ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΑΓΓΙΓΜΑΤΑ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ;



Η επικαιρότητα δυστυχώς φέρνει στην επιφάνεια ειδήσεις που αφορούν την παρενόχληση ανηλίκων από ενήλικες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι οικεία πρόσωπα από το κοντινό και ευρύτερο περιβάλλον των παιδιών. Στην Ευρώπη φαίνεται πως 1/5 ανήλικα κάποια στιγμή έχουν παραβιαστεί σωματικά ή και σεξουαλικά από ενήλικο πρόσωπο

Εύλογα οι γονείς αναρωτιούνται πώς μπορούν να προσεγγίσουν το εν λόγω θέμα με κυριότερο στόχο την πρόληψη της σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής παρενόχλησης των παιδιών τους. Παρακάτω, δίνονται μερικές ενδεικτικές κατευθυντήριες:

Ο κανόνας του εσώρουχου: Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες που μπορούν να μάθουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι ότι απαγορεύεται να τα αγγίζει οποιοσδήποτε άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας στα σημεία που καλύπτεται το σώμα με εσώρουχα. Η εκπαίδευση σε αυτή την αρχή μπορεί να ξεκινήσει από την προσχολική ηλικία που το παιδί έχει αποκτήσει σωματογνωσία. Επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπτικό υλικό, όπως βιβλία, παραμύθια, εικόνες, αφίσες και βίντεο, ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες τα παιδιά να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τον εν λόγω κανόνα. Είναι σημαντικό οι γονείς να μπορούν να ακούσουν τις απορίες των παιδιών τους, να απαντήσουν με ειλικρίνεια και να διατηρήσουν ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους για ζητήματα αυτο-προστασίας για να νιώθουν και τα ίδια ασφάλεια και εμπιστοσύνη να εξωτερικεύσουν τις αυθεντικές τους σκέψεις και τα συναισθήματά τους. 


Σεβασμός στην αυτο-διάθεση: Πολλές φορές ασκείται πίεση από τους ενήλικες προς τα παιδιά να αγκαλιάσουν ή και να φιλήσουν ένα οικείο πρόσωπο για να δείξουν, αλλά και να δεχθούν αγάπη και αποδοχή. Η συγκεκριμένη τακτική συνήθως δημιουργεί δυσφορία στα παιδιά, καθώς αναγκάζονται να υποκύψουν στις προτροπές των οικείων τους, παρά τη θέλησή τους. Αντίθετα με αυτή την στρατηγική, προτείνεται από τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού να προωθείται το μήνυμα του σεβασμού στην αυτο-διάθεση του σώματός τους. Με λίγα λόγια, να έρχονται σε σωματική επαφή με οποιοδήποτε πρόσωπο μόνο όταν τα ίδια το επιλέγουν. Αν δεν θέλουν να δεχθούν και να δώσουν αγκαλιές και φιλιά, τότε ο περίγυρος θα πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα των ανηλίκων να οριοθετούν φυσικά και συναισθηματικά τους γύρω τους. Με αυτό τον τρόπο ενδοβάλλεται το μήνυμα ότι το σώμα είναι δικό τους και έχουν δικαίωμα να το διαχειρίζονται όπως ακριβώς τα ίδια επιθυμούν. 

Η σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης: Από τα παραπάνω προκύπτει ότι είναι κρίσιμης σημασίας από το νηπιαγωγείο να ενταχθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο βασικό ωρολόγιο πρόγραμμα και να ενισχυθεί με δράσεις, όπως είναι οι ομάδες γονέων, ώστε να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας στο ζήτημα της παιδικής προστασίας από τη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση. 

Σε κάθε περίπτωση, ο σκοπός είναι να μάθουν τα παιδιά να φροντίζουν και να προστατεύουν το σώμα τους για να μπορούν να έχουν μια ομαλή πορεία στο σχολικό, οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.


Επιμέλεια παρουσίασης: Κιζιρίδου Γεωργία, Σχολική Ψυχολόγος, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων, Συγγραφέας

Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: georgiakiz@yahoo.gr 

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!