ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟΣΟ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΟΥΣΤΟ;


Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν η ποιότητα είναι αρκετή από μόνη της για να δώσει ένα όμορφο και ισορροπημένο αποτέλεσμα στη διακόσμηση μιας κατοικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου. Άλλες φορές πάλι έπειτα από ανάγκη κάποιων ανθρώπων για οικονομική επίπλωση και διαμόρφωση ενός χώρου έρχεται στο προσκήνιο το ερώτημα αν με πολύ οικονομικές λύσεις αλλά με καλό γούστο μπορεί ένας χώρος να δείξει αντίστοιχα όμορφος με έναν ποιοτικά ανώτερο του.  


Σίγουρα η αλήθεια  βρίσκεται κάπου στη μέση.

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να διακυβεύεται η ασφάλεια και η υγεία ενός ανθρώπου όσον αφορά την επιλογή κάποιων υλικών. Για παράδειγμα όταν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της σωστής στατικότητας και αντοχής ενός κτιρίου ή μιας κατασκευής θα πρέπει αναμφίβολα να επενδύσουμε στα σωστά υλικά. Επίσης, στην επιλογή των πρώτων υλών θα πρέπει να κάνουμε προσεκτική επιλογή σε περιπτώσεις αλλεργιών ή χρήσης από μικρά παιδιά ή άτομα με αναπηρίες.  Όταν λοιπόν προεξοφλήσουμε ότι έχουν προβλεφθεί όλα τα παραπάνω τότε το καλό γούστο μπορεί να υπερνικήσει και να προσφέρει ένα υπέροχο αποτέλεσμα διακόσμησης που τίποτα δε θα έχει να ζηλέψει από ένα αντίστοιχο πιο ακριβό. 

Πολλά χρόνια τώρα τα design αντικείμενα δεν αναφέρονται μόνο σε συγκεκριμένο κοινό με οικονομική άνεση καθώς αντιγράφονται και βγαίνουν στην αγορά για κάθε βαλάντιο. Έτσι στην παγκόσμια αγορά αλλά και στην χώρα μας μπορούμε να προμηθευτούμε πληθώρα από έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα φτιάχνοντας το χώρο μας σύμφωνα με το πορτοφόλι μας. Έτσι έχοντας όλη την πρώτη ύλη για την δημιουργία ενός μοναδικά υπέροχου χώρου και πάνω απ΄ όλα χωρίς να δαπανήσουμε μια περιουσία, το μόνο που χρειάζεται είναι το καλό γούστο. Και θα μου πείτε τώρα τί είναι καλό γούστο και ποιος θα το καθορίσει; 


Καλό γούστο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η καλλιεργημένη κι εκλεπτυσμένη αισθητική, είναι η συνείδηση του ωραίου, είναι συνώνυμο της ελευθερίας της έκφρασης και των αισθητικών επιλογών του ανθρώπου μια και ως ένα βαθμό είναι διαπιστωμένη επιστημονικά η εξάρτηση του γούστου από τα βιώματα, την παιδεία, την ιδιοσυγκρασία, την προσωπική αίσθηση του μέτρου και των αναλογιών και από κάποια εξατομικευμένα χαρακτηριστικά της φυσιολογίας του ανθρώπου όπως π.χ η ευαισθησία σε συγκεκριμένα χρώματα ή ήχους. Φυσικά, η αίσθηση του γούστου σε κάποιο βαθμό καλλιεργείται και εκλεπτύνεται καθ΄όλη την διάρκεια της ζωής μας.

Αφήστε λοιπόν ελεύθερο το γούστο σας και δημιουργήστε τον προσωπικό σας χώρο όπως μόνο εσείς ξέρετε νιώθοντας όμορφα μέσα σε αυτόν κάθε στιγμή! 


Γράφει η Μαρία Χαντζίκου

Σύζυγος, μητέρα, διακοσμήτρια (ΤΕΙ Αθήνας). Οτιδήποτε σχετίζεται με την τέχνη την κάνει να ονειρεύεται, να δημιουργεί και να χαμογελάει.

Μπορείτε επίσης να τη βρείτε: facebook

Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!