ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ- 60 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡ ΑΠΑΙΔΙΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

 


Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο της Beth Wood,  με 60 μοντεσσοριανές δραστηριότητες για παιδιά 1 έως 3 ετών.


Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται εύκολες δραστηριότητες, που μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο με παιδιά προσχολικής ηλικίας! Τα υλικά που χρειάζονται για την υλοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων, είναι καθημερινής χρήσης αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι.


Οι δρατηριότητες αποτελούν το δεύτερο μέρος του βιβλίου & χωρίζονται σε 5 κεφαλαία ανάλογα με το στόχο τους. Για παράδειγμα όπως θα δείτε στις φωτογραφίες:


🟩με πράσινο πλαίσιο τις δραστηριότητες που αφορούν την κινητική ανάπτυξη…


🟧με πορτοκαλί τις δραστηριότητες αισθητηριακής μάθησης… 


🟦με μπλε αυτές που αφορούν τη γλωσσική ανάπτυξη… 


Ενώ υπάρχουν και δυο ακόμη κεφαλαία, ένα  με δραστηριότητες τέχνης και ένα με δραστηριότητες καθημερινής ζωής.


Σε κάθε δραστηριότητα δίνεται πάνω - πάνω ο τίτλος της και έπειτα ο στόχος. Ενώ ακολουθούν η ηλικία στην οποία απευθύνεται και ο χρόνος προετοιμασίας. Ακόμη με μπλε γράμματα διευκρινίζεται το γιατί είναι χρήσιμη η κάθε μοντεσσοριανή δραστηριότητα που παρουσιάζεται και που ακριβώς βοηθά τα παιδιά. Έπειτα βλέπουμε τη λίστα των υλικών και την προετοιμασία δομημένη με αρχή, μέση, τέλος & εναλλακτική. Να αναφέρω πως ο τρόπος παρουσίασης κάθε δραστηριότητας είναι ακριβώς αυτός που χρειαζόταν να εφαρμόσω ως φοιτήτρια στο παιδαγωγικό προσχολικής του πανεπιστημίου Κρήτης. Οπότε το βιβλίο αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πολύτιμο και για όποιον και οποία σπουδάζει νηπιαγωγός ή βρεφονηπιοκόμος.


Έχει 104 σελίδες, τις οποίες θα θέλετε να διαβάσετε ξανά και ξανά, προσωπικά «δεν το χορταίνω» από τη στιγμή που το έλαβα πριν πέντε μέρες, έως σήμερα που γράφω την παρουσίαση το έχω διαβάσει ήδη τρεις φορές. Η γλώσσα του είναι απλή και κατανοητή. Έχει γίνει πάρα πολύ προσεγμένη δουλειά, τόσο στη μετάφραση, όσο και στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων βήμα-βήμα & την εικονογράφηση. 


Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε γονέα, εκπαιδευτικό  και όχι μόνο. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια οποίου έρχεται σε επαφή με παιδιά μικρών ηλικιών και συγκεκριμένα με παιδιά  έως τριών ετών, βέβαια οι ηλικίες που απευθύνεται η κάθε δραστηριότητα δεν είναι απόλυτες…γιατί κάθε παιδί έχει το δικό του μοναδικό ρυθμό ανάπτυξης και μπορεί ένα παιδί να είναι ηλικιακά μεγαλύτερο, αλλά να χρειάζεται εξάσκηση σε κάποια δεξιότητα που θεωρούμε πως κατακτιέται σε πιο μικρή ηλικία. Ή μπορεί στο πλαίσιο μιας διδασκαλίας να θελουμε να δώσουμε και κάποιες πιο εύκολες δραστηριότητες στα παιδιά, τις οποίες ξέρουμε πως μπορούν να τις καταφέρουν, προκειμένου να νιώσουν το αίσθημα της αυτοπραγμάτωσης και να συνεχίσουμε έπειτα παρουσιάζοντας κάποια δραστηριότητα την οποία δεν έχουν ξανακάνει και χρειάζεται παραπάνω κόπο και προσπάθεια. Επομένως αρκετές από τις δραστηριότητες που παρουσιάζονται στο βιβλίο μπορούν να υλοποιηθούν και με παιδιά νηπιαγωγείου.


Για να διαβάσει και να κατανοήσει κάποιος το βιβλίο αυτό δεν χρειάζεται να έχει προγενέστερες γνώσεις αναφορικά με την μοντεσσοριανή  παιδαγωγική, αφού στα δυο εισαγωγικά κεφαλαία, στο πρώτο μέρος του βιβλίου, παρουσιάζεται αναλυτικά  η μοντεσσοριανή φιλοσοφία, οι αρχές της & τα οφέλη της προς το παιδί, με σκοπό να μυηθεί ο αναγνώστης στην παιδαγωγική αυτή μέθοδο!
Περίληψη – Οπισθόφυλλο 


Βοηθήστε τα µικρά παιδιά να αναπτυχθούν σωστά µε προσεκτικά επιλεγµένες µοντεσσοριανές δραστηριότητες. 

Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου είναι καθοριστικά για την κοινωνικο-συναισθηµατική και νευρολογική του εξέλιξη. Ενθαρρύνετε τη µάθηση και το ενδιαφέρον για ανακάλυψη των παιδιών µέσα από ποικίλες δραστηριότητες που βασίζονται στον ολιστικό και παιδοκεντρικό χαρακτήρα της µεθόδου Μοντεσσόρι και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους. 


ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 

Κάθε παιχνίδι εστιάζει στην καλλιέργεια συγκεκριµένης οµάδας δεξιοτήτων και συνοδεύεται από σαφείς οδηγίες για γονείς και παιδαγωγούς. 


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 

Οι δραστηριότητες χωρίζονται µε βάση τη στόχευσή τους σε 5 οµάδες: 

• κινητικές 

• καλλιτεχνικής έκφρασης 

• σχετικές µε καθηµερινές, πρακτικές συνήθειες 

• κινητοποίησης των αισθήσεων 

• γλωσσικές. 


ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

Οι δραστηριότητες υλοποιούνται µε υλικά που υπάρχουν στο σπίτι και προσαρµόζονται εύκολα στο αναπτυξιακό επίπεδο κάθε παιδιού.
Γράφει η Μυρτώ Πατεράκη 

Είμαι νηπιαγωγός, απόφοιτη του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυτή την περίοδο παρακολουθώ μια επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Πατρών και σύντομα ευελπιστώ να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου. Εκτός από την ειδική αγωγή με ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως θέματα Θρησκευτικής Παιδείας. Αντικείμενο της πτυχιακής μου εργασίας αποτέλεσε ο βίος της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας και η διδασκαλία του εν λόγω θέματος και κάθε ανάλογου στο νηπιαγωγείο. Ακόμη ασχολούμαι με την Oνυχοπλαστική, ως τεχνίτρια νυχιών. Έχω ολοκληρώσει την βασική μου εκπαίδευση στη σχολή Παπάζογλου στο Ηράκλειο Κρήτης και έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια για εξειδίκευση στο nail art και σε διάφορες τεχνικές που αφορούν τα τεχνητά νύχια. Πρόσφατα έγινα σύζυγος και μητέρα. 

Θα με βρείτε στο προσωπικό μου ιστολόγιο:  https://nipiakiagr.blogspot.com/ και στο instagramhttps://www.instagram.com/nipiakia/?hl=el & https://www.instagram.com/nails_crete/?hl=el 

Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!