ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΒΕΡΔΟΥΚΑ

 

Το Myrsini Educational Centre είναι ένα πρωτοποριακό κέντρο ξένων γλωσσών με πολλές βραβεύσεις και υψηλές προδιαγραφές. Τα παιδιά εκεί μαθαίνουν φυσικά και αβίαστα τη ξένη γλώσσα καθώς εκτίθενται σε αυτήν μέσω καθημερινών καταστάσεων παίζοντας και δημιουργώντας.

Η ιδιοκτήτρια και ψυχή του κέντρου, Μυρσίνη Βερδούκα, έχει πολλά και ενδιαφέροντα να μας πει:



Πείτε μας λίγα λόγια για σας. Πώς ξεκινήσατε, τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τη διδασκαλία, ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Ξεκίνησα πριν σχεδόν 30 χρόνια, το μακρινό 1993 σαν καθηγήτρια και από το 2000 διατηρώ τα δικά μου Κέντρα Ξένων Γλωσσών σε Πάρο και Αντίπαρο. Γεννήθηκα  και μεγάλωσα στη Νότιο Αφρική και όταν ήρθα στην Ελλάδα, θέλησα να δώσω στα παιδιά μας την παιδεία και τον τρόπο εκμάθησης που πήρα και εγώ. Η φιλοσοφία μου βασίζεται στο εξής: “Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn” Η Εκπαιδευτική Διαδικασία όταν στηρίζεται στην συμμετοχή σαν παραγωγός –όχι απλώς απαθής δέκτης- με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο, έχει τα μέγιστα αποτελέσματα σε όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως. Η προσέγγιση πρέπει να γίνεται  με φυσικό, απλό, καθημερινό τρόπο, και  με έμφαση στην ικανότητα επικοινωνίας, γιατί τα Αγγλικά δεν τα αντιμετωπίζουμε σαν μια ξένη γλώσσα, τα αντιμετωπίζουμε σαν να είναι η μητρική μας γλώσσα.

Αυτό το καταλαβαίνουμε στο τουριστικό μέρος που ζούμε , αλλά φάνηκε  πάρα πολύ έντονα και τον καιρό της πανδημίας, όπου από τα σπίτια μας έπρεπε να επικοινωνήσουμε με όλον τον κόσμο (για θέματα δουλειάς, κ.α)



 Μιλήστε μας για το Myrsinis Edutainment για το οποίο έχετε βραβευτεί.

Θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω για όλες τις βραβεύσεις μας στα Educational Leaders Awards. Το 2020 το σχολείο μας βραβεύτηκε με το Χρυσό για τις εγκαταστάσεις μας, όχι μόνο σαν παρουσίαση, αλλά επειδή η κάθε γωνιά των Κέντρων μας είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε τα πάντα να είναι εν δυνάμει αίθουσα, το Χάλκινο για το Myrsinis Edutainment και τέλος την τιμητική διάκριση Σχολείο της Χρονιάς για το 2020!!! Tο Myrsinis  Edutainment  είναι μια τελείως διαφορετική και άκρως αποτελεσματική προσέγγιση της διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας, μέσα από παιγνιώδης δραστηριότητες και βιωματικές πρακτικές. Τα παιδιά μαθαίνουν την χρήση της γλώσσας στην πράξη, μέσα από καταστάσεις που ζούνε στην καθημερινότητά τους.



 Τι είναι το Myrsinis Village και τι προσφέρει στους καθηγητές και τι στους μαθητές;

Το Myrsini’s Village είναι ένα εξαιρετικό Μεθοδολογικό Εκπαιδευτικό Εργαλείο, που βοηθά τους καθηγητές να εφαρμόσουν τον πιο βιωματικό, αξιόλογο και αποτελεσματικό τρόπο διδασκαλίας στην διαδικασία εκμάθησης. Αποτελείται από επτά templates, και σε συνδυασμό με το 3ωρο σεμινάριο, γίνεται ένα απίστευτο πλεονέκτημα στα χέρια των καθηγητών. Υπάρχουν έτοιμα παραδείγματα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Τέλος είναι καθαρά πρακτικό,  χωρίς γενικότητες και πομπώδες  θεωρίες, το οποίο δίνει το έναυσμα στους καθηγητές να δημιουργήσουν πολλές καταστάσεις και σενάρια  στην εκπαιδευτική μεθοδολογία. Στους μαθητές προσφέρει τη χαρά της δημιουργικής μάθησης, την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους και κυρίως μέσω της συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική πρακτική, κάνουν κτήμα τους τη γνώση με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.



 Έχετε γράψει δυο βιβλία εκμάθησης αγγλικών Teachers resource. Τι διαφορετικό έχουν από τα βιβλία που κυκλοφορούν; Γιατί να τα επιλέξει κάποιος;

My Edutainment World 1 & My Edutainment World 2 είναι οι τίτλοι τους και έχουν εκδοθεί από την Express Publishing. Απευθύνονται σε καθηγητές που κάνουν μάθημα σε νηπιακής  και πρώτης σχολικής ηλικίας μαθητές.

