ΝΙΝΑ, ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΥΧΙΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ)

 Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοή, το βιβλίο «ΝΙΝΑ, μια γάτα χωρίς νύχια». Συγγραφέας του είναι η Αντιγόνη Τσίτσιλα, νηπιαγωγός από τη Θεσσαλονίκη.



Η ηρωίδα του βιβλίου αυτού, η Νίνα, είναι μια γάτα που τρώει τα νύχια της. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί με τίποτα να αποδεχτεί η μητέρα της, η Τιτίνα. Πιστεύει πως όλοι θα κοροϊδεύουν τη Νίνα που δεν έχει νύχια και προσπαθεί μέσα από τιμωρίες, να την κάνει να σταματήσει τη συνήθεια που έχει να τρώει τα νύχια της. 

Ο πατέρας της, ο Κάρολος όμως κρατά διαφορετική στάση, θεωρώντας πως κανένας δεν ασχολείστε με τα Νύχια της Νίνας και πως η Τιτίνα είναι υπερβολική. Ο Κάρολος λοιπόν παίρνει το μέρος της κόρης του στη συζήτηση που έχει με την Τιτίνα και της εξηγεί πως η Νίνα έχει άλλα προτερήματα, που αντισταθμίζουν το γεγονός της έλλειψης των νυχιών, στο οποίο εκείνη έχει επικεντρωθεί. Ο Κάρολος λέει χαρακτηριστικά: «Η Νίνα είναι μεγάλη κυνηγός, γρήγορη σαν τον άνεμο, έξυπνη σαν αλεπού, κανένα ποντίκι, ούτε ακρίδα, μήτε σαύρα, μπορεί να της ξεφύγει…δεν λέω, τα νύχια είναι σημαντικά…αλλά η Νίνα μας είναι γάτα με πέταλα, ακόμη και χωρίς αυτά. Όσο την πιέζεις και μιλάς συνέχεια γι’ αυτό, δεν θα καταφέρεις τίποτα.».

 Εντωμεταξύ η Νίνα βγήκε μια βόλτα στο πάρκο να ξεσκάσει, εκεί συνάντησε τους φίλους της: Τσάρλι και Λιλή. Τους διηγήθηκε τα όσα προηγήθηκαν στο σπίτι της, τα οποία είχαν ως συνέπεια να μην συναντηθεί πρωτύτερα μαζί τους στην ιχθυόσκαλα. Η Λιλή της είπε πως πράγματι έχει ακούσει να συζητούν πως είναι διαφορετική επειδή δεν έχει νύχια, αλλά εκείνη δεν την πειράζει επειδή είναι φίλη της. Η Νίνα ένιωσε υπέροχα με την αποδοχή που εισέπραξε αλλά δεν πρόλαβε να το χαρεί αφού τους επιτέθηκαν δυο αγριόγατες.

 Η Νίνα παρόλο που δεν είχε νύχια κατάφερε να προστατεύσει τους φίλους της και την ίδια. Έτσι αποκαταστάθηκε η σχέση μαμάς και κόρης και επιστρέφοντας σπίτι ακολούθησε ένα δείπνο ψαρόσουπας στο οποίο εξέφρασε τη συγγνώμη της η Τιτίνα.


Στο τέλος του βιβλίου η Παιδοψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια Τζωρτζίνα Κοντοπούλου προσεγγίζει το θέμα ως ειδικός, εκθέτοντας τις σκέψεις της αναφορικά με τις σχέσεις που παρουσιάζονται στο βιβλίο. Και συνοψίζοντας συμβουλεύει τους γονείς να αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις με κατανόηση και αποφεύγοντας τις τιμωρίες.



Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο, η γλώσσα του είναι απλή και κατανοητή από τα παιδιά. Έχει οικείο ύφος, αφού είναι γραμμένο με καθημερινό λεξιλόγιο, γεγονός που μας βοηθά να αποφύγουμε τις πολλές επεξηγήσεις που κόβουν τη ροή της ιστορίας. Συστήνεται για παιδιά 3ων έως 5 ετών. Αλλά θεωρώ πως είναι κατάλληλο και για παιδιά δημοτικού, που τυχαίνει  να έχουν το ίδιο ή κάποιο παρόμοιο «θέμα» με τη Νίνα! Τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως η εικονογράφηση που έγινε από την Αγγελική Δρακάκη είναι υπέροχη και άκρως κατάλληλη για τα παιδιά των ηλικιών στα οποία απευθύνεται. Ακόμη και οι αγριόγατες είναι ζωγραφισμένες απλά με πιο σκούρα χρώματα. Όλες οι εικόνες είναι ευχάριστες, δεν τρομάζουν τα παιδιά και τα βοηθούν να αναπαραστήσουν νοητά τα όσα γράφονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου.



Περίληψη – Οπισθόφυλλο:


«Γάτα χωρίς νύχια, γίνεται; Δεν γίνεται». Αυτό πίστευε η γάτα Τιτίνα για την κόρη της, τη Νίνα, που δεν μπορούσε με τίποτα να σταματήσει να τρώει τα νύχια της. Η Νίνα ήταν τόσο διαφορετική από τις άλλες γάτες, κι αυτό η μαμά της δεν μπορούσε με τίποτα να το αποδεχθεί. Ένα αναπάντεχο όμως γεγονός θα αλλάξει τη γνώμη της Τιτίνας αλλά και τη σχέση μαμάς και κόρης.


Γράφει η Μυρτώ Πατεράκη 

Είμαι νηπιαγωγός, απόφοιτη του τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αυτή την περίοδο παρακολουθώ μια επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Πατρών και σύντομα ευελπιστώ να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό μου. Εκτός από την ειδική αγωγή με ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως θέματα Θρησκευτικής Παιδείας. Αντικείμενο της πτυχιακής μου εργασίας αποτέλεσε ο βίος της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας και η διδασκαλία του εν λόγω θέματος και κάθε ανάλογου στο νηπιαγωγείο. Ακόμη ασχολούμαι με την Oνυχοπλαστική, ως τεχνίτρια νυχιών. Έχω ολοκληρώσει την βασική μου εκπαίδευση στη σχολή Παπάζογλου στο Ηράκλειο Κρήτης και έχω παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια για εξειδίκευση στο nail art και σε διάφορες τεχνικές που αφορούν τα τεχνητά νύχια. Πρόσφατα έγινα σύζυγος και μητέρα. 

Θα με βρείτε στο προσωπικό μου ιστολόγιο:  https://nipiakiagr.blogspot.com/ και στο instagram: https://www.instagram.com/nipiakia/?hl=el & https://www.instagram.com/nails_crete/?hl=el 

Δείτε περισσότερες προτάσεις μας σε βιβλία εδώ!



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε FacebookInstagram, & Twitter για να μη χάνετε κανένα post!