ΥΠΑΠΑΝΤΗ - Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

 



Η γιορτή της Μητέρας είχε καθιερωθεί επίσημα στην χώρα μας το 1929 να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής του Χριστού. Είναι η ημέρα κατά την οποία η Παναγία προσέφερε στο Θεό, προσερχόμενη στο Ναό, το σαράντα ημερών βρέφος Ιησού.
 
Στο πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και των ανθρώπων η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνώρισε το πρόσωπο όλων των μητέρων και θέσπισε την Υπαπαντή και ως Γιορτή της Μητέρας, τιμώντας τους κόπους της και την ανεκτίμητη προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία.
 
Η επιλογή της ημέρας αυτής, ως ημερομηνία Γιορτής της Μάνας, δικαιολογείται καθώς η Παναγία είναι η κατά χάριν Μητέρα όλων των Χριστιανών, και καθώς ο Χριστός είναι ο κατά χάριν αδελφός τους, διότι προσέλαβε την ανθρώπινη φύση για να την θεώσει.
 
Αιώνιο πρότυπο Μητέρας αποτελεί για τις Χριστιανές μητέρες η Παναγία, γιατί συμπάσχει και συμπονά με κάθε πονεμένο άνθρωπο, γιατί είναι το καταφύγιο και η παρηγοριά όλων. Είναι η Μάνα που πονά και νοιάζεται για τα παιδιά της, για τη θλίψη και την αδικία που κυριαρχεί στον κόσμο. Στο πρόσωπό της οι μητέρες βρίσκουν τη δική τους ουράνια Μάνα, την απόλυτη αποδοχή και την κατανόηση για τις ανησυχίες τους. Στο πρόσωπο της Παναγίας οι Μητέρες βρίσκουν ελπίδα και δύναμη.



 
Γράφει η Αλεξάνδρα Χοροζίδου

Σύζυγος, μαμά, blogger, συγγραφέας. Σπούδασα Φυσικοθεραπεία στο ΑΤΕΙΘ αλλά γρήγορα με κέρδισε η οικογένεια και η ανατροφή των παιδιών. Με ενδιαφέρει ό,τι αφορά την διαπαιδαγώγηση και την υγεία των παιδιών, την οικογενειακή ζωή, η συγγραφή και η δημιουργική γραφή, η Ιστορία και η λογοτεχνία, το blogging και η αρθρογραφία. Aκαλούθησα σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μια εγκυμοσύνη μου("Το θαύμα εντός μου" Ελληνοεκδοτική) και  ένα ιστορικό μυθιστόρημα για εφήβους ("Στις φλόγες του Αη Λια"). Εκπαιδεύτηκα στο Personal Coaching μέσω του ICF και εργάζομαι ως Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Life Coach) για Γυναίκες και Μητέρες.

Θα με βρείτε στην ιστοσελίδα μου https://alexandrachorozidou.com/καθώς και στις σελίδες μου στο FB  Αλεξάνδρα Χοροζίδου / Alexandra Chorozidou - Personal Coach και στο Instagram https://www.instagram.com/alexandra_chorozidou_coach


Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!