"Η ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ)


 

Βιβλιοπαρουσίαση:

«Η καρδιά και τα όπλα» – Ένα ιστορικό μυθιστόρημα αφιερωμένο στα γεγονότα της Μικράς Ασίας


«Η καρδιά και τα όπλα» του Δημήτρη Καρακούση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σταμούλη από το Μάρτιο 2022 και είναι αφιερωμένο στα ιστορικά γεγονότα που εκτιλύχθηκαν στη Μικρά Ασία μεταξύ των ετών 1919 – 1922. 

Κεντρικός ήρωας είναι ο Ανέστης, ένας πολεμικός ανταποκριτής που αναλαμβάνει ενεργό δράση ως δημοσιογράφος, αλλά και ως πράκτορας, προκειμένου να συνδράμει στην ελληνική πλευρά που μάχεται εναντίον της τουρκικής. Με ιδιαίτερα γλαφυρό ύφος περιγράφονται οι κακουχίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Μικρά Ασία. Παραλλήλως, παρουσιάζεται και η τουρκική οπτική μέσα από τον Ταλίν, ο οποίος διεκδικεί την ίδια γυναίκα με τον Ανέστη, τη Μυρσίνη. 

Μέσα από τις ανατροπές και τα εμπόδια που έρχονται αντιμέτωποι οι ήρωες, καλούνται να ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όριά τους και να επιλέξουν λύσεις σε ηθικά διλλήματα που προκύπτουν. Τα παιχνίδια της μοίρας και τα βαθιά κρυμμένα μυστικά από προηγούμενες γενεές που άλλοτε ενώνουν και άλλοτε χωρίζουν τους ήρωές μας δημιουργούν επιπλέον ανάγκη για κάθαρση και νέμεση στον αναγνώστη. 

Το ηθικό δίδαγμα του βιβλίου είναι ότι σε κάθε περίπτωση ο άνθρωπος είναι η λύση και η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα και διλλήμματα της ζωής. Στην πράξη, ανεξαρτήτως καταγωγής οι ανθρώπινες ανησυχίες και ανάγκες είναι κοινές και πανανθρώπινες διαχρονικά.   

Προτείνεται ανεπιφύλακτα στο ευρύ κοινό που έχει ενδιαφέρον να εμπλουτίσει τις γνώσεις του κατά την περίοδο των συρράξεων στη Μικρά Ασία το 1919-1922.  Οι αναγνώστες κατά την ανάγνωσή του θα συγκινηθούν, θα θυμώσουν, θα προβληματιστούν και θα ακονίσουν την κριτική τους σκέψη. Σε κάθε περίπτωση, δε θα μείνει κανένας αναγνώστης αδιάφορος, λόγω των έντονων εναλλαγών μεταξύ ιστορικών γεγονότων και των γλαφυρών ψυχογραφημάτων των ηρώων.


Στα θετικά στοιχεία που καθιστούν το παρόν έργο ξεχωριστό είναι τα εξής:

  • Οι πλούσιες και λεπτομερείς ιστορικές αναφορές που έχουν να κάνουν με την εν λόγω περίοδο, οι οποίες υποστηρίζονται από ένα παράρτημα στο τέλος του βιβλίου με σχετικούς χάρτες.

  • Η παράθεση των άρθρων που συγγράφει ο πρωταγωνιστής ως δημοσιογράφος, κατόπιν της περιγραφής των γεγονότων.

  • Τα έντονα συναισθήματα που αναδύονται μέσα από την ανάγνωση τόσο των εχθροπραξιών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, όσο και κατά την περιγραφή των σκέψεων των ηρώων μέσα από μια βαθιά ανθρωπιστική πλευρά.

  • Το πάντρεμα των ρεαλιστικών και σκληρών πολεμικών σκηνών με την περιγραφή των συναισθημάτων αγάπης, έρωτα και φροντίδας που βιώνουν όλοι οι ήρωες τόσο από την ελληνική, όσο και από την τουρκική πλευρά.

  • Το γλωσσάρι που παρατίθεται ως παράρτημα, που λειτουργεί βοηθητικά στην κατανόηση σε βάθος της ντοπιολαλιάς.



Επιμέλεια: Κιζιρίδου Γεωργία, Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: georgiakiz@yahoo.gr 

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!