ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΛΟΓΩ ΓΙΟΡΤΩΝ


Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μια γιορτή που λαχταρούν και προσμένουν τα παιδιά, όπου όλα είναι στολισμένα, το σπίτι μυρίζει βανίλια και είναι γεμάτο από κόσμο, φαγητά, δώρα και μουσική. Μπορεί οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές να φαίνονται ιδανικές, για πολλά παιδιά όμως, αυτή η περίοδος των Χριστουγέννων και το τέλος της χρονιάς συνοδεύονται από πολλές αλλαγές και μεγάλο άγχος. 

Σχολικές γιορτές, στολισμοί, αποχωρίζονται τους φίλους τους και σταματάνε τη καθημερινή σχολική ρουτίνα. Αν εμείς οι γονείς κουραζόμαστε και αγχωνόμαστε την περίοδο των γιορτών, τότε σίγουρα για ένα παιδί είναι δύο φορές εξουθενωτικό, ειδικά για ένα παιδί με άγχος, που δεν του αρέσουν οι αλλαγές, με ΔΕΠ-Υ, αυτισμό ή άλλες δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας. Φυσικά ένα παιδί που θα έχει επηρεαστεί από αυτές τις αλλαγές και το άγχος, δεν θα το πει αλλά θα το δείξει με μια αλλαγή στην συμπεριφορά του. 

Κλάματα, γκρίνιες, ουρλιαχτά, ακόμη και χτυπήματα θα κάνουν τους γονείς να αναρωτιούνται γιατί το παιδί τους είναι «ανυπάκουο» και «κακομαθημένο». Τότε είναι που θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να βοηθήσετε το παιδί να ρυθμίσει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του.


4 τιπς για να αποφύγετε τα ξεσπάσματα την περίοδο των γιορτών.


  • Η διατήρηση της καθημερινής ρουτίνας.


Προσπαθήστε να κρατήσετε σταθερά την ώρα του πρωινού ξυπνήματος, την ώρα φαγητού και την ρουτίνα ύπνου. Είναι πολύ σημαντικό να μην αποκλείουν από το καθημερινό πρόγραμμα  γιατί εκτός ότι θα φέρουν περισσότερη γκρίνια και κούραση , το παιδί μετά τις γιορτές θα δυσκολευτεί να βρει τους παλιούς ρυθμούς του.


  • Αφιερώστε χρόνο για ξεκούραση 


Η καθημερινότητα του παιδιού την περίοδο των γιορτών αλλάζει. Φροντίστε να προγραμματίσετε μερικές από τις δραστηριότητες όπως το στόλισμα του δέντρου, επισκέψεις, ψώνια και ταξίδια και να δώσετε χρόνο στο παιδί να ξεκουραστεί και να φορτίσει τις μπαταρίες του. Αν επιχειρήσετε για παράδειγμα να πάτε για ψώνια ενώ το παιδί είναι ήδη κουρασμένο, σίγουρα θα υπάρξουν εντάσεις.  Γι Αυτό μόλις δείτε κάποια σημάδια κούρασης, αφήστε το παιδί να χαλαρώσει για λίγα λεπτά και μετά συνεχίστε.


  • Το δώρο του «Άγιου Βασίλη>>

Η μεγαλύτερη γκρίνια την περίοδο των Χριστουγέννων, έρχεται όταν το παιδί δεν αποκτά το δώρο που ονειρευόταν είτε από τον Άγιο Βασίλη,είτε από τους παππούδες ή και άλλους συγγενείς.  Αυτή η απογοήτευση φέρνει γκρίνια και κούραση στο παιδί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του. 

Συζητήστε από πολύ νωρίς μαζί του και δώστε του να καταλάβει ότι δεν είναι πάντα εφικτό να αποκτήσει το παιχνίδι που θέλει, ειδικά αν αυτό ξεφεύγει κατά πολύ από το budget σας και δώστε του εναλλακτικές.

Συζητήστε μαζί του και πείτε του ότι ο Άγιος Βασίλης μοιράζει ισάξια και ισότιμα δώρα στα παιδιά , και πως αν το παιδί επιθυμεί κάτι πολύ ακριβό, θα πρέπει να μάθει να αποταμιεύει στον κουμπαρά του και να το αγοράσει μόνο του. Έτσι θα δεχτεί πιο ήρεμα τα υπόλοιπα δώρα που θα λάβει χωρίς να απογοητευτεί.



  • Οι επισκέψεις και η βαρεμάρα


Κατά την περίοδο των γιορτών ετοιμάζεστε για επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς σχεδόν κάθε μέρα.  Όσο διασκεδαστικό είναι αυτό για εσάς, για το παιδί σας είναι λίγο βαρετό, ειδικά αν δεν υπάρχουν άλλα παιδιά εκεί για παιχνίδι. 

Φροντίστε να έχετε μαζί σας μερικά παιχνίδια, μπλοκ ζωγραφικής ή κάποιο βιβλίο για να μπορέσει να απασχοληθεί και να μην βαρεθεί. 

Αν η επίσκεψη γίνεται στο δικό σας σπίτι, φροντίστε να μην είναι τις ώρες που είναι πολύ κουρασμένο και δημιουργήστε ένα μικρό χώρο στο σαλόνι σας όπου θα μπορεί να παίζει δίπλα σας και να νιώθει άνετα. 




Γράφει η Εμμανουέλα Θεοχαροπούλου

Η Εμμανουέλα Θεοχαροπούλου γεννήθηκε το 1986 στην Κοζάνη, αποφοίτησε από την Ανώτατη Τεχνολογική Σχολή Λάρισας από το τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ζούσε και εργαζόταν στην Τσεχία, σε εταιρία Δικτύων και Πληροφορικής. Αυτή την περίοδο  όμως ασχολείται αποκλειστικά με την ανατροφή των τριών παιδιών της. 

Αυτή η περίοδος της μητρότητας την έκανε να στραφεί στη συγγραφή παιδικών βιβλίων αλλά και προσωποποιημένων παραμυθιών στο προσωπικό της blog με το όνομα «Παραμυθόσαυρος» /  https://paramithosauros.blogspot.com/

Τον Ιούνιο του 2021 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φυλάτος το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός μικρού Σεφ», το οποίο αποτελείται από 15 εύκολες συνταγές για παιδιά που παρουσιάζονται μέσα από έναν ιδιαίτερο τρόπο, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Χόμπι της είναι τα ταξίδια, η μαγειρική και το πλέξιμο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της εδώ : https://www.facebook.com/emmanouela.theocharopoulou/



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!