να απασχολήσουν τα παιδιά τους και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση αυτών. 

  1. Παιχνίδια συναισθημάτων με μουσική

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι  θα βάλουμε τραγούδια και θα εξερευνήσουμε τα συναισθήματα. Σηκωνόμαστε όρθιοι και χορεύουμε στην αρχή μαζί με τα τραγούδια την πρώτη φορά.

Την δεύτερη φορά, προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τα συναισθήματα που εκφράζει η μουσική στο πρόσωπο μας. Μετά την δεύτερη φορά, βάζουμε πάλι τα τραγούδια αν θέλουμε, ώστε να μιμηθούμε κάποιο ζώο ή κάποιον χαρακτήρα ή καθόμαστε απλά και μιλάμε για κάθε ένα τραγούδι και πως μας έκανε να αισθανθούμε ή τι αισθήματα μας προκάλεσε.


  1. Παιχνίδια συναισθημάτων με θέατρο

Αφού είδαμε τα συναισθήματα με αφορμή τη μουσική ας τα δούμε και με αφορμή την θεατρική έκφραση. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα μιμηθούμε έναν αγαπημένο μας ήρωα

και πώς αυτός θα ένιωθε σε συγκεκριμένες καταστάσεις της ζωής του.

Καλό είναι στο συγκεκριμένο παιχνίδι να μη χρησιμοποιήσουμε τα κλασσικά παραμύθια, καθώς όπως όλοι οι γονείς γνωρίζουμε, το άγριο στοιχείο υπερισχύει πχ. κακιά μάγισσα, λύκος. Θα ήταν περισσότερο χρήσιμο, όπως και αποδοτικό, να σταθούμε στο αγαπημένο παραμύθι των παιδιών μας με τον αγαπημένο του ήρωα. 



  1. Τα πιάτα των συναισθημάτων

Ένα από τα πιο απλά παιχνίδια συναισθημάτων είναι τα πιάτα των συναισθημάτων. Κόβουμε πλαστικά πιάτα στο μισό, τους κολλάμε γλωσσοπίεστρο και στην συνέχεια με έναν μαρκαδόρο ζωγραφίζουμε στόμα, μύτη και γλώσσα ανάλογα με τα συναισθήματα. Στη συνέχεια τα κρατάμε μπροστά από το πρόσωπο μας και προσπαθούμε με τα φρύδια και τα μάτια μας να υποκριθούμε το συναίσθημα που έχει το πιάτο!


Σίγουρα ο κάθε γονέας θα καταφέρει να βρει και δικά του παιχνίδια και να τα προσαρμόσει ανάλογα στον χαρακτήρα και στα θέλω του παιδιού του. Σκοπός όλων των παιχνιδιών είναι, εκτός από την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, ο γονέας να αντιληφθεί τα συναισθήματα του παιδιού του και να του μάθει να συζητά για αυτά άφοβα. 



Γράφει η Αθηνά Ντόκα


Μητέρα δύο κοριτσιών, ιδιωτική υπάλληλος και πολυταξιδεμένη, εμπνέεται με τα απλά καθημερινά πράγματα και δημιουργεί δικές της ιστορίες. Της αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία, το διάβασμα, η μουσική και η καλή παρέα. Έχει συγγράψει παραμύθια και διηγήματα σε συλλογικά έργα, ενώ το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Χεράκια Καθαρά…Μικρόβια Μακριά» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Για να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να τη βρείτε στο www.facebook.com/athina.ntoka




Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram , για να μη χάνετε κανένα post!