Αποτελούνται από 30 lessons Plans και στο My Edutainment World στο 1 έχουμε την πρώτη επαφή με την Αγγλική γλώσσα πάντα μέσα από παιγνιώδης ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες: Μαγειρική, αθλητισμός, καλλιτεχνικό εργαστήρι, μουσική, χορός, yoga είναι μερικές από αυτές. Στο My Edutainment World 2 μαθαίνουμε τους ήχους του αγγλικού αλφαβήτου με τον ίδιο τρόπο.

Το διαφορετικό είναι στη βιωματική  προσέγγιση της διδασκαλίας και στον τρόπο παρουσίασης του μαθήματος. Υπάρχουν έτοιμα πλάνα μαθημάτων, με τους σκοπους και τους στόχους και αναλυτικότατες οδηγίες για τις δραστηριότητες. Το επίσης εκπληκτικό είναι ότι τα πλάνα αυτά, μπορούν να εφαρμοστούν παντού: είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εφαρμόζονται σε όλα τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ανεξάρτητα από το μέγεθος των αιθουσών και την υλικοτεχνική υποδομή του καθενός.

Με το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς, πήραμε πάρα πολλά ευχαριστήρια και ενθαρρυντικά μηνύματα από καθηγητές Αγγλικής  που διδάσκουν σε Δημόσια Νηπιαγωγεία, για την απίστευτη βοήθεια που τους έδωσαν τα συγκεκριμένα βιβλία. Για όλους τους παραπάνω λόγους, πιστεύω ότι αυτά τα βιβλία πρέπει να βρίσκονται στην Εκπαιδευτική «φαρέτρα» κάθε καθηγητή.



 Ταξιδεύετε σε όλη την Ελλάδα κάνοντας σεμινάρια σε καθηγητές Αγγλικής για το Myrsinis Village,  το Myrsini’s Edutainment, και για τα βιβλία σας, έχοντας παράλληλα τη διεύθυνση των δυο Κέντρων σας. Είστε μητέρα τριών ταλαντούχων παιδιών. Πώς συνδυάζετε την προσωπική και οικογενειακή σας ζωή με την καριέρα; Υπάρχει αρκετός χρόνος;

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τη συγγραφή δύο ακόμη βιβλίων και ενός προγράμματος ακόμα που υπάρχει στα Κέντρα μας το Myrsinis Summer Edutainment (γέλια)!

Ευτυχώς έχω την αμέριστη συμπαράσταση όλης της οικογένειάς μου. Όλοι  με βοηθούν πάρα πολύ με την ηθική τους συμπαράσταση και την αποδοχή τους, καθώς και με πρακτικά θέματα τόσο του σπιτιού όσο και των Σχολείων μας! Ο χρόνος αρκετές φορές νομίζω ότι απλά δεν μου φτάνει!!! Χρειάζομαι παραπάνω από 24 ώρες(γέλια)



 Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

Η Εκπαίδευση δεν είναι μια ακόμα διαδικασία και η εκμάθηση της Αγγλικής είναι επικοινωνία και όχι λύσιμο ασκήσεων . Έχω ταξιδέψει σε πάρα πολλά Κέντρα στην Ελλάδα και την Κύπρο και έχω γνωρίσει πολλούς καθηγητές. Επειδή η εργασία μας δεν είναι απλά δουλειά, αλλά λειτούργημα, γιατί έχουμε να κάνουμε με παιδιά, με ψυχούλες,  θα ήθελα να πω στους γονείς ότι υπάρχει μόνο μια παράμετρος  στην επιλογή  Κέντρου  Ξένων Γλωσσών: οι καθηγητές τους πραγματικά  να αγαπάνε αυτό που κάνουν. 

Εγκαταστάσεις, προγράμματα, τεχνολογία, χωρίς την Αγάπη για τη Διδασκαλία είναι παντελώς άχρηστα.

 Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη αυτή συνέντευξη και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Site: https://www.myrsini-edu.gr/

Facebook: Myrsini Educational Centre και Myrsini Edutainment

Instagram: Myrsini Verdouka και Myrsini Educational Centre


Γράφει η Χριστίνα Βούλαλη από το Τα παιδάκια μας 

 ***

Πολυταξιδευμένη εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στις ξένες γλώσσες και τη διδασκαλία τους, μαμά και blogger. Θέματα που την ενδιαφέρουν; Η θετική διαπαιδαγώγηση, οι εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης και ό,τι έχει να κάνει με το παιδί. Της αρέσει η καλή μουσική, τα ενδιαφέροντα βιβλία και τα όμορφα ταξίδια!



Και μην ξεχνάτε:
Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram & Twitter, για να μη χάνετε κανένα post!