ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ




Ποιος από εμάς δε στάθηκε τυχερός έστω και για μια φορά να «πέσει» στα χέρια της γιαγιάς ή του παππού και να ανακουφιστεί από μικρό ή μεγάλο πόνο. 

Αυτή τη μαγική στιγμή που ο πόνος δεν περνούσε με μια σφιχτή αγκαλιά και η γιαγιά γινόταν «γιατρός». Άνοιγε το ντουλάπι της κουζίνας και με δυο, τρία συστατικά  που ανακάτευε  ο πονοκέφαλος περνούσε, η διάρροια κοβόταν μαχαίρι και πολλές άλλες ενοχλήσεις  μικρές ή μεγαλύτερες εξαφανιζόντουσαν. 

Σ΄ αυτά τα μικρά μυστικά που περνάνε από γενιά σε γενιά θα αναφερθούμε σήμερα. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε.

!ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σε καμία περίπτωση οι μικρές αυτές συμβουλές δεν υποκαθιστούν την ιατρική συμβολή. 

Πάντα θα πρέπει να ενημερώνετε ο γιατρός σας ειδικά σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού. 


ΕΓΚΑΥΜΑ: η πιο άμεση ανακούφιση που θα προσφέρει στο καμένο δέρμα έρχεται από το παγωμένο γάλα. Στην Κρήτη χρησιμοποιούν και την κρούστα από βρασμένο γάλα για τον ίδιο λόγο. 

ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΕΝΤΟΜΟΥ: άμεσα παγάκι πάνω στην περιοχή. Μειώνει κατευθείαν την αίσθηση κνησμού καθώς και το πρήξιμο.

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: η προτροπή να σε φασκελώσει  τρείς φορές Μαρία και μάλιστα πρωτότοκη, δεν πιάνει. Αυτό που κάνει δουλειά είναι το σκόρδο. Κόψτε μια άκρη να βγει  ο «θυμός του» και ακουμπήστε το στην ερεθισμένη περιοχή. Θα τσούξει αλλά θα υποχωρήσει άμεσα.

ΔΥΣΜΗΝΟΡΡΟΙΑ: Υπάρχει σπίτι που δεν έχει ξυλάκια κανέλας; Στην Κρήτη υπάρχει και έτοιμη ΚΑΝΕΛΑΔΑ. Το ρόφημα βοηθάει στους πόνους της περιόδου και είναι και υπέροχο, γλυκό και αρωματικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. 

ΚΡΑΜΠΕΣ: Δυσάρεστη αίσθηση να ξυπνάς μέσα στη νύχτα από κράμπα. Έχουμε δύο δώρα της φύσης όμως που θα σας ανακουφίσουν και θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε χωρίς ενοχλήσεις. 30 γρ χαμομήλι και μια κούπα ελαιόλαδο. Βάλτε το χαμομήλι να βράσει σε μπεν μαρί μέσα στο ελαιόλαδο και φυλάξτε το σε ένα μπουκαλάκι δίπλα στο κομοδίνο σας. Μαλάξεις κάθε βράδυ και ύπνο ελαφρύ. 

ΛΟΞΙΓΚΑΣ: Εκνευριστικό ειδικά αν επιμένει. Δεν ξέρουμε γιατί αλλά πιάνει. Δύο παγάκια δεμένα με γάζα και πάνω στον αφαλό. 

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ: Μια κομπρέσα με ξύδι δεμένη στο κεφάλι λειτουργεί αποσυμφορητικά στα αιμοφόρα αγγεία και σας ανακουφίζει από τον πόνο. 

ΑΥΠΝΙΕΣ: Μαρούλι το υπνωτικό. Λίγο το άγχος λίγο η δυσκολη καθημερινότητα σχεδόν ο μισός πληθυσμός ζει λευκές νύχτες. Ο Μορφέας μας αρνείται την αγκαλιά του και εμείς πρέπει να κοιμηθούμε. Ένα βιολογικό μαρούλι σε ½ λιτρο νερό βρασμένο σε χαμηλή φωτιά θα σας εκπλήξει. 

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ: Δεν έχετε εντομοαπωθητικό, ούτε φιδάκι, ούτε ταμπλέτα, ούτε καν ρεύμα. Η επιδρομή συνεχίζετε. Κόψτε ένα κρεμμύδι στη μέση βάλτε το δίπλα στο κομοδίνο σας, στα πόδια σας, έξω από τη σκηνή και…αντίο κουνούπια. 

ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ: Κόψτε μια πατάτα, βάλτε επάνω ζάχαρη και σόδα και κάντε μασάζ. 

ΜΑΥΡΗ ΜΑΣΧΑΛΗ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ:  Φτιάξτε ένα μείγμα με λεμόνι, σόδα, οδοντόκρεμα να γίνει σαν πάστα. Βουτήξτε τη λεμονόκουπα στο μείγμα και τρίψτε καλά την περιοχή. Μετά από συχνή χρήση θα δείτε την περιοχή πολύ πιο λευκή. 



Γράφει η Κατερίνα Γαγανέλη 

Είναι  Αξιωματικός του Π.Ν. Συστήνεται ως λαφυρατζού στιγμών και αιθεροβάμων.  Η εμφάνιση στο χώρο της συγγραφής έγινε με το παιδικό μυθιστόρημα  “Με λενε Πάτρα”. Εκδόθηκε το 2021 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Ακολούθησε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ουαί Υμίν».

Βρείτε την εδώ

 https://www.facebook.com/GaganeliKaterina/ 

https://www.instagram.com/katerina_gaganeli/?hl=en


Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram  , για να μη χάνετε κανένα post!