ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΛΠΙΔΑ ΜΗΝΑΔΑΚΗ



 Ερωτήσεις προς τη συγγραφέα Ελπίδα Μηναδάκη για το βιβλίο της «Η διάσωση της Νεραυγής» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.


Καλησπέρα σας και καλή χρονιά! Χαιρόμαστε πολύ που σας  έχουμε μαζί μας κυρία Μηναδάκη.

  1. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία της Νεραυγής.

Κι εγώ χαίρομαι και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία! Είναι μια όμορφη ιστορία για το πώς μεγαλώνει ένα δελφίνι, η Νεραυγή, η σχέση της με τη μητέρα της, τα υπόλοιπα δελφίνια και τη φίλη της, την Κυματιστή. Μέσα από την ιστορία της, μαθαίνουμε για τον θαυμαστό κόσμο των δελφινιών, καθώς είναι τα δεύτερα πιο έξυπνα πλάσματα μετά τον άνθρωπο. Κάτι που ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστό.



  1. Πώς εμπνευστήκατε το όνομα της πρωταγωνίστριας του παραμυθιού σας;

Η Νεραυγή γεννήθηκε μέσα στο νερό μιαν αυγή. Η αυγή άλλωστε προμηνύει το ξεκίνημα μιας νέας μέρας, μιας νέας ζωής. Το νερό από την άλλη, είναι το υγρό στοιχείο μέσα στο οποίο ζούνε και μεγαλώνουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα.



  1. Ποια είναι η δική σας σχέση με τη θάλασσα και τη ζωή του βυθού;

Αγαπάω πολύ τη θάλασσα. Άλλωστε είμαι και νησιώτισσα, από τη Κρήτη. Ο βυθός και η θάλασσα είναι ένας ολόκληρος ξεχωριστός κόσμος με τρομερό ενδιαφέρον, με τα δικά του πλάσματα και τους δικούς του κανόνες. Τον σέβομαι και τον θαυμάζω.



  1. Πώς φαντάζεστε έναν κόσμο με σεβασμό προς το περιβάλλον;

Φαντάζομαι έναν κόσμο που δεν θα σκοτώνουμε τα πλάσματα της φύσης, που δεν θα ρυπαίνουμε το περιβάλλον και θα αξιοποιούμε τα δώρα της φύσης, χωρίς να τη ‘βασανίζουμε’. Η κλιματική αλλαγή είναι η εκδίκησή της και βλέπουμε καθημερινά τις συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. 



  1. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η ευθύνη και η θέση των ενηλίκων απέναντι στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;

Έχουμε ευθύνη να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Ξεκινώντας από την ανακύκλωση και την χρήση φυσικών υλικών. 



  1. Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε στο κοινό μέσα από την ιστορία σας;

Να αλλάξουμε φιλοσοφία ζωής. Τα παιδιά είναι το μέλλον. Αν μάθουν από μικρά να σέβονται τη διαφορετικότητα και το δικαίωμα να ζούνε όλα τα πλάσματα ελεύθερα, τότε ίσως είμαστε σε καλό δρόμο για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο!


Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας ευχόμαστε πολλά και δημιουργικά συγγραφικά ταξίδια!


Γράφει η Ελισάβετ Αγόρου

Εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, συγγραφέας

Φύσει ανήσυχο και ενθουσιώδες πνεύμα. Φοιτήτρια του παιδαγωγικού τμήματος νηπιαγωγών με σπουδές στη παράλληλη στήριξη. Η αγάπη της για τα παιδιά και η διάθεσή της για προσφορά την έκαναν να ξεκινήσει σπουδές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θέματα που την ενδιαφέρουν: συμπερίληψη και διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Αγαπά την ποίηση. Έχει διακριθεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Ποιήματά της δημοσιεύονται σε γνωστές λογοτεχνικές ιστοσελίδες. Επίσης, δηλώνει λάτρης των εναλλακτικών διακοπών, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ταξίδια σε μέρη μη ιδιαίτερα τουριστικά, σε ‘κρυμμένους παραδείσους'. Το γράψιμο είναι για εκείνη τρόπος ζωής, καταφύγιο και μέσο έκφρασης μύχιων σκέψεων και συναισθημάτων. Αρθρογραφεί, επίσης, και στο THENOTEBOOK.GR.
Μότο της: 'Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και χαρισματικό. Ένας εκπαιδευτικός με όραμα και τεράστια αποθέματα αγάπης μπορεί να το βοηθήσει να ξεδιπλώσει όλες του τις δυνατότητες.’


Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram  Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!