ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ

 




Η επικοινωνία στο ζευγάρι δεν είναι πάντοτε εύκολη. Εξάλλου, προκύπτουν συνεχώς νέα θέματα που ζητούν επίλυση και προκαλούν εκνευρισμό και διαφωνίες. Όμως αξίζει ένα ζευγάρι να προσπαθήσει να επικοινωνεί αποτελεσματικά και να διατηρήσει σε καλό επίπεδο την σχέση του.

Ακολουθούν μερικές «συμβουλές» που οδηγούν σε μια καλύτερη επικοινωνία και σε μια αρμονικότερη συμβίωση:



1.Ακούστε και την άλλη πλευρά και προσπαθήστε να αφουγκραστείτε τα συναισθήματα:

Στις διαφωνίες ο καθένας υπερασπίζεται τη δική του πλευρά. Όμως είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος και στους δύο να εκφράσουν ανοιχτά τις απόψεις. Κάποιες φράσεις που θα βοηθούσαν είναι: “Εξήγησέ μου τι εννοείς” ή « Βοήθησέ με να καταλάβω……».

Επιπλέον, όταν υπάρχει ενσυναίσθηση και ο ένας προσπαθεί να μπει στη θέση του άλλου γίνεται πιο γόνιμος διάλογος και ενδυναμώνεται, εν τέλει, η σχέση.

Δεν μιλά μόνο το στόμα αλλά και η στάση του σώματος, οι κινήσεις, ο τόνος της φωνής κ.α. Όταν μπορούμε να αναγνωρίζουμε αυτά τα σημάδια τότε μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα και βαθύτερα τι θέλει να πει ο άλλος.


2.Πάρτε μια ανάσα και δώστε χρόνο στη συζήτηση.

Όταν οι άνθρωποι  αρχίζουν να μιλουν, εν μέσω μιας διαφωνίας, κατακλύζονται συχνά από τη διάθεση να αποδείξουν το δίκιο τους. Αν σταματήσουν για λίγο, συγκρατώντας την ταραχή και το θυμό που ενδεχομένως τους κατακλύζουν και αν επανέλθουν λίγο αργότερα με ηρεμία στο διάλογο, αυτός θα είναι πιο αποδοτικός.

Επιπλέον, κάποιες φορές είναι προτιμότερο να οριστεί κάποια ήρεμη ώρα για μια σημαντική συζήτηση και αυτή να μην γίνεται «στο πόδι». 


3.Σεβαστείτε τη διαφωνία του άλλου και δείξτε σεβασμό.

Ακόμα και αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία σε όλα τα θέματα, ο σεβασμός καλύπτει τις μικρές «ρωγμές» στη σχέση και ενώνει το ζευγάρι- και αυτό είναι το ζητούμενο: να παραμένουν μαζί σε μια υγιή σχέση που χαρακτηρίζεται από σεβασμό στο πρόσωπο του άλλου.


4.Εκτιμήστε τη συγχώρεση:

Η έμπρακτη και ειλικρινής «συγγνώμη» είναι απαραίτητη για τα μικρά θέματα της καθημερινότητας και , ενίοτε, και για τα μεγαλύτερα που τυχόν θα προκύψουν. Αν δυο άνθρωποι αποφασίσουν να είναι μαζί, η αξία της συγχώρεσής είναι ανεκτίμητη γιατί, αφήνοντας κάτι πίσω, προχωρούν μαζί μπροστά.





5.Αφήστε χωρίς «μάχη» ό,τι δεν αξίζει.

Κάποια θέματα δεν έχουν τόση σημασία και, προκειμένου να μην πληγώνεται η σχέση, μπορούν να μείνουν χωρίς πολλή ανάλυση. Αρκεί να βρεθεί μια κοινή αποδεκτά λύση, ακόμα και σε μετέπειτα χρονική στιγμή.


Οι σχέσεις είναι ζωντανές και εξελίσσονται μαζί με εμάς. Δεν υπάρχει τέλεια σχέση όπως δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι. Ας θυμόμαστε πάντοτε ότι με την αγάπη και την φροντίδα όλα τα πράγματα γίνονται ομορφότερα και η επικοινωνία είναι μια τέχνη που «μαθαίνεται» και αξίζει να επενδύσει ένα ζευγάρι σε αυτήν.


Γράφει η Αλεξάνδρα Χοροζίδου

Σύζυγος, μαμά, blogger, συγγραφέας. Σπούδασα Φυσικοθεραπεία στο ΑΤΕΙΘ αλλά γρήγορα με κέρδισε η οικογένεια και η ανατροφή των παιδιών. Με ενδιαφέρει ό,τι αφορά την διαπαιδαγώγηση και την υγεία των παιδιών, την οικογενειακή ζωή, η συγγραφή και η δημιουργική γραφή, η Ιστορία και η λογοτεχνία, το blogging και η αρθρογραφία. Aκαλούθησα σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μια εγκυμοσύνη μου("Το θαύμα εντός μου" Ελληνοεκδοτική) και  ένα ιστορικό μυθιστόρημα για εφήβους ("Στις φλόγες του Αη Λια"). Εκπαιδεύτηκα στο Personal Coaching μέσω του ICF και εργάζομαι ως Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Life Coach) για Γυναίκες και Μητέρες.

Θα με βρείτε στην ιστοσελίδα μου https://alexandrachorozidou.com/καθώς και στις σελίδες μου στο FB  Αλεξάνδρα Χοροζίδου / Alexandra Chorozidou - Personal Coach και στο Instagram https://www.instagram.com/alexandra_chorozidou_coach


Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!