ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)




Της Περσεφόνης Παπαδοπούλου



Αυτό το βιβλίο δεν είναι απλά μία συγκεντρωτική λίστα συμβουλών, ούτε άλλο ένα βιβλίο με διατροφολογικές οδηγίες. Πρόκειται για τον απόλυτο οδηγό διατροφής για κάθε μητέρα, για κάθε μελλοντική μητέρα, για κάθε έγκυο γυναίκα ή για κάθε μητέρα με μικρά παιδιά!

Πραγματικά είναι πολύτιμο!

Είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και λύνει κάθε απορία με επιστημονικό τρόπο και απλά παραδείγματα.

Γραμμένο από κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο περιέχει σχεδόν τα πάντα. Κεφάλαιο για την εγκυμοσύνη, για τον θηλασμό, για την τεχνητή βρεφική διατροφή, για τον  απογαλακτισμό, οδηγίες για βρεφική και νηπιακή ηλικία, καθώς και τις ιδιοτροπίες στο φαγητό.

Η καλή δουλειά που έχει γίνει αποδεικνύεται και από την σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία.

Στα θετικά του σημεία οι εικόνες με τις μερίδες φαγητού και γενικά το ότι διαβάζοντας το όλα ξαφνικά είναι ξεκάθαρα και πιο εύκολα. Είναι εξαιρετικά σύγχρονο και πλήρες από κάθε άποψη!

Δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι!




Οπισθόφυλλο

Πρέπει να θηλάσω; Μήπως δεν έχω αρκετό γάλα; Με ποιες στερεές τροφές να ξεκινήσω και πότε; Μπορώ να δώσω στο παιδί μου finger food; Πώς θα επηρεάσω τις γευστικές και διατροφικές του προτιμήσεις; Η υγιεινή διατροφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ομαλή του ανάπτυξη, καθώς την περίοδο αυτή τίθενται οι βάσεις για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών. Το βιβλίο αυτό διαχωρίζει τους μύθους από την αλήθεια και προσφέρει στους γονείς τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού (έως 4 ετών). Ξεκινάει από τους μήνες της εγκυμοσύνης, δίνοντας χρήσιμες γνώσεις και συμβουλές για την πρόσληψη των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών, την αποφυγή τροφολοιμώξεων και τον διαβήτη κύησης. Αναλύει τα οφέλη του θηλασμού και προτείνει τρόπους για την επιτυχημένη εδραίωσή του. Για τους γονείς που επιλέγουν την τεχνητή βρεφική διατροφή, περιγράφεται ο σωστός τρόπος προετοιμασίας του γεύματος καθώς και η τεχνική ταΐσματος με μπουκάλι. Ακολουθούν οι φάσεις εισαγωγής στερεών τροφών, οι μέθοδοι, τα τρόφιμα, ενώ παρατίθενται τα στοιχεία που χρειάζονται οι γονείς για να αναγνωρίζουν τα σημάδια πείνας και κορεσμού και να εφαρμόζουν τις αρχές της ανταποκρινόμενης σίτισης (responsive feeding). Επίσης, προτείνονται πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των ιδιοτροπιών στο φαγητό (fussy eating), βοηθώντας τους γονείς να νιώσουν ασφάλεια για την επάρκεια των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει το παιδί τους. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μυήσετε το παιδί σας στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής.



Η Περσεφόνη Παπαδοπούλου είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ζει στις Σέρρες. Αφού αποφοίτησε από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην κλινική διαιτολογία (University of Glasgow) και το 2012 έλαβε επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity) από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μ. Βρετανίας. Επίσης, από το 2014 παρακολουθεί τα μεταπτυχιακά σεμινάρια του Βρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων σχετικά με την παιδιατρική διατροφή. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ) καθώς και πιστοποιημένη διαιτολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο (RD). Από το 2010 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον τομέα Τροφίμων, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες της εθελοντικά στους κατοίκους ακριτικών νησιών ως μέλος της Ομάδας «Σύμπλευση».


Γράφει η Δήμητρα Αναστασοπούλου Ζαχαράκη


Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβρη του 1985. 
Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε πολλά παιδαγωγικά σεμινάρια και επιστημονικές ημερίδες . Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως παιδαγωγός σε δομές φιλοξενίας και προστασίας ανηλίκων, ενώ έχει εργαστεί και με παιδιά ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και αγαπάει την δουλειά της και τις δημιουργικές δραστηριότητες με παιδιά. 
Πάντα έγραφε ποιήματα και διηγήματα. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blog (σε ένα εκ αυτών στην στήλη των Συνεντεύξεων), ενώ διατηρεί σελίδα- προσωπικό ιστολόγιο στο Facebook με περισσότερα από 12.000 μέλη. 
Tο πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα  κυκλοφορεί τον Ιούλιο του 2022 από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. 
Φιλοδοξεί τα μυθιστορήματα και τα παραμύθια της να αποτελέσουν την απαρχή ενός διαδραστικού παιχνιδιού με τους αναγνώστες.
Μπορείτε να την βρείτε εδώ:
https://www.facebook.com/dimitra.zacharaki12




Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!