"Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ)



Του Κώστα Σπυρόπουλου και σε σκίτσα-διασκευή του Άκη Μελάχρη, από τις εκδόσεις Άγκυρα


Ομολογώ πως δεν υπήρξα ως παιδί φαν του καραγκιόζη. Αυτό το βιβλίο πραγματικά με έκανε να αναθεωρήσω!

Τα παιδικά παραμύθια συχνά ΔΕΝ έχουν ένα χαρακτηριστικό που τα μετατρέπει αυτόματα σε ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ των παιδιών…το ΧΙΟΥΜΟΡ.

Ε, λοιπόν αυτό το παραμύθι είναι γεμάτο χιούμορ. Χιούμορ σε κάθε σκίτσο, σε κάθε ατάκα και σε κάθε σελίδα.

Είναι το μαγικό συστατικό που έκανε κι εμένα και τον γιο μου (δύσκολος αναγνώστης παρεμπιπτόντως) να το αγαπήσουμε με πάθος!

Σκληρό εξώφυλλο, καρέ που θυμίζουν κόμιξ, υπέροχη πλοκή με ανατροπές, χιούμορ αστείρευτο και μαγική εικονογράφηση που κάθε εικόνα κρύβει φοβερές λεπτομέρειες!

Ο κυρ Σκορδαλιάς είναι ένας τσιγγούνης γέρος που νοιάζεται μόνο για τα χρήματα του. Ο Καραγκιόζης είναι στη δούλεψη του και αντιμετωπίζει έναν στρατό τζαμπατζήδων, μέχρι που ο μεγαλύτερος φόβος του Σκορδαλιά γίνεται πραγματικότητα…. Έρχονται οι Καλικάντζαροι!

Η πλοκή οδηγεί σε περιπέτειες και το τέλος είναι ανατρεπτικό. Θα καταφέρουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα οι ήρωες; Η συνέχεια σε αυτό το υπέροχο βιβλίο!

Το σίγουρο είναι πως θα αναζητήσω όλα τα τεύχη της σειράς!

Επίσης, περιλαμβάνει ΔΩΡΟ ΦΙΓΟΥΡΕΣ, του Καραγκιόζη και του Σκορδαλιά για ακόμη περισσότερη απόλαυση. Με τα υπόλοιπα τεύχη θα φτιάξουμε το δικό μας θέατρο.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!


Σχετικά με το βιβλίο (Οπισθόφυλλο)

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ο Καραγκιόζης κάνει τα θελήματα του κύριου Σκορδαλιά, προκειμένου να κερδίσει λίγα χρήματα για την οικογένειά του. Ο πολύ πλούσιος και πολύ τσιγγούνης Σκορδαλιάς νοιάζεται για ένα μόνο πράγμα στη ζωή του: πώς ν’ αυγαταίνει τα χρήματά του. Δεν δείχνει να τον ενδιαφέρει τόσο πολύ ούτε η ευτυχία της ίδιας του της κόρης. Και φθάνει η παραμονή των Χριστουγέννων! Ο κύριος Σκορδαλιάς τρέμει από τον φόβο του, επειδή γνωρίζει ότι, όπου να ’ναι, θα έρθουν οι καλικάντζαροι και ανησυχεί πως θα του αρπάξουν τα χρήματά του. Ενώ ο Καραγκιόζης για το μόνο που ανησυχεί, είναι μήπως αρπάξουν τον ίδιο. Άραγε τι πρόκειται να συμβεί; Θα έρθουν οι καλικάντζαροι στο σπίτι του κύριου Σκορδαλιά, και αν ναι, πώς θ’ αντιδράσουν ο ίδιος μα και ο Καραγκιόζης; Τελικά, θα καταφέρουν αυτοί και η οικογένειά τους να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και πώς;

 

