ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΑΚΗ

 Ερωτήσεις για τη συνέντευξη της συγγραφέως Μαρίας Ρουσάκη για το βιβλίο «Παίξε Μαξ», εκδόσεις Κλειδάριθμος




Καλησπέρα σας κυρία Ρουσάκη και σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνετε να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας προκειμένου να μας παραχωρήσετε συνέντευξη για το περιοδικό Familives. Οι ερωτήσεις αφορούν κυρίως το βιβλίο σας «Παίξε Μαξ».


Μιλήστε μας για το βιβλίο σας εν συντομία. Ποια είναι η κεντρική ιδέα;

Είχα τη γενικότερη ιδέα να γράψω για ένα μαύρο πρόβατο που αρνείται να κάνει ό,τι του λένε. Η εσωστρέφεια του Μαξ είναι θέμα χαρακτήρα. Δεν θέλει να είναι το κοινωνικό παιδί που απαιτούν όλοι να γίνει. Εστιάζω στο θέμα της επιλογής. Επιλέγει να μην παίξει με τα άλλα παιδιά, ώσπου το αποφασίσει εκείνος κάπως ξαφνικά. Αλλά δεν το μετανιώνει. Η φίλη του η Λούλα πάντα τον βοηθάει να ξεκλειδώσει αυτό που τον κρατά σε απόσταση από τους άλλους. Στο «Παίξε, Μαξ!» αυτό το ξεκλείδωμα γίνεται κάπως συμβολικά και αστεία.


Υπήρχε κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης που σας οδήγησε στη συγγραφή του εν λόγω παραμυθιού;

Δεν θυμάμαι τι με ώθησε να γράψω αυτή τη σειρά, πραγματικά. Δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο.





Ο ήρωάς σας είναι ένα μαύρο πρόβατο. Τι σας οδήγησε στην επιλογή αυτή;

Τα μαύρα πρόβατα είναι τα αντιδραστικά, αλλά με την αρνητική έννοια. Ήθελα να δούμε το μαύρο πρόβατο από τη θετική του πλευρά και από τη ρεαλιστική. Διότι καμιά φορά οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι γιαγιάδες, ή οι προπονητές, για παράδειγμα, «πιέζουν» τα παιδιά να συμπεριφερθούν όπως θέλουν, όπως απαιτεί η κοινωνία. Να κουρευτούν να συμμετέχουν σε κοινωνικές/σχολικές εκδηλώσεις, να παίζουν ή να αθλούνται. Είναι φυσικό να επιμένουν ωστόσο έχουν και την υποχρέωση να ακούσουν και τις αντιδράσεις των παιδιών. Τα παιδιά ίσως θέλουν να ξεχωρίσουν, ή να θέλουν την ησυχία τους ή απλά να θέλουν να λαμβάνεται υπόψη η άποψη τους. 


Πιστεύετε πως τα παιδιά ταυτίζονται πιο εύκολα με ήρωες με τη μορφή ζώων; Αν ναι, σε ποιες ηλικίες έχετε παρατηρήσει να συμβαίνει αυτό;


Θεωρώ ότι στο παιδικό βιβλίο οι αναγνώστες ταυτίζονται με οποιονδήποτε ήρωα αντιπροσωπεύει τα θέλω τους, τα συναισθήματα τους, τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους. Αυτό ισχύει για κάθε ηλικία.


Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού σας;

Να είναι κανείς πιστός στον εαυτό του και απ’ την άλλη να αφήνει περιθώριο για να δοκιμάζει καινούρια πράγματα, να βελτιώνεται, να εξελίσσεται και να ωριμάζει. Έτσι θα αποκτήσει αυτογνωσία σε μικρότερη ηλικία και θα σταθεί πιο γερά στα πόδια του όσο μεγαλώνει.


Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που νιώθει σαν τον ήρωα του παραμυθιού σας;

Μπράβο του, αλλά να μη φοβάται τις αλλαγές!


Τι θα συμβουλεύατε ένα γονέα που αναγνωρίζει στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού του στον ήρωά σας το Μαξ;

Υπομονή να έχει, όπως και καλή επικοινωνία με το παιδί του.


Σχεδιάζετε να εκδόσετε και άλλα παραμύθια με κεντρικό ήρωα το Μαξ, το μαύρο πρόβατο;

Προς το παρόν κυκλοφορούν αυτοί οι τρεις τίτλοι: «Κουρέψου, Μαξ!» «Πες τα λόγια σου, Μαξ!» και «Παίξε, Μαξ!».


Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο συγγραφέα που σκέφτεται να εκδώσει τα έργα του το επόμενο χρονικό διάστημα;

Να διαβάζει πολύ, ειδικά το είδος βιβλίων που επιθυμεί να εκδώσει. Επίσης, να μη θεωρεί το χειρόγραφο του αριστούργημα, να είναι ανοιχτός σε διορθώσεις και αλλαγές, να βελτιώνεται με καλή διάθεση και αν έχει ταλέντο να μην τα παρατήσει.


Τελικά, τι σας έχει κερδίσει περισσότερο σε σχέση με τη συγγραφή; Η παιδική λογοτεχνία ή των ενηλίκων;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω το είδος που αγαπώ περισσότερο. Ίσως επειδή αγαπώ να γράφω ιστορίες, είτε απευθύνονται σε παιδιά, είτε σε ενήλικες. Αγαπώ πολύ αυτό το μοίρασμα.


Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία σας! Σας ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το νέο σας βιβλίο! Καλή δύναμη και συνεχίστε το δημιουργικό σας συγγραφικό ταξίδι!

Εγώ ευχαριστώ!


Για το περιοδικό Familives



Γράφει η Γεωργία Κιζιρίδου

 Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: georgiakiz@yahoo.gr 

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!