ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΧΡΗΜΑ;



Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα κινούνται γρήγορα. Οι περισσότεροι νέοι κάνουν γρήγορες σχέσεις, ζητούν γρήγορα δουλειά με μια καλή θέση, αρκετά χρήματα τα οποία θα τα αποκτούν εύκολα και χωρίς πολύ κόπο. 

Για κάποιον μεγαλύτερο που τα παιδικά του χρόνια ήταν τη δεκαετία του ’80 και η εφηβεία του τη δεκαετία του ’90, σίγουρα έχει μια διαφορετική αντίληψη πραγμάτων. 

Η τεχνολογία, ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’80 δεν υπήρχε στη ζωή μας. Το κινητό τηλέφωνο, οι εφαρμογές, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, laptop, tablet, zoom συναντήσεις κτλ. , ήταν άγνωστες λέξεις και μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η απόκτηση ενός ρούχου ή ακόμα ενός παιχνιδιού, απαιτούσε αρκετή υπομονή και εργατοώρες των γονέων του. Με την απόκτηση όμως ενός οποιοδήποτε αγαθού, η χαρά ήταν πολύ μεγάλη και η προσοχή για να μη χαλάσει ακόμα μεγαλύτερη. 

Η απόκτηση μιας θέσης εργασίας απαιτούσε πολύ κόπο και με τη συνεχή εκπαίδευση υπήρχε δυνατότητα, όχι πάντα, αύξηση του μηνιαίου μισθού και επαγγελματική εξέλιξη, αν όχι στην ίδια εταιρία, τότε ίσως σε κάποια άλλη. Ως εκ τούτου, όσοι μεγαλώσαμε εκείνες τις μακρινές δεκαετίες, έχουμε μάθει να εκτιμάμε περισσότερο το χρήμα, τον χώρο εργασίας μας και ίσως να έχουμε και άλλου τύπου πρότυπα μη επηρεασμένα από την τεχνολογία. 

Και ερχόμαστε στην αλλαγή της χιλιετίας και μπαίνουμε αισίως στο 2000. Όσα παιδιά γεννήθηκαν τότε, γνωστά και ως millenians, τα παιδικά τους χρόνια είναι κυριολεκτικά βουτηγμένα στη τεχνολογία. Μεγαλώνουν με έναν υπολογιστή, λίγο αργότερα με το κινητό τηλέφωνο και η όψη του χρήματος αρχίζει να φθίνει καθώς το πλαστικό χρήμα και η απόκτηση αγαθών μέσω πιστωτικών καρτών και δόσεων δεν μοιάζει με όνειρο. 

Τα ερεθίσματα που παίρνουν καθημερινά είναι άπειρα. Μπορούν να δουν σε πραγματικό χρόνο τι γίνεται στην άλλη άκρη του κόσμου. Μέσα σε λίγα λεπτά μαθαίνουν τα νέα και όλα τα νέα trends παγκοσμίως. Η αγορά ανοίγει και τα πρότυπα αλλάζουν. Έχουν πρότυπα ανθρώπους που, ναι σίγουρα κάποιοι από αυτούς, λόγω συγκυριών πέτυχαν τους στόχους τους νωρίς και απέκτησαν γρήγορα αρκετά χρήματα. Και τότε σκέφτονται: αν εκείνος μπορεί, εγώ γιατί όχι; Και εκεί είναι η παγίδα. 

Όλα όσα πλασάρονται μέσω κάποιων εφαρμογών, κατά ένα μεγάλο ποσοστό ανήκουν σε ένα ψεύτικο κόσμο. Κάποιοι από αυτούς που ανεβάζουν στις εφαρμογές φωτογραφίες το έχουν ήδη παραδεχθεί. Για ένα νέο παιδί όμως, που χτίζει τον χαρακτήρα του και θέλει να βάλει στόχους στη ζωή του, βλέποντας κάτι τόσο ψεύτικο και ουτοπικό περισσότερο ζημιά του κάνει παρά καλό. 

Τα πρότυπα αλλάζουν. Η εποχή αλλάζει και σίγουρα τα μάτια μας έχουν να δουν ακόμα πολλά τα επόμενα χρόνια. Ίσως αυτά που ζούμε τώρα να είναι τόσο αθώα σε σχέση με αυτά που έρχονται. Ίσως το εύκολο και γρήγορο χρήμα που ζητούν οι νέοι αυτή τη δεκαετία να μην είναι τίποτα συγκριτικά με τις επόμενες δεκαετίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τεχνολογία άλλαξε άρδην τη ζωή όλων μας, και όπως μας έχει δώσει μια ευκολία, ίσως να μας δώσει και κάποια μαθήματα περισσότερης εκτίμησης αρχικά του ίδιου μας του εαυτού και μετά όλων των υπολοίπων, αγαθών ή μη. 



Γράφει η Αθηνά Ντόκα

Μητέρα δύο κοριτσιών, ιδιωτική υπάλληλος και πολυταξιδεμένη, εμπνέεται με τα απλά καθημερινά πράγματα και δημιουργεί δικές της ιστορίες. Της αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία, το διάβασμα, η μουσική και η καλή παρέα. Έχει συγγράψει παραμύθια και διηγήματα σε συλλογικά έργα, ενώ το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Χεράκια Καθαρά…Μικρόβια Μακριά» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Για να επικοινωνήσετε μαζί της μπορείτε να τη βρείτε στο www.facebook.com/athina.ntoka




Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram , για να μη χάνετε κανένα post!