Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ)

 C:\Users\GeorgiaKiz\Desktop\η σφραγίδα.jpg

Με φόντο την σκοτεινή περίοδο της επταετίας στην Ελλάδα ξετυλίγεται το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως Λένα Μαντα, το οποίο εκτυλίσσεται κατά βάση μεταξύ της οικίας του Βασίλη Ρένεση και του Αναμορφωτηρίου Θηλέων. 

Πρόκειται για μια ωδή στην ψυχική ανθεκτικότητα, στην αισιοδοξία και στην ελπίδα. Μέσα από γλαφυρό, αλλά συνάμα και ρεαλιστικό τρόπο γραφής ξεδιπλώνονται σταδιακά οι ήρωες του βιβλίου, δίνοντας το ψυχογράφημα του καθενός πολυπρισματικά.

Πιο ειδικά, κεντρικοί χαρακτήρες είναι: ο Βασιλής Ρένεσης, η σύζυγός του Λουίζα, ο γιος του Φώτης και η κόρη του Φρειδερίκη. Ο πατριάρχης Βασίλης Ρένεσης, ένα άτομο με καλά κρυμμένο το παρελθόν του, καταφέρνει αριβιστικά να παντρευτεί τη Λουίζα, στοχεύοντας στην προίκα της. Δημιουργεί μια παραδοσιακή συντηρητική οικογένεια, η οποία ενισχύει τη δημόσια εικόνα του, δίνοντάς του κύρος και εξουσία.

Στην πραγματικότητα, ο Βασίλης Ρένεσης πρεσβεύει το ρητό «Τα εν οίκω μη εν δήμω», αφού δημοσίως φροντίζει η εικόνα του και της οικογένειάς του να είναι αψεγάδιαστη και σύμφωνη με τις αρχές του καθεστώτος, αλλά στην ιδιωτική σφαίρα πρόκειται για ένα άτομο κακοποιητικό, με σαδιστικές τάσεις και έλλειψη συναισθηματικής έκφρασης. Θύματά του τα μέλη της πυρηνικής του οικογένειας, οι οποίοι μαζί με την οικιακή βοηθό, την Αρχοντούλα είναι οι πρώτοι δέκτες της σκοτεινής προσωπικότητάς του. 

Το μήλο θα πέσει άραγε κάτω από τη μηλιά και τα παιδιά του θα ταυτιστούν με τον πατέρα τους ή θα καταφέρουν να χαράξουν τη δική τους μοναδική πορεία, η οποία θα βασιστεί σε νέες αρχές και αξίες;

Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα, καθώς αναδύονται στην πορεία του βιβλίου και άλλα ζητήματα υπαρξιακής φύσης, όπως:

  • Μπορεί μια τραυματική εμπειρία να καθηλώσει τον άνθρωπο στο τραύμα του ή υπάρχει η δυνατότητα να υπερπηδήσει τα εμπόδια και να μετατραπεί σε ψυχική δύναμη ο βιωμένος πόνος;
  • Ποια είναι η σημασία του κοινωνικού δικτύου υποστήριξης σε περίπτωση που διαπιστωθεί ενδο-οικογενειακή βία;
  • Τελικά, το θύμα είναι αναπόφευκτο να γίνει θύτης ή μήπως υπάρχει τρόπος να διαφύγει από το φαύλο κύκλο της βίας;

Οι ήρωες παρουσιάζονται ως βαθιά ανθρώπινες φιγούρες, με πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, τραύματα, λάθη και πάθη. Το ενδιαφέρον του αναγνώστη διατηρείται άσβεστο από την αρχή μέχρι το τέλος, καθώς εναλλάσσονται οι σκηνές και η ένταση κλιμακώνεται σταδιακά. 

Ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα που έρχεται να προκαλέσει τους αναγνώστες να σκεφθούν σχετικά με την αλήθεια και την προσποίηση περιτυλιγμένη με ηθικά ιδεώδη, το φως και το σκοτάδι, το φόβο και την αγάπη. 

Άλλωστε όλοι οι άνθρωποι δεν παλεύουν μέσα τους μεταξύ αντίρροπων ψυχικών δυνάμεων; Στο τέλος θα επικρατήσει το μονοπάτι που συνειδητά ο καθένας επιλέγει να περπατήσει είτε μόνος/η, είτε με συμμάχους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αρχές.

 Γράφει η Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, Πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και συγγραφέας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται ως σχολική ψυχολόγος στην ιδιωτική και στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχει πάνω από 5.000 ώρες εμπειρίας στην εκπαίδευση ενηλίκων με βασικές θεματικές την προσωπική/ επαγγελματική ανάπτυξη και την ειδική αγωγή. Αρθρογραφεί σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά εστιάζοντας στις σύγχρονες διαπροσωπικές σχέσεις. Συνεργάζεται με τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας σε σχέση με την ψυχική υγεία. Είναι βραβευμένη συγγραφέας βιβλίων.

Στοιχεία επικοινωνίας: georgiakiz@yahoo.gr 

Facebook page: Κιζιρίδου Γεωργία, Ψυχολόγος - Συγγραφέας



Και μην ξεχνάτε:

Ακολουθήστε το Familives σε Facebook, Instagram, & Twitter , για να μη χάνετε κανένα post!