ΠΩΣ ΘΑ ΟΡΓΑΝΩΣΩ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ;


«Πώς θα οργανώσω σωστά τα έξοδά μου και πώς θα αποφύγω το άγχος αυτό;» αναρωτιούνται πολλοί, ειδικά οικογενειάρχες, όπου και οι ανάγκες είναι αυξημένες και, κάποιες φορές, απρόβλεπτες. 

Με κάποιους απλούς τρόπους και με μικρούς στόχους μπορούμε σταδιακά να αποκτήσουμε τον έλεγχο των οικονομικών και να κάνουμε ακόμα και κάποια μικρή αποταμίευση.

Να μερικές ιδέες:

-Θέσουμε ένα μηνιαίο Budget για τα πάγια έξοδα (ενοίκιο, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ) και προσπαθούμε να μην το υπερβαίνουμε. Έτσι δεν ξοδεύουμε αλόγιστα και άσκοπα, αλλά υπάρχει ένα όριο.

- Φροντίζουμε να πληρώνουμε άμεσα τους λογαριασμούς, για να μην αυξηθούν με τους τόκους που προστίθενται. Επιπλέον, χρειάζεται καλός έλεγχος των πιστωτικών καρτών και καταγραφή των δόσεων, ώστε να μην ξεφύγουμε από το όριο που έχουμε θέσει.

-Αποφεύγουμε τις παρορμητικές αγορές, ειδικά στο διαδίκτυο, όπου η ευκολία να κάνεις «κλικ» στην παραγγελία μπορεί να σε παρασύρει. Αν περάσουν κάποιες ώρες και το σκεφτούμε ξανά, ίσως δούμε ότι δεν το χρειαζόμασταν πραγματικά αυτό που νιώσαμε ότι το θέλαμε!

-Πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ με λίστα και όχι πεινασμένοι. Έτσι θα αποφύγουμε περιττά και πιθανόν μη υγιεινά τρόφιμα.

-Αποφεύγουμε το delivery και προτιμούμε να μαγειρέψουμε στο σπίτι κάτι απλό και θρεπτικό. Έτσι κάνουμε καλό και στην τσέπη μας και στο πορτοφόλι μας! Ακόμα και η συνήθεια να αγοράζουμε κάθε μέρα καφέ απ΄ έξω αποτελεί μια σημαντική δαπάνη σε μηνιαία βάση. Ας αναρωτηθούμε: χρειαζόμαστε πραγματικά το take away η θα μπορούσαμε να ζήσουμε καλύτερα και πιο άνετα χωρίς αυτό;…

Επιπλέον, αν σκεφτούμε αυτό που είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε σε ώρες εργασίας. ύστερα σκεφτούμε πόσες ώρες θα χρειαστεί να δουλέψουμε για να βγάλουμε αυτά που ξοδέψαμε, θα μπορέσουμε να δούμε πιο ψύχραιμα αν αξίζει ο «κόπος».

Πολλές φορές ξοδεύουμε χρήματα σε πράγματα που δε χρειαζόμαστε, και δεν συνειδητοποιούμε ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε αποταμιεύσει για ένα μελλοντικό πρότζεκτ ή να τα επενδύσουμε σε κάτι πιο σημαντικό.


Σίγουρα, αν σκεφτούμε και αποφασίσουμε ότι αξίζει να εξοικονομούμε χρήματα και αν θέσουμε έναν ρεαλιστικό στόχο, θα έχουμε το κίνητρο για να ελέγχουμε καλύτερα τις αγορές και τα έξοδά μας, καθώς θα προσδοκούμε σε ένα νέο απόκτημα.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται με τη διαχείριση των οικονομικών τους. Αυτό συμβαίνει γιατί κυριαρχεί το συναίσθημα και όχι η λογική. Η ανάπτυξη του αυτοελέγχου και της αυτοπειθαρχίας, της  ικανότητας δηλ.  να αντισταθεί κανείς στις προσωρινές απολαύσεις και η συνήθεια να κάνει έναν προϋπολογισμό,  είναι βασικά συστατικά για σωστή διαχείριση των χρημάτων. Προς το σκοπό αυτό θα βοηθούσε η καθημερινή καταγραφή των εξόδων και η τακτική αξιολόγησή τους.


Γράφει η Αλεξάνδρα Χοροζίδου

Σύζυγος, μαμά, blogger, συγγραφέας. Σπούδασα Φυσικοθεραπεία στο ΑΤΕΙΘ αλλά γρήγορα με κέρδισε η οικογένεια και η ανατροφή των παιδιών. Με ενδιαφέρει ό,τι αφορά την διαπαιδαγώγηση και την υγεία των παιδιών, την οικογενειακή ζωή, η συγγραφή και η δημιουργική γραφή, η Ιστορία και η λογοτεχνία, το blogging και η αρθρογραφία. Aκαλούθησα σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ. Έχω εκδώσει ένα βιβλίο που αναφέρεται σε μια εγκυμοσύνη μου("Το θαύμα εντός μου" Ελληνοεκδοτική) και  ένα ιστορικό μυθιστόρημα για εφήβους ("Στις φλόγες του Αη Λια"). Εκπαιδεύτηκα στο Personal Coaching μέσω του ICF και εργάζομαι ως Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Life Coach) για Γυναίκες και Μητέρες.

Θα με βρείτε στην ιστοσελίδα μου https://alexandrachorozidou.com/καθώς και στις σελίδες μου στο FB  Αλεξάνδρα Χοροζίδου / Alexandra Chorozidou - Personal Coach και στο Instagram https://www.instagram.com/alexandra_chorozidou_coach




Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook & Instagram για να μη χάνετε κανένα post!