"ΤΥΡΙΝΟΣ- Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΦΟΒΩΝ" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ)

 «Τυρίνος – Ο κλέφτης των φόβων»

Ένα παραμύθι για τη δύναμη του θάρρους και της ελευθερίας




Το παραμύθι «Τυρίνος – Ο κλέφτης των φόβων» του Νικόλαου Σμυρνάκη και σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 2022 από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

Πρόκειται για ένα παραμύθι που από τον τίτλο είναι εμφανές πως πραγματεύεται τη διαχείριση και αντιμετώπιση του φόβου. Επιπροσθέτως, τονίζεται η αξία της ελευθερίας και των ατομικών επιλογών μέσα από τις εμπειρίες ζωής. 

Οι ήρωες του παραμυθιού είναι ζωόμορφοι, γεγονός που καθιστά τις φιγούρες πιο φιλικές σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Κεντρικός ήρωας είναι ο ποντικός Τυρίνος, ο οποίος εμπλέκεται για διάφορες περιπέτειες με αποκορύφωμα τη συνάντησή του με το λιοντάρι στο τσίρκο.Το συγκεκριμένο σημείο της ιστορίας αποτελεί αποκορύφωση, καθώς εκτίθενται απόψεις σχετικά με την ελευθερία και τη λήψη αποφάσεων στη ζωή. 

C:\Users\GeorgiaKiz\Desktop\Τυρίνος\Τυρίνος_2.jpg

Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγονται οι σύντομοι διάλογοι μεταξύ των ηρώων, όπου πραγματεύονται οι ηθικές αξίες, χωρίς ωστόσο να έχουν τη μορφή διδαχής ή κυρήγματος που ενδεχομένως να δημιουργούσε αρνητικές αντιδράσεις στους αναγνώστες. 

Η ροή της ιστορίας χαρακτηρίζεται από φυσικότητα και απλότητα και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον, ακριβώς γιατί η πλοκή έχει γρήγορες και σύντομες εναλλαγές.

Προσωπικά εκτίμησα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κεντρικός ήρωας είναι ένας μικροσκοπικός ποντικός και ο ίδιος με την πολυμήχανη φύση του αναλαμβάνει να βοηθήσει ένα μεγαλόσωμο λιοντάρι. Οι δύο αυτές φιγούρες λειτουργούν συμβολικά, καθώς τονίζεται η σημασία της θέλησης για δράση, ανεξαρτήτως φυσικών προσόντων ή συνθηκών διαβίωσης.

C:\Users\GeorgiaKiz\Desktop\Τυρίνος\Τυρίνος_3.jpg

 

Σύμφωνα με την ένδειξη στο οπισθόφυλλο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει ένα αφήγημα για όλες τις ηλικίες, ακόμα και για ενήλικες που προσπαθούν να αγκαλιάσουν το φοβισμένο τους εσωτερικό παιδί. 

Μπορεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για προγράμματα Αγωγής Υγείας στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικής και Συναισθηματικής Αγωγής. Βοηθητικές είναι οι ερωτήσεις αναστοχασμού στο τέλος του βιβλίου που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως έναυσμα για διάλογο μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων, είτε εκπαιδευτικών και θεραπευτών, είτε γονέων. 

C:\Users\GeorgiaKiz\Desktop\Τυρίνος\Τυρίνος_4.jpg

Κλείνοντας, το ρητό που θα μπορούσε να συνοψίσει το κεντρικό νόημα της ιστορίας είναι το εξής: 

«Το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία και το μυστικό της ελευθερίας είναι το θάρρος»

 Θουκυδίδης.




Γράφει η Γεωργία Κιζιρίδου

 Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: georgiakiz@yahoo.gr 

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!