Βιογραφία συγγραφέα


Ο Κώστας Σπυρόπουλος, γιος του Θανάση Σπυρόπουλου, γεννήθηκε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, το 1985. Τελείωσε την Ελληνογαλλική Σχολή και είναι πτυχιούχος ΙΕΚ Πληροφορικής. Σπούδασε επίσης σε δραματική σχολή και παράλληλα έκανε μαθήματα ορθοφωνίας και σκηνογραφίας. Μαθήτευσε δίπλα στον πατέρα του, τον καταξιωμένο καραγκιοζοπαίχτη Θανάση Σπυρόπουλο, που τον δίδαξε την τέχνη του  Θεάτρου Σκιών σε όλα τα επίπεδα (ζωγραφική, σκάλισμα κ.λπ.). Στα 8 του χρόνια έδωσε την πρώτη του παράσταση στο Φεστιβάλ καραγκιοζοπαιχτών του Μάνθου Αθηναίου και δέχθηκε τα συγχαρητήριά τους. Τον Φεβρουάριο του 2012 συμμετείχε στο Μεγάλο Φεστιβάλ της Σλοβενίας παρουσιάζοντας την ελληνική τέχνη του Καραγκιόζη. Τον Μάιο του 2012 έκανε την πρώτη του έκθεση φιγούρας στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Παιδικό Μουσείο της Κύπρου, με 350 διαφορετικές φιγούρες και 50 ρεκλάμες. Την ίδια περίοδο έδωσε και 5 παραστάσεις στη Λευκωσία. Το 2013 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Μάνθου Αθηναίου, στο Άλσος Ν. Σμύρνης. Επίσης συμμετείχε: το 2014 στο 1ο Φεστιβάλ του Πανευρωπαϊκού Σωματείου, το 2017 στο Φεστιβάλ Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών στη Ν. Ιωνία Αττικής, το 2018 στο Φεστιβάλ «Σπαθάρεια», στο Μαρούσι Αττικής και τέλος το 2019, στο φεστιβάλ που οργανώθηκε προς τιμήν του πατέρα και δασκάλου του Θανάση Σπυρόπουλου, στο θέατρο Άλσους στο Γαλάτσι. Είχε την τύχη να γνωρίσει και να συμμετάσχει ως βοηθός σε παραστάσεις αρκετών καταξιωμένων καραγκιοζοπαιχτών, όπως με τον Μάνθο Αθηναίο στη Νέα Σμύρνη το 1995, τον Ασπιώτη στη Λάρισα το 1997, τον Γιάνναρο στην Πάτρα το 2001, τον Μίμη Μάνο στην Καλαμάτα το 2010 κ.ά. Τα Χριστούγεννα του 2018, παρουσίασε το Σύγχρονο Θέατρο Σκιών «Του μπερντέ τα παραμύθια» στο θέατρο Χυτήριο. Μια διαφορετική παράσταση, όπου το παραμύθι ενώνεται με το Θέατρο Σκιών, με σύγχρονες φιγούρες που κινούν δάχτυλα, ανοιγοκλείνουν μάτια και στόμα. Είχε την τιμή να συνεργαστεί με γνωστούς ηθοποιούς και τραγουδιστές, οι οποίοι έδωσαν τις φωνές τους για τις ανάγκες της παράστασης όπως, τον Κρατερό Κατσούλη, τον Γιώργο Μακρή, τον Γιώργο Λιανό, την Τίσσα Βασιλάκη, κ.ά. Συνεχίζει να παρουσιάζει τη δουλειά του στα δύο μόνιμα θέατρά του και θεωρείται ένας από τους καλύτερους νέους καραγκιοζοπαίχτες. Το 2019 συνεργάστηκε με τη σπουδαία ηθοποιό και συγγραφέα, Ξένια Καλογεροπούλου, και τον Θανάση Σπυρόπουλο, στην παράσταση «Η Ιστορία του Καραγκιόζη», που παίζεται στα σχολεία. Σήμερα, παίζει παραστάσεις σε σχολεία, σε εκδηλώσεις και σε θέατρα με μεγάλη επιτυχία. Είναι αντιπρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Σωματείου Θεάτρου Σκιών, με σκοπό τη διάδοση και τη διάσωση της τέχνης του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Κλείνοντας σε κάθε εκδήλωσή του επισημαίνει: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δάσκαλο και πατέρα μου Θανάση Σπυρόπουλο, για την υπομονή και επιμονή που έδειξε, ώστε να γίνω εγώ αυτό που είμαι σήμερα».

 

Βιογραφία εικονογράφου

O Άκης Μελάχρης είναι δημιουργός κόμικς και εικονογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκίτσο στη Σχολή Oρνεράκη. Συνεργάστηκε με τα παιδικά περιοδικά Ram-Kid, Αστεράκι, Ρόδι, στο ένθετο «Ερευνητές» της Καθημερινής. Έκανε την εικονογράφηση σε εκπαιδευτικά βιβλία για λογαριασμό των εκδόσεων Macmillan, Μπουκουβάλα-Litera, Hillside Press, New Editions, Longman Pearson και των εκδόσεων Άγκυρα και Πατάκη.

Έφτιαξε τους τίτλους animation στην ταινία «Τα Χρυσά Μήλα Των Εσπερίδων» (1997) και σε συνεργασία με τον Απόστολο Πηγιάκη δημιούργησε το διαδραστικό animation «Το Σήντι Ρωμ του Δυσαλέξη» (2013). Συνεργάστηκε, επίσης, με το Ίδρυμα Μείζoνος Ελληνισμού.




Γράφει η Δήμητρα Αναστασοπούλου Ζαχαράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Νοέμβρη του 1985. 
Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε πολλά παιδαγωγικά σεμινάρια και επιστημονικές ημερίδες . Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως παιδαγωγός σε δομές φιλοξενίας και προστασίας ανηλίκων, ενώ έχει εργαστεί και με παιδιά ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και αγαπάει την δουλειά της και τις δημιουργικές δραστηριότητες με παιδιά. 
Πάντα έγραφε ποιήματα και διηγήματα. Αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά και blog (σε ένα εκ αυτών στην στήλη των Συνεντεύξεων), ενώ διατηρεί σελίδα- προσωπικό ιστολόγιο στο Facebook με περισσότερα από 12.000 μέλη. 
Tο πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα  κυκλοφορεί τον Ιούλιο του 2022 από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. 
Φιλοδοξεί τα μυθιστορήματα και τα παραμύθια της να αποτελέσουν την απαρχή ενός διαδραστικού παιχνιδιού με τους αναγνώστες.
Μπορείτε να την βρείτε εδώ:
https://www.facebook.com/dimitra.zacharaki12




Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!